Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας : Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση – Πέμπτη 23 Γενάρη 19:00 στα γραφεία του Σωματείου

Δημοσιεύτηκε στις

ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Πέμπτη 23 Γενάρη 2020 στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου, Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

μπροστά στις επερχόμενες αρχαιρεσίες του Σωματείου μας, σας καλούμε να πάρετε μαζικά μέρος στην Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, όπου θα συζητηθεί ο απολογισμός δράσης του Σωματείου, θα εκλεγεί εφορευτική επιτροπή για τη διενέργεια αρχαιρεσιών, καθώς λήγει η 3ετής θητεία του εκλεγμένου Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ παράλληλα θα συζητήσουμε και για τις τρέχουσες εξελίξεις και το σχέδιο δράσης για το επόμενο διάστημα.

Την τελευταία τριετία οι εξελίξεις γενικά στην οικονομία, και ιδιαίτερα στον κλάδο της ενέργειας, είναι καταιγιστικές. Η «απελευθέρωση» έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί, οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, ενώ ο κλάδος συνεχώς μετασχηματίζεται.

Από την ίδια τη διάρθρωση του κλάδου, γίνεται πιο σαφές από ποτέ ότι είναι αναγκαία η κλαδική οργάνωση των εργαζομένων. Οι ιδιωτικοποιήσεις, το «σπάσιμο» και πούλημα των παλιών κρατικών μονοπωλίων, η έντονη δραστηριοποίηση νέων μεγάλων επιχειρήσεων στον κλάδο, έχουν διαμορφώσει μια νέα κατάσταση, όπου ως εργαζόμενοι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ακόμα πιο σύνθετα ζητήματα. Η εργοδοσία και στον δικό μας κλάδο, εκμεταλλευόμενη το νομικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης ΝΔ, όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, που περιλαμβάνει την κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, τη νομιμοποίηση της ασυδοσίας των εργοδοτών, τον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος, εντείνουν το βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, συμπιέζουν τους μισθούς, αγνοούν τα μέτρα ασφάλειας,  εφαρμόζουν πολλές και διαφορετικές εργασιακές σχέσεις, καταργώντας το οχτάωρο, το πενθήμερο, το δικαίωμα στη μητρότητα. Έχουν επεκταθεί η εργασία μέσω εργολάβου, οι σχέσεις ορισμένου χρόνου, τα μπλοκάκια, με αποτέλεσμα, ακόμα και στην ίδια επιχείρηση να εμφανίζονται πολλές διαφορετικές σχέσεις εργασίας. Όλα αυτά η εργοδοσία και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός τα αξιοποιούν για να διασπούν ακόμα περισσότερο την εργατική τάξη, να βάζουν εμπόδια στο συνδικαλισμό και την ενότητα των εργαζομένων, στη δυνατότητά τους να οργανώνονται και να διεκδικούν καλύτερους όρους δουλειάς.

Επιβεβαιώνεται ότι η όποια ανάπτυξη στον κλάδο, δεν είναι ανάπτυξη για τους πολλούς, για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες. Είναι ανάπτυξη για τις επιχειρήσεις του κλάδου, για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες που καταναλώνουν ενέργεια, για το κεφάλαιο στο σύνολό του. Πατάει πάνω στις περικοπές προσωπικού, την εντατικοποίηση, το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων και αυτή είναι η ουσία, όσο κι αν προσπαθούν να τη συγκαλύψουν πετώντας κάποια ψίχουλα στους εργαζόμενους.

Επιπρόσθετα, οι διεθνείς εξελίξεις μόνο κινδύνους κρύβουν για τους λαούς της περιοχής. Με επίκεντρο τον οικονομικό ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που εκφράζεται από μια όξυνση της αντιπαράθεσης και στο στρατιωτικό σκέλος με την εμπλοκή περιφερειακών δυνάμεων, μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να φουντώσει το φυτίλι του πολέμου στη γειτονιά μας. Αποδεικνύεται ότι γύρω από την ενέργεια, τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και τους διαδρόμους μεταφοράς της, οι αστικές τάξεις των εμπλεκόμενων χωρών δεν το έχουν σε τίποτα να αιματοκυλίσουν τους λαούς για να βγουν αυτές ωφελημένες.

Συνάδελφοι,

από την ίδια μας την πείρα φωτίζεται ο δρόμος στον οποίο πρέπει να προχωρήσουμε. Είναι ο δρόμος της αγωνιστικής συσπείρωσης και πάλης. Απέναντι στις απολύσεις, την απληρωσιά, τις μειώσεις μισθών, έχουμε αποκτήσει εμπειρία. Με τον αγώνα και τη συσπείρωση στο Σωματείο μας, στους χώρους δουλειάς που έχουμε παρουσία και είμαστε οργανωμένοι, καταφέραμε να μην περάσει σε μεγάλο βαθμό ο σχεδιασμός των εργοδοτών. Απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και τους καλούμε να ισχυροποιήσουν το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, να οργανωθούν σε αυτό, να μπούνε μπροστά και να παλέψουν για τα δικαιώματά τους.

Καλούμε όλα τα μέλη του Σωματείου να πάρουν μέρος στην Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, την Πέμπτη 23 Γενάρη 2020 στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου, Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος.

Υποσημείωση: Για την εκλογή εφορευτικής επιτροπής και επιλογής αντιπροσώπευσης σε δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, οι συνάδελφοι να έχουν μαζί τους ταυτότητα ή διαβατήριο.

Περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ: Αποχαιρετισμός στην άξια συνάδερφο και συνοδοιπόρο, την πιανίστα Βίκυ Στυλιανού

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος μέσω της πένας του μέλους του Δ.Σ. του, μαέστρου Χρήστου Κολοβού, αποχαιρετά...

ANAKOINΩΣΗ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ

29 ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ  ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΙΣ  ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ...