Σωματείο Εργαζομένων ΕΒΓΑ : 8 Μάρτη Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας για την χειραφέτηση και την ισοτιμία

Δημοσιεύτηκε στις

Συναδέλφισσες

Το Δ.Σ του Σωματείου όπως και κάθε χρόνο τιμά την 8η του Μάρτη ,την ημέρα που καθιερώθηκε ως  Παγκόσμια Μέρα της εργάτριας το 1910.

Τιμούμε τις πρωτοπόρες  στα κλωστοϋφαντουργεία  και ραφτάδικα της Νέας Υόρκης όπου  το 1857 ξεσηκώθηκαν  διεκδικώντας  ως ίσες μεταξύ ίσων τα δικαιώματα  τους  στην εργασία που ήταν υποβαθμισμένα έναντι των ανδρών .Η θυσία τους άνοιξε τον δρόμο της διεκδίκησης  και του αγώνα για όλες τις γυναίκες στον κόσμο.

Από εκείνη την χρονική περίοδο άρχισε να γεννιέται και να συγκροτείται το οργανωμένο γυναίκειο κίνημα που ήθελε εξ αρχής να ορίσει την γυναίκα ως ισότιμο  μέλος της κοινωνίας .Τέθηκαν οι βάσεις για την βελτίωση της ποιότητας  εργασίας των γυναικών ,για την εξασφάλιση και κατοχύρωση  εργασιακών  δικαιωμάτων ,ενώ άρχισε η κοινωνία  ευρύτερα να αντιλαμβάνεται  ότι η καταπίεση και η αισχροκέρδεια του καπιταλιστικού  συστήματος  προς τους  εργαζόμενους  δεν διαχωρίζει  φύλο ,ηλικία και έθνος.

Στη σύγχρονη κοινωνία  μας, οι νέες γυναίκες  εξακολουθούν  να υφίστανται την καταπίεση και την ανισότητα. Αν και έχουν  γίνει τεραστία  βήματα και έχει θεσπιστεί νομικό πλαίσιο που αφορά την ισότητα αντρών και γυναικών ,όπως την ιση αμοιβή στην εργασία , την επαγγελματική  κατάρτιση και επαγγελματική  ανέλιξη ,η πραγματικότητα  απέχει  κατά πολύ από αυτό το στόχο. Και αυτό γιατί  η ισότητα  των δυο φύλων  θα επέλθει μόνο μέσα  από το ξεπέρασμα του κοινωνικού συστήματος  που δημιουργεί  την ανισότητα  του καπιταλιστικού  συστήματος .Ένα σύστημα που εκμεταλλεύεται  τον άνθρωπο  και θέτει την γυναίκα σε μειονεκτική  θέση προς  εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Σήμερα  αποκτά  ουσιαστικό  και όχι τυπικό  χαρακτήρα  η συμμέτοχη  της γυναικάς  στη συλλογική  δράση  για μόνιμη  και σταθερή  εργασία  με συνεχή  βελτίωση  των συνθηκών εργασίας  και ζωής  και γενική  μείωση του εργασίμου χρόνου. Η πάλη  για ειδικά  μέτρα προστασίας  του γυναικείου  οργανισμού  και της μητρότητας , η οποία  για τους εργοδότες  και το κράτος  αποτελεί «κόστος».

Σήμερα που οι νέες τεχνολογίες  και η επιστήμη έχουν  απογειώσει  την παραγωγικότητα της  εργασίας  και όλες οι γυναίκες  μπορούν  να έχουν  μια μόνιμη  και σταθερή δουλειά, μισθό  που να καλύπτει  τις σύγχρονες  ανάγκες, με εργασιακά  και ασφαλιστικά  δικαιώματα .

Υπάρχουν  οι προϋποθέσεις  για την ανάπτυξη  δημοσίων  υπηρεσιών  υγείας, πρόνοιας, με ελεύθερο  χρόνο  για τις γυναίκες  και τις οικογένειες  τους, που θα τον διαθέτουν  στην κοινωνική  δράση, σε πολιτιστικές  και αθλητικές  δραστηριότητες  για να αναπτύξουν  τις ιδιαίτερες  κλίσεις και ανάγκες τους.

 Δεν επιτρέπεται  συνεχώς να μειώνουμε τις απαιτήσεις  μας και να προσπαθούμε  να ζήσουμε με τα ελάχιστα. Δεν μας αξίζει  τέτοια  επιλογή, γιατί  σε όλη μας την ζωή αγωνιζόμαστε  να τα βγάλουμε  πέρα εκπληρώνοντας  τις υποχρεώσεις  μας στη δουλειά, στην οικογένεια, στα παιδιά μας . Η αξιοπρέπεια μας καθοδηγεί  να δυναμώσουμε τον αγώνα ενάντια  σε όσους  προσπαθούν να την μειώσουν. Να μη χαθεί άλλος πολύτιμος  χρόνος  στην πάλη για την διεκδίκηση  των εργατικών  και λαϊκών  δικαιωμάτων.

Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε  το αγωνιστικό  περιεχόμενο της 8ης Μάρτιου  είναι η ενίσχυση  με την συμμέτοχη μας στο ταξικά  προσανατολισμένο  εργατικό  κίνημα, αλλά και στο αγωνιστικό  γυναίκειο  κίνημα.

Δεν ξεχνάμε τις γυναίκες  που διαχρονικά  αγωνιστήκαν, πολέμησαν, θυσιαστήκαν για ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη, δικαιώματα, ισότητα.

 Αγωνιζόμαστε  για μια ζωή  με κοινωνική  ισοτιμία  των δυο  φύλλων και χειραφέτηση των σχέσεων  τους από οποιαδήποτε  καταπίεση και οικονομική  εξάρτηση.

Η ημέρα της γυναίκας  μας θυμίζει ότι τα δικαιώματα  και η ελευθέρια κατακτούνται  όταν αγωνίζεσαι  σθεναρά για αυτά και μάχεσαι  χωρίς  εκπτώσεις.

                 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 8 ΜΑΡΤΗ 2020

                           ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΙΣ 11.00 ΠΜ

                      ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10.30 π.μ. ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

 

 

 

 

 

Περισσότερα

Σωματείο Εργαζομένων UnipakHellas: Καταγγέλλουμε τις πρακτικές χαφιεδισμού και τρομοκρατίας

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΧΑΦΙΕΔΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ  Συναδελφισσες -  συναδελφοι, Πριν προλάβουμε καλά καλά να...

Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής: Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός

Δίχως τέλος είναι το έγκλημα των funds και των κυβερνήσεων που έχουν δώσει προς...

Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων: Δυναμώνουμε τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για τον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης

Καταγγέλλουμε την κλιμάκωση της εγκληματικής επίθεσης του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ στην Παλαιστινιακή...