Καταγγελία Συνδικάτων της Γαλλίας Ενάντια στην Συμφωνία Κοινωνικών Εταίρων για τον Κοροναϊό

Δημοσιεύτηκε στις

Το ΠΑΜΕ δημοσιεύει στα ελληνικά κείμενο-καταγγελία που δημοσίευσαν στις 20 Μάρτη συνδικαλιστικές οργανώσεις-μέλη της συνομοσπονδίας CGT, ενάντια στη «Συμφωνία Κοινωνικών Εταίρων» της Γαλλίας για τον Κοροναϊό.

Τα συνδικάτα καταγγέλλουν ότι η συμφωνία που υπέγραψαν οι 5 Συνδικαλιστικές Συνομοσπονδίες της Γαλλίας «είναι μαχαιριά στην πλάτη των αγωνιστών, των εργαζομένων» που υποχρεώνονται να συνεχίζουν να εργάζονται και να κινδυνεύει η ζωή τους για μη απαραίτητες δραστηριότητες, αλλά ουσιαστικά για να διασφαλίσουν την κερδοφορία των αφεντικών. Μια καταγγελία που αναδεικνύει πόσο «ταξική» είναι η αντιμετώπιση της κάθε κρίσης καθώς και οι τραγικές συνέπειες που ακολουθούν.

Ακολουθεί το κείμενο

Οργανώσεις – μέλη της CGT αρνούνται κάθε σχέση και καταδικάζουν την «κοινή δήλωση» των συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών και των εργοδοτικών ενώσεων της 19ης Μάρτη 2020.

Στις 19/3, οι 5 συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες και οι 3 εργοδοτικές ενώσεις επικύρωσαν ένα κοινό κείμενο.

Σημειώνουμε ότι οι υπογράφοντες [την κοινή δήλωση συνδικάτων-εργοδοτών]:

• «υποστηρίζουν τον βασικό ρόλο του κοινωνικού διαλόγου»: Είναι ώρα για κοινωνικό διάλογο ενώ τα αφεντικά είναι έτοιμοι να αφήσουν τους εργαζόμενους να πεθάνουν παρά να εγκαταλείψουν τα περιθώριά [κερδοφορίας] τους;

• «[θα] διαθέσουν όλα τα απαραίτητα μέσα για την προστασία της υγείας και την ασφάλεια των εργαζομένων που πρέπει ακόμα να δουλέψουν.»: Αυτό δε λέει τίποτα και άρα επικυρώνει τη διατήρηση δραστηριοτήτων που δεν είναι αυστηρά απαραίτητες στον αγώνα ενάντια στη πανδημία και την καθημερινή ζωή.

• «χαιρετίζουν τη δέσμευση (..) των εργαζομένων εκείνων που είναι απαραίτητοι για τη συνέχιση της τροφοδοσίας»: Της τροφοδοσίας σε στρατιωτικά λάστιχα; Σε βενζίνη ενώ τα στρατηγικά αποθέματα είναι γεμάτα; Σε κραγιόν για τα χείλη; Και άλλα πολλά.

Αυτή η δήλωση είναι μαχαιριά στην πλάτη των αγωνιστών, των εργαζομένων που μάχονται μέρα τη μέρα με τους εργοδότες που δεν έχουν ηθικούς φραγμούς, για να σταματήσουν οι μη απαραίτητες δραστηριότητες και για προστασία των εργαζομένων σπίτια τους. Μιλάμε εδώ για τη ζωή των εργαζομένων, όχι συγκεκριμένων μόνο, αλλά χιλιάδων. Ο λόγος των αφεντικών, όπως και των πολιτικών, και του Μακρόν, έχει χάσει εντελώς την αξιοπιστία του, με τη μανία τους να συνεχίσουν τις δραστηριότητες όλων των επιχειρήσεων. Το ίδιο ισχύει και για τους υπογράφοντες αυτό το κείμενο [συνδικάτων – εργοδοσίας]. Όλοι αυτοί βρίσκονται στην ιερή ένωση που συγκαλείται από τον Macron, ενώ εκείνοι που την πληρώνουν είναι οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους!

Ο μόνος αξιόπιστος λόγος είναι αυτός των ανθρώπων που βρίσκονται επί τω έργω, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι γιατροί στα επείγοντα: Όλοι κι όλες λένε ότι είναι απολύτως απαραίτητο να σταματήσουν όλες οι δραστηριότητες κατά τις οποίες έρχονται σε επαφή μεταξύ τους οι μεν και οι δε, και επίσης, να επιτρέπονται μόνο εκείνες που είναι απολύτως απαραίτητες.

Η πραγματικότητα στην εργασία είναι ότι, κατά γενικό κανόνα, τα αφεντικά υποχρεώνουν τους ανθρώπους να εργάζονται πολύ καιρό πριν ασχοληθούν, με ελάχιστο κόστος, με τη θέσπιση των αναγκαίων μέτρων για την προστασία των εργαζομένων. Εν τω μεταξύ, τα περιθώρια συνεχίζουν να μειώνονται, αλλά ο ιός μπορεί να μεταδοθεί σε ένα μόνο λεπτό! Επομένως, είναι επείγον να σταματήσουν όλα όσα δεν είναι απαραίτητα.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας ανοίγει ένα καθεστώς εξαίρεσης για τους εργοδότες, για τους οποίους επιτρέπονται τα πάντα. Ο ρόλος της CGT την περίοδο αυτή είναι να είναι μαζί με τους εργαζόμενους και όχι να υπογράφει δήλωση σε συνεργασία με αυτούς που είναι απέναντι μας. Οι οργανώσεις που εκφράζονται μέσω αυτής της δημόσιας έκκλησης, καλούν όλες τις οργανώσεις της CGT, από το συνδικάτο έως την συνομοσπονδία, να καταδικάσουν αυτήν την “κοινή θέση”, η οποία καθιστά τους υπογράφοντες συνεργούς στις διαδοχικές τραγωδίες των ανθρώπων στην τρέχουσα υγειονομική κρίση, και να απαιτήσουν την απόσυρση της επικύρωσής της από τη CGT.

Οι οργανώσεις που υπογράφουν την καταγγελία:

Εργατικά Κέντρα
UD 13, UD 94, UD 82, UD 18, UD 59, UD 04
Ομοσπονδίες
FNIC-Χημική Βιομηχανία
SERVICES PUBLICS-Δημοσίου,

Τα Μέλη της ηγεσίας της συνομοσπονδίας που υπογράφουν την καταγγελία:
B. Amar, M. Blanco, P. Bonnet, B. Talbot

Περισσότερα

00:01:43

Μεγάλη διαδήλωση στους Αγ.Θεοδώρους – Κέρδη βουτηγμένα στων εργατών και των λαών το αίμα(ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

BINTEO Μεγάλη διαδήλωση στους Αγ.Θεοδώρους Κέρδη βουτηγμένα στων εργατών και των λαών το αίμα! Καμία στήριξη στο...

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο των Συνδικάτων το Σάββατο στις 6 μ.μ. στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο των Συνδικάτων το Σάββατο στις 6 μ.μ. στους Αγίους...

ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ: Με αλληλεγγύη, ενότητα και οργάνωση περνάμε στην αντεπίθεση για τα δικαιώματα μας στη ζωή και τη δουλειά

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ- δημοσιογράφοι, διοικητικοί υπάλληλοι, φωτορεπόρτερ-που συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ εκφράζουμε την...