Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Αν. Αττικής : Η κυβέρνηση, μπροστά σε αυτή την έκτακτη κατάσταση, να σταματήσει την κοροϊδία και τον εμπαιγμό προς τον λαό.

Δημοσιεύτηκε στις

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ ΜΟΝΙΜΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ.

  Η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που βάλλει κατά του λαού και κλείνει σε όλες τις πτώσεις τις λέξεις ¨ατομική ευθύνη¨ την ίδια ώρα έχει αφήσει αθωράκιστο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, χωρίς να έχει καν την πρόθεση, έστω και τώρα, να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για να διαφυλάξει την υγεία του λαού της χώρας μας. Κανείς, φυσικά, δεν υποτιμά την ανάγκη της ατομικής υγιεινής και προστασίας. Είναι αναγκαία και χρειάζεται να τηρείται απ’ όλους. Τα ατομικά όμως μέτρα, είναι φτερό στον άνεμο, αν δεν υπάρχει από πίσω ένα σύστημα υγείας που θα μπορεί να τα στηρίξει, που θα μπορεί συλλογικά να προστατεύσει την εργατική-λαϊκή οικογένεια, το κοινωνικό σύνολο.

  Είναι πλέον προφανές, ότι η κυβέρνηση, προσπαθεί να μετατοπίσει τις μεγάλες και τραγικές ευθύνες που έχει η ίδια, στον ίδιο τον λαό. Ενώ  κάνει ¨δραματικές εκκλήσεις¨ στους γιατρούς «να υποβάλουν αίτηση, να προσληφθούν με διετείς συμβάσεις και μετά να παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», στην προκήρυξη που τρέχει για 2.000 θέσεις επικουρικού προσωπικού και η οποία λήγει σήμερα Κυριακή 15/3, δεν υπάρχει ούτε μία (1) θέση επικουρικού γιατρού. 

  Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Αντί να μονιμοποιήσει τους ήδη υπηρετούντες, των οποίων η θητεία λήγει ξεκινώντας από τον Μάρτιο μέχρι 30/9, παρατείνει τη σύμβασή τους μόνο για 4 μήνες και δεν προσλαμβάνει τους γιατρούς των οποίων η θητεία έχει λήξει το προηγούμενο διάστημα και για τους οποίους έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες διορισμού τους περιμένοντας να περάσει… το τρίμηνο από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης, φυσικά, για να μην αποκτήσουν δικαιώματα….

Ενώ, πέρα από γενικόλογες αναφορές για πρόσθεση κρεβατιών στις ΜΕΘ δεν δεσμεύεται, για την πρόσληψη του αναγκαίου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να ανοίξουν τα 100 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ.

  Η κατάσταση είναι ίδια και χειρότερη, σε όλα τα Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Αττικής, χωρίς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, χωρίς τα απαραίτητα αναλώσιμα, με υποστελεχωμένες, σε όλα τα επίπεδα, δομές. Ειδικά για τα Κέντρα Υγείας οι ελλείψεις είναι τόσο τραγικές που πρέπει να πραγματοποιηθούν πολλαπλάσιες προσλήψεις σε όλα τα υγειονομικά  επίπεδα για να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι ανάγκες. 

  Μπροστά στην ανάγκη να προστατευτεί ο λαός απέναντι στον νέο κορονοϊό, η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια να μετατοπίσει αλλού τις ευθύνες, αφήνοντας διάτρητο το δημόσιο σύστημα υγείας και εκτεθειμένους τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες δίνουν το καλύτερο εαυτό τους, έχοντας να αναμετρηθούν με τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό, σε αναλώσιμα, σε μέτρα ατομικής προστασίας.

   Ειδικότερα τώρα, χρειάζεται να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.  Είναι απαράδεκτο, προϊόν που κοστίζει μόλις κάποια λεπτά του ευρώ, να γίνεται αντικείμενο άθλιας αισχροκέρδειας μπροστά στις ανάγκες εκτεταμένης προστασίας. Ακόμα και στο τεστ για τον κορονοϊό υπάρχει τεράστια αισχροκέρδεια, χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως κρατικός έλεγχος. Ενώ, με αφορμή την αισχροκέρδεια που υπάρχει στις μάσκες, στελέχη της κυβέρνησης, με πρώτο βιολί τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ξεδιάντροπα αναφέρουν πως “οι τιμές στον καπιταλισμό καθορίζονται με βάση την προσφορά και την ζήτηση” αποδεικνύοντας στην πράξη πως τα μέτρα προστασίας του λαού εξαρτώνται από το κέρδος των επιχειρήσεων. 

  Η κυβέρνηση έχει μεγάλη, τεράστια, ευθύνη, πρέπει εδώ και τώρα να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας! Να σταματήσει την αισχροκέρδεια! “Ατομικά μέτρα προστασίας” δε σημαίνει να ψάχνει ο καθένας μόνος του να βρει μάσκες προστασίας και αντισηπτικά, αυτήν την ανάγκη, θα έπρεπε να την καλύπτει το κράτος, οργανωμένα και δωρεάν.  Τώρα, να προχωρήσει στην επίταξη παραγωγικών μονάδων που παράγουν ιατρικό υλικό (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, κτλ) καθώς και σε όσες ιδιωτικές μονάδες χρειαστούν για να καλύψουν την έκτακτη κατάσταση. 

  Όμως, πάνω από όλα, εδώ και τώρα, χρειάζεται να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας με πραγματική κάλυψη των αναγκών σε  γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, να αυξηθούν και να ανοίξουν τα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, να γίνει 24ωρη η λειτουργία και να προσληφθεί όλο το προσωπικό που λείπει από  όλες τις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, (Κέντρα Υγείας, κτλ)  ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και να προστατευτεί η υγεία του λαού. 

Η μάχη, δε θα κριθεί από την ατομική ευθύνη και την απομόνωση που είναι αναγκαία για τη μη διασπορά του ιού, αλλά από την κάλυψη των χρόνιων και τεράστιων ελλείψεων στο δημόσιο σύστημα υγείας, που ακόμα και τώρα εν μέσω την πανδημίας, παραμένει γυμνό, διάτρητο και αδύναμο να ανταποκριθεί στις οξυμένες ανάγκες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις επόμενες μέρες. Είναι επείγουσα ανάγκη, η κυβέρνηση,  να πάρει εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα προστασίας, θωρακίζοντας το δημόσιο σύστημα υγείας. 

Τα χειροκροτήματα από τους θύτες της δημόσιας υγείας, (όπως κάλεσε η γυναίκα του πρωθυπουργού)  αλλά και οι….συμβουλές της  “ενσωματωμένης” αντιπολίτευσης, να μείνουμε σπίτι είναι υποκριτικά. Προκαλούν οργή στους μαχόμενους υγειονομικούς, που δίνουν άνιση μάχη με το θάνατο. Είναι οι ίδιοι που κάποτε λοιδορούσαν – επί τουλάχιστον μια δεκαετία- όσους αγωνιζόντουσαν,  λέγοντας ότι τα αιτήματα για προσλήψεις και εξοπλισμό είναι μαξιμαλιστικά και ανέφικτα. Δεν τους πιστεύει κανείς είναι υποκριτές.

 

Περισσότερα

ΠΕΜΕΝ-ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ : Σίριαλ παραβιάσεων από την SAOS FERRIES

Ακόμα ένα επεισόδιο στο σίριαλ για την παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων ,...

Σωματείο Εργ. στα Ιδρύματα Υγείας Ιδιωτικού Δικαίου & ΝΠΙΔ Ν.Αχαϊας: Καταγγελία για το ίδρυμα «Κιβωτός της Αγάπης»

ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΜΕΑ «ΣΤΑ ΣΚΟΤΑΔΙΑ» ΜΕ COVID Χωρίς ρεύμα κινδύνευσε να μείνει, για άλλη...

Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας: Καταγγελία για την επίδοση προστίμου στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας καταγγέλλει την απαράδεκτη και αισχρή ενέργεια της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων...