Κλαδικό σωματείο εργαζομένων στην ιδιωτική υγεία: Με πρόσχημα την κρίση λόγω κορωνοϊού εξαπολύουν άγρια επίθεση στα Εργατικά Δικαιώματα.

Δημοσιεύτηκε στις

Με πρόσχημα την κρίση λόγω κορωνοϊού εξαπολύουν άγρια επίθεση στα Εργατικά Δικαιώματα.    

Οι τελευταίες ρυθμίσεις που πέρασε η Κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, διαμορφώνουν ένα περιβάλλον άγριας επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα.

Πιο συγκεκριμένα, με τις τελευταίες ρυθμίσεις (ΠΝΠ φ.68 /20/3/2020) :

  1. Δίνεται τη δυνατότητα να εφαρμοστεί εκ περιτροπής εργασία, με μονομερή απόφαση του Εργοδότη χωρίς δηλαδή την προηγούμενη συμφωνία με εργαζόμενους. Πιο συγκεκριμένα μπορεί ο Εργοδότης να επιβάλλει σε εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, εργασία 2 εβδομάδων το μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα, με αντίστοιχη μείωση μισθού που φτάνει στο 50%. Η μόνη προϋπόθεση είναι να εφαρμοστεί η ρύθμιση στο 50% των εργαζομένων. Η διάρκεια της εκ περιτροπής ορίζεται σε 6 μήνες (ουδέν μονιμότερο του προσωρινού).
  1. Σε επιχειρήσεις που έχουν πτώση τζίρου και έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενες, δίνεται η δυνατότητα να αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας. Δηλαδή να σταματάνε να απασχολούν εργαζόμενους και φυσικά να σταματάνε να τους αμείβουν. Οι εργαζόμενοι θα παίρνουν αντί για μισθό, ένα επίδομα από το Κράτος.
  2. Εταιρείες ομίλων μπορούν να μεταφέρουν εργαζόμενους από τη μία εταιρεία στην άλλη, χωρίς τη συμφωνία του εργαζόμενου.

Αν συνυπολογίσουμε στις ρυθμίσεις αυτές την παντελή έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, (οι επιθεωρήσεις εργασίας σχεδόν δεν λειτουργούν), σε συνδυασμό με τελευταία ρύθμιση που προβλέπει δυνατότητα επιστράτευσης σε περίπτωση απεργίας, καταλαβαίνουμε ότι διαμορφώνεται περιβάλλον εργασιακής ζούγκλας. Η εμπειρία που έχουμε από την οικονομική κρίση και τις ρυθμίσεις των μνημονίων, μας δείχνει καθαρά ότι τα μέτρα δεν θα είναι καθόλου προσωρινά. Είναι ρυθμίσεις και μέτρα που φορτώνουν για ακόμα μία φορά, τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων.

Στον Κλάδο μας, υπάρχουν μονάδες, κυρίως διαγνωστικά κέντρα, που άρχισαν ήδη να εφαρμόζουν την εκ περιτροπής εργασία.

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΡΘΜΙΣΕΙΣ – ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ.

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Φωκίδας: Για το εργατικό ατύχημα σε εργολαβία στους Ευρωπαϊκούς Βωξίτες

Εργατικό ατύχημα συνέβη χθες σε στοά που εκμεταλλεύεται η εταιρεία Ευρωπαϊκοί Βωξίτες, όταν εργαζόμενος...

Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ: Συνεχίζουμε να παλεύουμε για την επαναλειτουργία της

Για την κατάσταση που επικρατεί στις οικογένειες των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ και στα ΛΑΡΚΟΧΩΡΙΑ...

Εργατικό Κέντρο Πειραιά: Καταγγέλλει την επίθεση με χημικά και ΜΑΤ σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά καταγγέλλει την προχθεσινή επίθεση με χημικά και ΜΑΤ σε εκπαιδευτικούς,...