Το 17ο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων χαιρετίζει την πανελλαδική σύσκεψη της μικρομεσαίας αγροτιάς

Δημοσιεύτηκε στις

Το 17ο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων χαιρετίζει την πανελλαδική σύσκεψη της μικρομεσαίας αγροτιάς που γίνεται (έγινε) στην Νίκαια της Λάρισας με πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων (ΠΕΜ) για την οργάνωση και τον συντονισμό αγωνιστικών κινητοποιήσεων των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων ώστε να μπορέσουν να μείνουν στα χωράφια και τα κοπάδια τους.

Γιατί μπορεί να έγινε η κυβερνητική εναλλαγή όμως οι δυσκολίες και τα βάσανα συνεχίζονται και για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους που τους παίρνουν οι μεγαλοέμποροι τα αγροτικά προϊόντά τους σε τιμές κάτω του κόστους και φτάνουν στο ράφι σε υψηλές τιμές για την εργατική λαϊκή οικογένεια, γιατί αυτό εξυπηρετεί την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα των αγροτοκαπιταλιστών και των επιχειρήσεων του αγροτοδιατροφικού τομέα. Για το ίδιο ακριβώς σκοπό οξύνονται και οι ανταγωνισμοί μεταξύ καπιταλιστών, κρατών και ιμπεριαλιστικών κέντρων που έχουν ως συνέπεια οι λαοί να πληρώνουν το μάρμαρο της εκμετάλλευσης όπως με τους εμπορικούς πολέμους (π.χ. ρωσικό εμπάργκο, δασμοί ΗΠΑ κ.λπ.), τις εμπορικές συμφωνίες (π.χ. CETA), τις επεμβάσεις και τους θερμούς πολέμους.

Με την πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει πιστά και η σημερινή, όπως και όλες οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις, εισάγουν είδη πρώτης ανάγκης όπως το γάλα, τα δημητριακά, το κρασί, τα κηπευτικά, το ελαιόλαδο κ.ά. από άλλες χώρες και διώχνουν τους φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους από τα χωράφια και τα κοπάδια τους. Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική πηγαίνει χέρι-χέρι με τον αυταρχισμό και την καταστολή που δέχτηκαν τόσο οι αγρότες στην ΚΡΗΤΗ με την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ όσο και με το μπλόκο που έκαναν οι αστυνομικές δυνάμεις στους αγρότες της Θεσσαλίας. Το ίδιο αυταρχισμό και καταστολή δέχτηκαν εδώ στα Γιάννενα επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και οι απολυμένοι εργαζόμενοι των Market In γιατί διεκδικούσαν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους.

Είμαστε στο πλευρό των αγωνιζόμενων μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα και τον αγώνα τους.

Επίσης συνεχίζεται η φοροεπιδρομή των εργατικών λαϊκών οικογενειών αφού για μιά ακόμη φορά καλούνται να πληρώσουν το 93% των συνολικών φόρων που αυξάνονται κατα 800 εκ. Ευρώ την ίδια στιγμή που οι ΑΕ, οι βιομηχανίες, οι εφοπλιστές με τον εθελοντικό φόρο πληρώνουν το 7%.

Συνεχίζεται η επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με την επίθεση στους μισθούς, τις συλλογικές συμβάσεις, την αλλαγή προς το χειρότερο στις εργασιακές σχέσεις και προσαρμοσμένη με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για την άνοδο της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας.

Παράλληλα ετοιμάζονται πλειστηριασμοί και κατασχέσεις για τα λαϊκά νοικοκυριά που χρωστάνε απο 500Ε την ίδια στιγμή που σβήνονται με μια απόφαση χρέη μεγάλων εταιρειών.

Να γιατί απέναντι στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης-ΕΕ-εκμεταλλευτών χρειάζεται να κτίσουμε με τους αγώνες μας μαζί και με τους  μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους αλλά και με τους νέους των σπουδών, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών την κοινή μας δράση, το δικό μας εργατικό – λαϊκό μπλόκο διεκδικώντας αυτό που επιβάλλουν σήμερα οι σύγχρονες ανάγκες για εμάς και τα παιδιά μας.

Μόνο το οργανωμένο και σωστά προσανατολισμένο εργατικό λαϊκό κίνημα μπορεί να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζεται, να φέρει κατακτήσεις. Αυτό φοβάται η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα γι΄αυτό προσπαθούν να βάλουν το εργατικό – λαϊκό κίνημα στο “γύψο”. Tόσο με τον απεργοκτόνο νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τα νέα νομοθετήματα της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ. Ανησυχούν γιατί ξέρουν καλά ότι τα αιτήματά μας είναι δίκαια και πηγάζουν από τις δικές μας ανάγκες.

Δεν θα το καταφέρουν. Θα προετοιμάσουμε με όλες τις δυνάμεις μας την κλιμάκωση του αγώνα, την αντεπίθεση μας για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά σχέδια.

Μπορούμε, έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε και θα τα καταφέρουμε.

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Αν. Αττικής: Για την πυρκαγιά στην Β/Α Αττική

Η μεγάλη πυρκαγιά που εξελίσσεται από εχθές το μεσημέρι στην βορειοανατολική Αττική έχει προκαλέσει...

Σωματείο Εργαζομένων E FOOD Π. Αττικής: Να παρθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των διανομέων

Συνάδελφοι, οι συνθήκες που βιώνουμε από εχθές το απόγευμα και περισσότερο σήμερα, είναι τραγικές....

Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Αθήνας: Απαιτούμε την επαναπρόσληψη όλων των καθαριστριών

ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ!!! Η Δημοτική Αρχή Πεύκης Λυκόβρυσης αφού αναγκάστηκε, κάτω από τις πιέσεις των εργαζομένων...