Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής : Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση 8 Μάρτη 11 π.μ. στο Σύνταγμα

Δημοσιεύτηκε στις

Προσυγκέντρωση 10:30 στα Προπύλαια

8 Μάρτη 1857, Νέα Υόρκη:

Οι εργάτριες στην κλωστοϋφαντουργία διαδηλώνουν.

Διεκδικούν μείωση των ωρών εργασίας σε 10, 

εξίσωση των μισθών τους με των ανδρών,

υγιεινές συνθήκες δουλειάς.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, 

Τιμάμε την ιστορική επέτειο της 8ης Μάρτη, Παγκόσμιας Μέρας των γυναικών, που καθιερώθηκε πριν από 110 χρόνια από τη Διεθνή Συνδιάσκεψη σοσιαλιστριών γυναικών. Μια μέρα αφιερωμένη στους σκληρούς απεργιακούς αγώνες των εργατριών και εργατών για ίσα μεροκάματα ανδρών και γυναικών, για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, για λιγότερες ώρες εργασίας. Μια μέρα που αποτελεί και σήμερα φάρο για τις εργαζόμενες γυναίκες στον αγώνα για ισότιμα δικαιώματα με τον άνδρα στην εργασία, στη μόρφωση, στις προσωπικές σχέσεις, στην κοινωνική δράση!

Το σωματείο μας έχει κεκτημένα!

Με την ίδρυση της Ομοσπονδίας μας (ΠΟΛ) και τον αγώνα των εργαζομένων του κλάδου, είμαστε ο πρώτος κλάδος στον ιδιωτικό τομέα που κατέκτησε ίση αμοιβή ανδρών και γυναικών. Ακόμα και σήμερα, μέσω των κινητοποιήσεων του σωματείου μας πετύχαμε να δίνεται 6μηνη άδεια μητρότητας για το ελεγκτικό προσωπικό (που δεν δινόταν σε καμία εταιρία) και συνεχίζουμε τη δράση μας για την ικανοποίηση των αιτημάτων που θα προστατεύουν ουσιαστικά τη μητρότητα.

Για εμάς ένας δρόμος υπάρχει! Η πείρα μας έχει δείξει ότι μόνο μέσα από τον οργανωμένο αγώνα, τη συλλογική δράση, τη διεκδίκηση για καλύτερους όρους ζωής και δουλειάς με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας, είχαμε κατακτήσεις.

Την σημερινή εποχή της ραγδαίας ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να έχουν όλες οι γυναίκες ισότιμα δικαιώματα όχι μόνο στην εργασία, αλλά σε κάθε πλευρά της ζωής τους. Υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες που μπορούν να εξασφαλίσουν σε όλες τις γυναίκες σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Μπορεί να εξασφαλιστεί ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος, αλλά και προστασία του γυναικείου οργανισμού με μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Μπορούν να εξασφαλιστούν κρατικές δομές Υγείας, Πρόνοιας, βρεφονηπιακοί σταθμοί. Μπορεί να εξασφαλιστεί σε όλες τις γυναίκες να έχουν ελεύθερο χρόνο για να συμμετέχουν και στην κοινωνική δράση, στα σωματεία τους.

Η πραγματικότητα στους χώρους δουλειάς

Σήμερα, βλέπουμε την τεχνολογία να αξιοποιείται σε βάρος των γυναικών, αλλά και των εργαζόμενων συνολικά, αντί να διευκολύνει και να συμβάλει στην βελτίωση των όρων και συνθηκών εργασίας. Στον κλάδο μας έντονα είναι τα φαινόμενα της ευελιξίας, της δουλειάς από το σπίτι με αποτέλεσμα την αυξανόμενη εντατικοποίηση της εργασίας. Πολλές είναι οι περιπτώσεις που οι εταιρίες πιέζουν τις εργαζόμενες να δουλεύουν και να συνεχίζουν την επαγγελματική εκπαίδευση ακόμα και αμέσως μετά τον τοκετό.

Τι κι αν οι μεγάλες εταιρίες του κλάδου καμουφλάρουν την εκμετάλλευση των γυναικών και σπιλώνουν το μήνυμα της 8ης Μάρτη με φιέστες, από το να χαρίζουν σοκολατάκια μέχρι και εκδηλώσεις για τη συμμετοχή των γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις, την ίδια στιγμή που επιβάλλουν 12ωρα στην εργασία. Οι εργαζόμενες γυναίκες δεν είμαστε το ίδιο με τη γυναίκα μεγαλοστέλεχος της εταιρίας ή με τη γυναίκα μεγαλοεργοδότρια. Δεν έχουμε το ίδιο συμφέρον. Ίσα ίσα είναι αυτές που είναι απέναντί μας, που ζούνε σε βάρος μας από τη δική μας δουλειά που ευθύνονται για τη ζωή κόλαση που μας έχουν στρώσει. Για παράδειγμα, γυναίκα ήταν το διευθυντικό στέλεχος που έβαλε φαρδιά- πλατιά την υπογραφή της στο κλείσιμο του εργοστασίου της Coca Cola, οδηγώντας στην ανεργία εκατοντάδες εργάτες. Γυναίκα ήταν το στέλεχος του My Market που καλούσε τις εμποροϋπαλλήλους να χαμογελάνε γιατί … παίρνουν 300 ευρώ!

Αποκρούουμε τις αναπαλαιωμένες απόψεις που επιδιώκουν οι γυναίκες να βλέπουν ως εχθρό το φίλο, τον αδελφό, τον πατέρα, το συνάδελφο για να “ξεπλύνουν” τις πολιτικές, που μας καταδικάζουν στην καταπίεση και την εκμετάλλευση. Γιατί μας θέλουν απομονωμένους και διασπασμένους.

Δε συμβιβαζόμαστε με τις δήθεν “ίσες ευκαιρίες” στην εργασιακή ζούγκλα, που λέει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στο καλά στρωμένο έδαφος του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η “ισότητα” και οι “ίσες ευκαιρίες” αξιοποιούνται για να πιέσουν προς τα κάτω τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων. 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Οργανωνόμαστε όλοι, γυναίκες και άνδρες του κλάδου στην ΕΛΕΠΑ,

συμμετέχουμε στη ζωή και τη δράση της.

 

Διεκδικούμε:

  • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο εργασίας.
  • Επαναφορά της 5ετούς διαφοράς στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Να μην ξεπερνούν τα 55 χρόνια για τις γυναίκες και τα 60 για τους άνδρες
  • Άδεια τοκετού και λοχείας, δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων. 
  • Άδεια μητρότητας για έναν χρόνο με πλήρη μισθό, ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Διευκόλυνση της επιστροφής της μητέρας στην εργασία με μειωμένο ωράριο κατά δύο ώρες για τα επόμενα δύο χρόνια και κατά μία ώρα για άλλα δύο. 
  • Δημόσιοι και Δωρεάν βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλους.
  • Άδειες στο ζευγάρι για ασθένειες και άλλες ανάγκες του παιδιού. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία και παιδιά ΑμΕΑ. 
  • Να κατοχυρωθεί άδεια με αποδοχές της γυναίκας που μπαίνει στη διαδικασία της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και η προστασία της στους χώρους εργασίας. 
  • Να ενταχθούν όλα τα εμβόλια στο Κρατικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού με μηδενική επιβάρυνση για τους εργαζόμενους και τα προστατευόμενα μέλη.

Περισσότερα

Σωματείο Εργαζομένων UnipakHellas: Καταγγέλλουμε τις πρακτικές χαφιεδισμού και τρομοκρατίας

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΧΑΦΙΕΔΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ  Συναδελφισσες -  συναδελφοι, Πριν προλάβουμε καλά καλά να...

Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής: Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός

Δίχως τέλος είναι το έγκλημα των funds και των κυβερνήσεων που έχουν δώσει προς...

Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων: Δυναμώνουμε τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για τον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης

Καταγγέλλουμε την κλιμάκωση της εγκληματικής επίθεσης του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ στην Παλαιστινιακή...