Ανακοίνωση ΟΚΙΔΕ για τα μέτρα της κυβέρνησης για τον κορονοϊό

Δημοσιεύτηκε στις

Καμιά διασφάλιση των δικαιωμάτων ων εργαζομένων του κλάδου απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας δεν προσφέρουν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση παρά τα μεγάλα λόγια ότι έρχεται να στηρίξει το σύνολο των εργαζομένων.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800€ για 1,5 μήνα όπως και η απαγόρευση απόλυσης εργαζομένων ισχύει μόνο για τις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί  η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας Αρχής. Επίσης για τους άνεργους ισχύει μόνο η παράταση της καταβολής του επιδόματος ανεργίας σε όσους ανέργους λήγει το σχετικό δικαίωμα την 31η Μαρτίου.

Απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία και ασυδοσία που οργιάζει ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, σε μια αγορά εργασίας που ο αρμόδιος υπουργός τη χαρακτήρισε απογοητευτική έως τραγική, οι εργαζόμενοι σύμφωνα με το κυβερνητικό κάλεσμα πρέπει να προσαρμοστούν και να δείξουν ανοχή. Όλοι μαζί σε κλίμα “ομοψυχίας”, δηλαδή υποταγής των εργαζομένων για να διασφαλιστεί η “κοινωνική συνοχή”, τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας την ώρα που στον κλάδο:

  • Οι εργαζόμενοι του Ιματισμού βρίσκονται αντιμέτωποι με εκβιαστικά διλλήματα και εργοδοτική πίεση για άδεια άνευ αποδοχών ή χρήση της κανονικής ή ακόμα και να υπογράψουν σε λευκό χαρτί «και να δούμε τι θα γίνει», ενώ στα φασονατζίδικα του Ιματισμού οι συνάδελφοι μετανάστες κυριολεκτικά δεν ξέρουν τι ξημερώνει αύριο, πως θα επιβιώσουν το επόμενο διάστημα χωρίς μεροκάματο, πρόσβαση σε γιατρό και χωρίς στοιχειώδη ενημέρωση για τα μέτρα προστασίας.
  • Στο Τσαγκαριό τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό προσαρμόζονται κατά πως βολεύει την εργοδοσία. Κομμένα και ραμμένα κάθε φορά στις ανάγκες της επιχείρησης, όταν υπάρχουν παραγγελίες δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη να ληφθούν μέτρα ενώ όταν υπάρχει αναδουλειά ή με την εξαγγελία των κλειστών καταστημάτων τότε τους πιάνει ο πόνος ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν για τη μη μετάδοση του κορονοϊού μέσω των υλικών και της εργασίας «χέρι με χέρι» δηλαδή της αλυσίδας στην παραγωγή και κλείνουν τα εργοστάσια και τις βιοτεχνίες.
  • Εκατοντάδες γουνεργάτες βρίσκονται στον αέρα χωρίς εισόδημα, πολλές επιχειρήσεις είναι κλειστές ή κλείνουν τις τελευταίες ημέρες ύστερα απ’ την επιστροφή των γουνοποιών στις περιοχές της Καστοριάς και της Σιάτιστας από την περιβόητη έκθεση στην Ιταλία.

Ανάλογη είναι η κατάσταση στη Στρωματοποιία και τα Βιομηχανικά Πλυντήρια, συνολικά στην Κλωστοϋφαντουργία, τον Ιματισμό και το Δέρμα.

Καλούμε τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τα Συνδικάτα τους, σε συσπείρωση στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ, ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΔΥΝΑΤΑ Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Φωκίδας: Για το εργατικό ατύχημα σε εργολαβία στους Ευρωπαϊκούς Βωξίτες

Εργατικό ατύχημα συνέβη χθες σε στοά που εκμεταλλεύεται η εταιρεία Ευρωπαϊκοί Βωξίτες, όταν εργαζόμενος...

Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ: Συνεχίζουμε να παλεύουμε για την επαναλειτουργία της

Για την κατάσταση που επικρατεί στις οικογένειες των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ και στα ΛΑΡΚΟΧΩΡΙΑ...

Εργατικό Κέντρο Πειραιά: Καταγγέλλει την επίθεση με χημικά και ΜΑΤ σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά καταγγέλλει την προχθεσινή επίθεση με χημικά και ΜΑΤ σε εκπαιδευτικούς,...