ΟΕΚΙΔΕ:Να ενταθεί με κάθε πρόσφορο μέσο η παρέμβαση μας ώστε κανένας εργαζόμενος να μη βρεθεί μόνος του

Δημοσιεύτηκε στις

Η ΟΕΚΙΔΕ καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία, να εντείνουν με κάθε πρόσφορο μέσο την παρέμβαση τους ώστε κανένας εργαζόμενος να μη βρεθεί μόνος του, ανυπεράσπιστος σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες που η εργοδοσία με τον αέρα των κυβερνητικών μέτρων έχει κυριολεκτικά ξεσαλώσει. Οι εργαζόμενοι του κλάδου να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τα συνδικάτα τους για κάθε ζήτημα που αντιμετωπίζουν.

Τα κατασταλτικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση και κυρίως η αναστολή της απαγόρευσης πολιτικής επιστράτευσης και επίταξης απεργών είναι με το βλέμμα στραμμένο στην “επόμενη μέρα”. Για να γίνει αποδεκτή λόγω των εκτάκτων συνθηκών η διευρυμένη καταστολή, να “νομιμοποιηθεί” στις συνειδήσεις των εργαζομένων και να προχωρήσουν τα προ κορονοϊού σχέδια τους να βάλουν τις πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες στο γύψο για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να παίρνει μέτρα υπερπροβάλλοντας την “ατομική ευθύνη” τη στιγμή που το κύριο που απαιτείται για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού είναι να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας ιδιαίτερα στα μεγάλα εργοστάσια, τους μαζικούς χώρους δουλειάς και τα μετρά που απαιτούνται για την αποφασιστική ενίσχυση με μέσα και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, στο δημόσιο σύστημα υγείας.  

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων του κλάδου έχει προβεί σε αναστολή της σύμβασης για τους εργαζόμενους, η εργοδοσία απαλλάσσεται από την καταβολή της μισθοδοσίας και της δίνεται η δυνατότητα να παρακρατήσει έως το καλοκαίρι το Δώρο Πάσχα που αποτελεί μέρος του μισθού του εργαζόμενου για εργασία που έχει ήδη προσφέρει.

Οι εργαζόμενοι καλούμαστε για 45 μέρες να τα βγάλουμε πέρα με τα 800 ευρώ, ένα έκτακτο επίδομα που προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, από τους φόρους των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Η μεγαλοεργοδοσία ενισχύεται ποικιλοτρόπως με δις ευρώ και με μετρά που επεκτείνουν το αντεργατικό πλαίσιο για το βάθεμα της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να “μένουν στις βίλες τους” αλλά δεν παύουν από την πρώτη στιγμή να αντιμετωπίζουν την πανδημία ως ευκαιρία να βγάλουν απ’ τα συρτάρια τους ότι δεν κατάφεραν τα προηγούμενα χρόνια, τώρα που “βρήκαν παπά” να θάψουν όποιο εργατικό δικαίωμα κρατήσαμε όρθιο την περίοδο της κρίσης. Από την πρώτη στιγμή, χωρίς χάσιμο χρόνου ξαμόλησαν το πολικό και συνδικαλιστικό τους προσωπικό να καλλιεργήσουν την “ομοψυχία”, να εξασφαλίσουν την ανοχή στους αντεργατικούς τους σχεδιασμούς, να ματώσουν οι εργαζόμενοι από την πανδημία.

Τους ξεκαθαρίζουμε με κάθε τρόπο ότι μένουμε όρθιοι, μένουμε δυνατοί.

Η ΟΕΚΙΔΕ χαιρετίζει την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στη σημερινή κινητοποίηση για την εξόφληση των δεδουλευμένων τους από τη Νηματουργεία Βαρβαρέσος ΑΕ παρά τις πιέσεις της εργοδοσίας την τελευταία ημέρα πριν το κλείσιμο του εργοστασίου λόγω ένταξης στα έκτακτα μέτρα.

Σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ακόμα και με καλυμμένα στόματα, δυναμώνουμε τη φωνή μας για να δοθεί άμεσα χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλους τους ανέργους το επίδομα ανεργίας, από το οποίο 9 στους 10 ήταν αποκλεισμένοι και που κανένας τους τώρα δεν πρόκειται να βρει δουλειά, βρίσκονται κυριολεκτικά στα αζήτητα, χωρίς εισόδημα για να επιβιώσουν.

Επίσης για τους εργαζόμενους του κλάδου που ήταν ανασφάλιστοι (με ευθύνη της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων) ιδιαίτερα τους εκατοντάδες γουνεργάτες και τους μετανάστες εργάτες στον ιματισμό που μένουν εκτός της οικονομικής ενίσχυσης πρέπει να βρεθεί λύση άμεσα ώστε να ενταχθούν σ’ αυτήν. Ύστερα από καταγγελία του συνδικάτου ο εργοδότης να υποχρεώνεται στην κανονική – πλήρη ασφάλιση τους και η κυβέρνηση για τη διασφάλιση της μέσω των ελεγκτικών μηχανισμών και για την έκτακτη οικονομική τους στήριξη.

Να εξοφληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα προς τους εργαζόμενους που παραμένουν για μήνες απλήρωτοι όπως για παράδειγμα οι συνάδελφοι στη Νηματουργεία Βαρβαρέσος ΑΕ.

Να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων ιδιαίτερα σε χώρους δουλειάς όπως τα βιομηχανικά πλυντήρια, όπου καθαρίζεται ο ιματισμός των νοσοκομείων.

Να δοθεί στην ώρα του στους εργαζόμενους το Δώρο Πάσχα.

Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις υγειονομικών. Να ανοίξουν όλες οι ΜΕΘ. Να γίνει επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας και ένταξη τους στον κρατικό σχεδιασμό.

Να μη ματώσουν εν μέσω πανδημίας οι εργαζόμενοι.

ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΤΩΣΑΜΕ! ΑΡΚΕΤΑ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ!

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Φωκίδας: Για το εργατικό ατύχημα σε εργολαβία στους Ευρωπαϊκούς Βωξίτες

Εργατικό ατύχημα συνέβη χθες σε στοά που εκμεταλλεύεται η εταιρεία Ευρωπαϊκοί Βωξίτες, όταν εργαζόμενος...

Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ: Συνεχίζουμε να παλεύουμε για την επαναλειτουργία της

Για την κατάσταση που επικρατεί στις οικογένειες των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ και στα ΛΑΡΚΟΧΩΡΙΑ...

Εργατικό Κέντρο Πειραιά: Καταγγέλλει την επίθεση με χημικά και ΜΑΤ σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά καταγγέλλει την προχθεσινή επίθεση με χημικά και ΜΑΤ σε εκπαιδευτικούς,...