Εργατικό Κέντρο Σάμου : Όχι στο νέο νομοσχέδιο οδοστρωτήρα για την ενέργεια

Δημοσιεύτηκε στις

Το νέο νομοσχέδιο για την ενέργεια που παρουσίασε η κυβέρνησης της ΝΔ, βαδίζει στα γνωστά μονοπάτια των προηγούμενων κυβερνήσεων που σταδιακά ιδιωτικοποιούν το ένα αγαθό μετά το άλλο, άρα και την ενέργεια, μετατρέποντάς το σε όλο και πιο ακριβό εμπόρευμα.

Με τον τίτλο «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ» προσπαθούν να κρύψουν ότι όπου χρησιμοποιήθηκαν αυτοί οι όροι σήμαναν μεγαλύτερη ακρίβεια, ανατροπή εργασιακών σχέσεων, φτώχεια και ανεργία.

Την «απελευθέρωση» τη γνωρίσαμε καλά και από τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες αφού σήμανε πανάκριβα εισιτήρια και πλοία που δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες μας για ασφαλή και συχνή συγκοινωνία. Στη ΔΕΗ σημαίνει λειτουργία με περισσότερα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σαν Α.Ε., ακριβότερα τιμολόγια, «κακής ποιότητας υπηρεσίες» και ενεργειακή φτώχεια για το λαό.

Τον «εκσυγχρονισμό» τον γνωρίσαμε με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, της μόνιμης και σταθερής εργασίας την κατάργηση των Σ.Σ.Ε., με μισθούς πείνας και απληρωσιά, απελευθέρωση των απολύσεων κ.λπ. πράγματα που θα επεκταθούν περαιτέρω και στη ΔΕΗ όπου ήδη εργάζονται πολλοί εργολαβικοί και συμβασιούχοι με χειρότερους όρους εργασίας. Τον γνωρίσαμε με την καταλήστευση του πλεονασματικού ασφαλιστικού ταμείου των εργαζομένων στη ΔΕΗ, με την εντατικοποίηση της δουλειάς, τις τεράστιες ελλείψεις σε μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας που εγκυμονούν μέχρι και θανατηφόρους κινδύνους.

Η κυβέρνηση για να «δώσει» φθηνούς εργαζόμενους στους μεγαλοεπενδυτές, ξεχαρβαλώνει όποιο εργατικό δικαίωμα τους έχει απομείνει και κυρίως τις Σ.Σ.Ε. και τους επιτίθεται για άλλη μια φορά. Στοχεύει σε απόλυση, με «εθελούσια έξοδο», πάνω από 5.000 παλιών εργαζομένων για να αντικατασταθούν με νέους φθηνούς και αναλώσιμους. Και όλα αυτά γιατί θεωρεί την εργασία «κόστος» και την ενέργεια «εμπόρευμα» που δίνει υπερκέρδη!

Οι εξελίξεις αυτές είναι ιδιαίτερα αρνητικές τόσο για τους εργαζόμενους στην ΔΕΗ, όσο και για κάθε εργατική και λαϊκή οικογένεια που θα δει νέες ανατιμήσεις στα τιμολόγια, χειρότερης ποιότητας υπηρεσίες πχ το κυνήγι του κέρδους θα μειώσει τις απαραίτητες συντηρήσεις, περισσότερα λαϊκά νοικοκυριά θα δυσκολεύονται να πληρώνουν και θα μένουν χωρίς ρεύμα.

Αυτή είναι η «ανάπτυξη» που οραματίζεται η σημερινή κυβέρνηση όπως και η προηγούμενη: εργαζόμενους κακοπληρωμένου και χωρίς δικαιώματα, λαό χωρίς ενεργειακή επάρκεια. Και όλα αυτά σε μια εποχή που υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις λόγω της τεχνολογικής ανάπτυξης και της αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας, να εργαζόμαστε με καλύτερους μισθούς και συνθήκες, να απολαμβάνουμε όλοι ενέργεια φθηνή και επαρκής.

Οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στην ΔΕΗ ακολούθησαν τις ανατροπές που έγιναν στον ΟΤΕ. Γίνονται μπούσουλας για νέες ανατροπές σε επιχειρήσεις της λεγόμενης παλιάς κοινής ωφέλειας αλλά και στο δημόσιο.

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων της ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ και τους καλεί να οργανώσουν τη δράση τους μέσα από τα σωματεία τους ώστε από κοινού με όλους τους εργαζόμενους και το λαό των νησιών μας ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ:

  • Να μην προχωρήσει καμία περαιτέρω ιδιωτικοποίηση στον κλάδο της ενέργειας. Να μην περάσει το νέο νομοσχέδιο.
  • Καμιά απόλυση εργαζομένων.
  • Κατάργηση όλων των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων.
  • Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη σύγχρονα δικαιώματα.
  • Άμεση πρόσληψη των συμβασιούχων και εργολαβικών εργαζομένων.
  • Καμία πώληση-κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ορυχείων και ορυκτού πλούτου.
  • Ρεύμα φθηνό για το λαό. Καμιά λαϊκή οικογένεια χωρίς ρεύμα.
  • Υπογραφή και εφαρμογή ΣΣΕ με αυξήσεις για όλους. Ανάκτηση των απωλειών.
  • Μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.
  • Καμία άμεση ή έμμεση μείωση μισθών και συντάξεων για εργαζόμενους και συνταξιούχους (μειωμένο τιμολόγιο).

Η Διοίκηση

Περισσότερα

Σύλλογος Επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και Υπαλλ. Επιθεώρησης Εργασίας: Ανακοίνωση για τα περιστατικά βίας

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, Μετά τα συνεχιζόμενα περιστατικά βίας, σωματικών και λεκτικών επιθέσεων, καθώς και την ενορχήστρωση...

Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων – Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου: Όχι στις “Λευκές Νύχτες” που μαυρίζουν τη ζωή μας. 

"Λευκή νύχτα" δούρειος ίππος της απελευθέρωσης του ωραρίου των καταστημάτων και καταστρατήγησης των δικαιωμάτων...

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ζακύνθου: Κάλεσμα σε κινητοποίηση 10 Αυγούστου στις 11πμ στο Δημαρχείο

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ                                                                                                     Ζάκυνθος 08/08/24 Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ζακύνθου θα συμμετάσχει στην...