Σωματείο ΕΒΓΑ:Να παρθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα προστασίας για την δημόσια υγεία και την εργασία

Δημοσιεύτηκε στις

ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, η πανδημία του κορονοιου βρίσκει τους εργαζόμενους να έχουν βγει από μια μακροχρόνια κρίση, που μάτωσαν και ματώνουν καθημερινά για ανάπτυξη που ποτέ δεν θα δουν.

Η κυβέρνηση, παρά τα όποια μέτρα πήρε μέχρι σήμερα για την μη εξάπλωση της πανδημίας, αυτά  δείχνουν την έλλειψη που έχουν στο ουσιαστικό ζήτημα, της προστασίας της υγείας των εργαζομένων και του λαού.

Όλα τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση και τα 3,8 δις ευρώ, που εξήγγειλε ότι θα δώσει για την προστασία της εργασίας, έχουν ως μοναδικό στόχο την προστασία των εργοδοτών και το πως αυτοί θα έχουν τις λιγότερες απώλειες αλλά και αύξηση της κερδοφορίας, κυρίως των μεγάλων ομίλων. Τα μέτρα αυτά γίνονται πάτημα για τους εργοδότες, ώστε να αυξήσουν ακόμα  περισσότερο  την εκμετάλλευση των εργαζομένων με ατέλειωτες ώρες δουλειάς ακόμα και τις Κυριακές.

Παρά και τις κορώνες της κυβέρνησης ότι θα πατάξει την αισχροκέρδεια και την άρνηση της εργοδοσίας να δώσει άδειες που προσδιοριστήκαν από την ΠΝΠ, στην πραγματικότητα τίποτα δεν μπορεί να διασφαλιστεί, κανένας ουσιαστικός έλεγχος να γίνει προς σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς και το ΣΕΠΕ είναι προ πολλού σε καραντίνα και υποστελέχωση.

Δεν διασφαλίζεται πουθενά ότι θα διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας μετά την απόσυρση των μέτρων. Ο κίνδυνος να χαθούν πολλές από αυτές είναι ορατός. Άλλωστε το υπουργείο εργασίας ήδη ανακοίνωσε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, επιβεβαιώνοντας ότι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση της ΝΔ για να προστατέψει την εργασία, είναι βούτυρο στο ψωμί στις επιδιώξεις της εργοδοσίας και έχουν ανοίξει την όρεξη για νέο χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα.

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ-ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΦΥΣΗΧΑΣΜΟΣ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι εν μέσω πανδημίας,  ετοιμάζουν να φέρουν νόμο περί περιορισμού των διαδηλώσεων. Θέλουν να μην υπάρχει ούτε φωνή, ούτε αντίσταση σε οτιδήποτε σχεδιάζουν. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι ταξική αλλά και τοξική για τους εργαζόμενους. Ενώ όλοι βρίσκονται σε <<καραντίνα>>, κυριαρχεί το σύνθημα <<όλοι μένουμε σπίτι>>, η βουλή με ευθύνη της κυβέρνησης, συνέρχεται και ψηφίζει νέα αντιδραστικά νομοσχέδια.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, το δηλητηριώδες ιδεολόγημα της κυβέρνησης που το αναπαράγουν τα αστικά επιτελεία, εργοδοσία και ΜΜΕ περί ατομικής ευθύνης, πρέπει να το πετάξουμε στο καλάθι των αχρήστων. Είναι η συνειδητή τους προσπάθεια να βγουν λάδι από την κατάσταση που έχουν φέρει τον λαό μας εδώ και τόσα χρόνια, να εξισώσουν τον θύτη με το θύμα. Να μας πείσουν, ότι πρέπει να έχουμε εθνική ομοψυχία στον αόρατο εχθρό και ότι περνάμε το ίδιο δύσκολα βιομήχανοι και εργάτες.

Ο ΚΑΗΜΟΣ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΚΑΗΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Ας μας απαντήσουν, τι ατομική ευθύνη έχει ο εργαζόμενος που εξοντώνεται σωματικά και ψυχικά, με ατελείωτα ωράρια και άθλιους μισθούς και την ίδια στιγμή τα αντισηπτικά και οι μάσκες πουλιούνται  σαν προϊόντα μαύρης  αγοράς ,αντί να τα εξασφαλίζει δωρεάν το κράτος  και η εργοδοσία ;

Αλήθεια τι ατομική  ευθύνη έχει ο εργαζόμενος που αν έχει  συμπτώματα δεν μπορεί να εξεταστεί  στο νοσοκομείο  και απλά του συστήνεται  να καθίσει σπίτι του για δεκατέσσερις  ημέρες , χωρίς  κάποιο  χαρτί  από τον γιατρό ; Πως θα δικαιολογήσει  την απουσία του από την δουλειά του, πως θα του καταβληθεί ο μισθός του, πως θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις καθημερινές ανάγκες του ίδιου και της οικογενείας του;

Η προστασία, η πρόληψη είναι συλλογική υπόθεση και όχι ατομική. Η εργοδοσία και το κράτος  οφείλουν άμεσα να πάρουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας  μας.

Καταγγέλλουμε την έλλειψη μέτρων  προστασίας  από τον κορονοïο για όλους τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι  συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς τα απαραίτητα μέτρα  προστασίας, σαν να μην τρέχει τίποτα .

Το ίδιο ισχύει και στο εργοστάσιο της ΕΒΓΑ. Η  εργοδοσία, σε συνάντηση με το σωματείο, μας ενημέρωσε για την απόφαση της, να πάρει προληπτικά  μέτρα για τον κορονοïο. Μέχρι σήμερα  τα μέτρα, που εξήγγειλε, δεν συνοδεύονται με τα αντίστοιχα υλικά ατομικής προστασίας, ισα-ισα που είναι ελλιπή. Ακόμα και η ενημέρωση έχει προβλήματα, καθώς αρκετοί εργαζόμενοι έχουν απορίες και ερωτήματα. Αποτέλεσμα αυτής της προχειρότητας από την εργοδοσία,  ήταν να υπάρξει  απόλυση συναδέλφου οδηγού, αφού  δεν είχε  ενημερωθεί σωστά και δεν τήρησε τα μέτρα.

Παρότι  η εργοδοσία είχε δεσμευτεί στη συνάντηση, ότι δεν πρόκειται  να υπάρχει  εν μέσω  πανδημίας καμιά  αλλαγή σε εργασιακές σχέσεις και ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα χάσει την δουλειά του, προχώρησε στην εκδικητική απόλυση. Το σωματείο είχε εξαρχής εκφράσει την θέση, ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε επίθεση στα δικαιώματα μας.

Θέλουν να συνεχίσουν  απρόσκοπτα την παραγωγική διαδικασία, χωρίς να λογαριάζουν εμάς και τις οικογένειες μας, την προσωπική και ιδιωτική ζωή μας, <<με το δουλειά από το σπίτι>>. Στόχος τους είναι η κερδοφορία τους με κάθε κόστος και αυτό μας το αποδεικνύουν ακόμα και σε κρίσιμες καταστάσεις πανδημίας στέλνοντας στον “τάκο” για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους και μάλιστα στην αναφορά βγαίνει το θέμα της υγείας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο σε ετοιμότητα και σε θέση μάχης, γιατί εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά τον εχθρό και πρέπει να ενισχύσουμε τα δικά μας όπλα, που είναι η αλληλεγγύη και η συλλογική δράση. Καλούμε, ιδιαίτερα τα μέλη μας να γίνουν ασπίδα προστασίας στα εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις μας. Να καταγγέλλουν άμεσα τις αυθαιρεσίες  της εργοδοσίας και τις ελλείψεις στο διοικητικό συμβούλιο του σωματείου.  

  Απαιτούμε: 

  • Εδώ και τώρα να εφαρμοστούν πλήρως όλα τα ενδεδειγμένα ατομικά μέτρα προστασίας  για να διασφαλιστεί η υγεία και η εργασία όλων  των εργαζομένων.
  • Καμιά αλλαγή  σε εργασιακές  σχέσεις.
  • Να ανακληθεί άμεσα η απόλυση του συναδέλφου. 

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Φωκίδας: Για το εργατικό ατύχημα σε εργολαβία στους Ευρωπαϊκούς Βωξίτες

Εργατικό ατύχημα συνέβη χθες σε στοά που εκμεταλλεύεται η εταιρεία Ευρωπαϊκοί Βωξίτες, όταν εργαζόμενος...

Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ: Συνεχίζουμε να παλεύουμε για την επαναλειτουργία της

Για την κατάσταση που επικρατεί στις οικογένειες των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ και στα ΛΑΡΚΟΧΩΡΙΑ...

Εργατικό Κέντρο Πειραιά: Καταγγέλλει την επίθεση με χημικά και ΜΑΤ σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά καταγγέλλει την προχθεσινή επίθεση με χημικά και ΜΑΤ σε εκπαιδευτικούς,...