Ομοσπονδία Μισθωτών Βιομηχανίας Τύπου-Χάρτου:Να μην μπουν σε καραντίνα τα δικαιώματά μας

Δημοσιεύτηκε στις

ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Για μια ακόμα φορά, παρά το γεγονός πως ο Πρωθυπουργός χρησιμοποίησε πολεμικούς τόνους στο διάγγελμά του, δεν το συνόδευσε με αντίστοιχες ανακοινώσεις για ουσιαστικά μέτρα μέριμνας και ενίσχυσης των εργαζομένων και του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Γιατί αν κάτι γίνεται φανερό με την επιδημία του κορονοϊού είναι οι συνέπειες ενός Συστήματος Υγείας  που λειτουργεί πολύ πάνω από τα όριά του και με αυτοθυσία των εργαζομένων γιατρών και νοσηλευτών και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.  Αποτέλεσμα και αυτό μιας πολιτικής που μετατρέπει την υγεία του λαού σε εμπόρευμα για να μειώνονται τα κρατικά κονδύλια και να ενισχύεται η επιχειρηματική δράση, ο ιδιωτικός τομέας υγείας και τα κέρδη του. Έτσι οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με την πολιτική τους, μείωσαν το προσωπικό των νοσοκομείων, έκλεισαν νοσοκομεία, άφησαν τα Κέντρα Υγείας χωρίς προσωπικό ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε την ίδια κατάσταση με κινδύνους για την υγεία του λαού όπως αποδεικνύεται τώρα.

Έτσι την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων και η ανησυχία μεγαλώνουν δεν έχει γίνει τίποτα για να ανοίξουν τα δεκάδες κρεβάτια ΜΕΘ που παραμένουν κλειστά. Ακόμα και οι 2.000 προσλήψεις που ανακοινώνονται είναι σταγόνα στον ωκεανό αφού απέχει πολύ από τις πραγματικές ανάγκες. Είναι πίσω και από όσες εξάγγειλε η ίδια η κυβέρνηση της Ν.Δ. τον Ιούλιο του 2019, όταν διαδέχθηκε αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, που και αυτός είχε εξαγγείλει χωρίς ποτέ να τις πραγματοποιήσει.

Είναι τουλάχιστον υποκριτικά τα λόγια συμπάθειας, το χειροκρότημα απ’ την κυβέρνηση για τους υγειονομικούς όταν όλο το προηγούμενο διάστημα απέρριπτε τα αιτήματά τους για προσλήψεις, για περισσότερα χρήματα για τον προϋπολογισμό για τον Δημόσιο  Τομέα Υγείας.

Από την άλλη  δεν πρέπει   να   περάσουν οι εξαγγελίες  της  κυβέρνησης ότι “το βάρος οφείλουμε να το μοιραστούμε όλοι, κράτος, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι”. Εμείς οι εργαζόμενοι πληρώσαμε πολύ ακριβά το βάρος της καπιταλιστικής κρίσης, πληρώσαμε τα πάντα! Αυτό γίνεται και τώρα, όταν σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση αυτό που κάνει η κυβέρνηση με τις  επαναλαμβανόμενες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, όπως η προχθεσινή, είναι να ενισχύει με δισεκατομμύρια τις επιχειρήσεις.  Να δίνει μερικά   εκατομμύρια για τον τομέα Υγείας στον οποίο «δωρίζουν» κάποιον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό  οι επιχειρηματικοί όμιλοι,  με λεφτά που βγάζουν από τις πλάτες των εργαζομένων τους  και ψίχουλα για τους εργαζόμενους και   τα άλλα λαϊκά στρώματα που πληρώνουν τη νύφη. Έως εδώ και μη παρέκει!

Συνδικάτα και εργαζόμενοι οργανώνουμε την πάλη μας για να μην μπουν σε καραντίνα τα δικαιώματά μας.

Για να βάλουμε εμπόδια στην εργοδοτική τρομοκρατία και την εκμετάλλευση που θα ενταθεί με πρόσχημα την πανδημία. Ήδη και στον κλάδο μας έρχονται τα πρώτα μηνύματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Η κυβέρνηση φρόντισε να φουσκώσει τα πανιά των εργοδοτών με τη μείωση των ελέγχων που εξήγγειλε, την κατακρεούργηση της κανονικής άδειας, την αναστολή πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών, το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων, τις ανεξέλεγκτες  υπερωρίες,  τη δυνατότητα αύξησης του εργάσιμου χρόνου έως και 13 ώρες ημερησίως, την ανεξέλεγκτη -απεριόριστη ευελιξία του εργάσιμου χρόνου σύμφωνα με την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. 

Απαιτούμε:

  • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές υγείας.
  • Η κυβέρνηση να επιτάξει έκτακτα όλες τις ιδιωτικές κλινικές, να δεσμεύσει και να εντάξει   στον κρατικό σχεδιασμό τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα.
  • Να μην τολμήσει η εργοδοσία να επιβάλλει καθυστέρηση ή παύση στις πληρωμές, άδειες άνευ αποδοχών ή τη χρήση των κανονικών αδειών για όσους χρειάζονται άδειες ειδικού σκοπού στα πλαίσια της συγκριμένης κατάστασης.
  • Να διασφαλίσουμε τις πρόσθετες ειδικές άδειες με πλήρης αποδοχές και ασφάλιση.
  • Δεν σταματάμε τη διεκδίκηση απλήρωτων δεδουλευμένων στο όνομα της “ιδιαιτερότητας των συνθηκών”. Να μην ανεχτούμε την εκ περιτροπής εργασία ή την απλήρωτη, ανασφάλιστη δουλειά στο σπίτι.
  • Να τηρούνται τα ωράρια εργασίας, οι κανονικές βάρδιες, ο σταθερός ημερήσιος εργάσιμος χρόνος, όχι στα εκ περιτροπής δωδεκάωρα.
  • Να εξασφαλίζεται αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.
  • Να υπάρχει γιατρός εργασίας στους χώρους δουλειάς. Να εξασφαλιστούν και να τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας μας  που εγκυμονούν κινδύνους για αναπνευστικά προβλήματα από τη χρήση χημικών, μελανιών, χνουδιών κλπ.  Ιδιαίτερα συχνές απολυμάνσεις, μάσκες, αντισηπτικά, γάντια, δωρεάν σε όλους τους εργαζόμενους.

Με εμπιστοσύνη στη δύναμή μας, με αισιοδοξία και αλληλεγγύη, χωρίς να κάνουμε πίσω από τα δικαιώματά  μας θα αντιμετωπίσουμε και αυτή τη δύσκολη κατάσταση και θα βγούμε νικητές.

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Φωκίδας: Για το εργατικό ατύχημα σε εργολαβία στους Ευρωπαϊκούς Βωξίτες

Εργατικό ατύχημα συνέβη χθες σε στοά που εκμεταλλεύεται η εταιρεία Ευρωπαϊκοί Βωξίτες, όταν εργαζόμενος...

Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ: Συνεχίζουμε να παλεύουμε για την επαναλειτουργία της

Για την κατάσταση που επικρατεί στις οικογένειες των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ και στα ΛΑΡΚΟΧΩΡΙΑ...

Εργατικό Κέντρο Πειραιά: Καταγγέλλει την επίθεση με χημικά και ΜΑΤ σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά καταγγέλλει την προχθεσινή επίθεση με χημικά και ΜΑΤ σε εκπαιδευτικούς,...