Ενημέρωση για τη συνάντηση μεταξύ Σωματείων και του Υφυπουργού Περιβάλλοντος,
Ενέργειας και Ανάπτυξης, κ. Θωμά .
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019 ο Υφυπουργός του Υ.Π.Ε.Κ.Α κ. Θωμάς επισκέφτηκε το χώρο του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα και συναντήθηκε με τα σωματεία που δραστηριοποιούνται στο χώρο, μεταξύ αυτών και το Συνδικάτο μας.
Αρχικά, ο κ. Θωμάς έκανε μία ολιγόλεπτη αναφορά στο εργατικό θανατηφόρο ατύχημα, όπου, όπως είπε, “ο κύριος παράγοντας των εργατικών ατυχημάτων είναι η μέχρι τώρα κουλτούρα των εργαζομένων”. (Το ακούσαμε και αυτό. Έχουμε κουλτούρα να σκοτωνόμαστε).
Στη συνέχεια επικεντρώθηκε στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση – εκποίηση της ΛΑΡΚΟ, λέγοντας μεταξύ άλλων:
« Το κράτος έχει αποδειχτεί κακός επιχειρηματίας και η κυβέρνηση είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων. Προωθεί άμεσα δεκάδες. Για την ΛΑΡΚΟ, ως κυβέρνηση, αγωνιζόμαστε για την επανεκκίνηση του σχεδίου τριχοτόμηση της. Δεν είναι ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης της, θα το κάνουμε αν χρειαστεί, υπό συγκεκριμένους όρους και σε συνεννόηση με την Κομισιόν, έτσι ώστε να γίνει ελκυστική σε επενδυτές. Το μισθολογικό κομμάτι συνολικά είναι μεγάλο».
Στην συνέχεια έκανε μία αναφορά στους “καλούς επενδυτές” όπου είπε:
« Μην ανησυχείτε, οι επενδυτές θα ρίξουν κεφάλαια για να έχουν κερδοφορία και θα κερδίσετε οι εργαζόμενοι μέσα από αυτό. Π.Χ. Μπορεί να κλείσουν λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, όμως θα ανοίξουν μονάδες φυσικού αερίου». (Μια λιγνιτική μονάδα έχει χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ μια με φυσικό αέριο δεκάδες. Δεν είπε τι θα κάνουν οι εκατοντάδες άνεργοι που περισσεύουν από την αλλαγή αυτή).
Το συνδικάτο μας, απέναντι στην τοποθέτηση του υφυπουργού τοποθετήθηκε ως εξής:
” Κύριε Υπουργέ. Την κουλτούρα, που αναφέρετε ως κύριο υπεύθυνο για τα θανατηφόρα δυστυχήματα, την διαμορφώνουν οι κανόνες σε κάθε κοινωνία και η εφαρμογή αυτών. Η χώρα μας διαθέτει συγκεκριμένους κανόνες για τη λειτουργία επιχειρήσεων όπως η ΛΑΡΚΟ, κανόνες που διατυπώνονται στον Κανονισμό Μεταλλευτικών και Λατομικών Επιχειρήσεων (Κ.Μ.Λ.Ε.). Άρα, Κύριε Υπουργέ και κύριοι της διοίκησης, το ζήτημα είναι η εφαρμογή αυτών των κανόνων και όχι η κουλτούρα. Κανένας δεν πηγαίνει για δουλειά ξέροντας ότι θα σκοτωθεί.
Αν εφαρμοζόταν ο Κ.Μ.Λ.Ε. είναι σίγουρο ότι θα είχαμε αποφύγει την πλειοψηφία των εργατικών ατυχημάτων, θανατηφόρων και μη, είναι σίγουρο ότι θα είχαμε αποφύγει την πλειοψηφία επαγγελματικών ασθενειών θανατηφόρων και μη.
Γνωρίζουμε ότι απέναντί μας σε αυτό το τραπέζι έχουμε τον κύριο υπεύθυνο, από την πλευρά του εργοδότη που λέγεται ΓΜΜΑΕ ΛΑΡΚΟ. Παράλληλα γνωρίζουμε ότι είστε και κύριος υπεύθυνος από την πλευρά του ελεγκτή του εργοδότη, για το αν ο εργοδότης εφαρμόζει τον Κ.Μ.Λ.Ε. Η ΕΜΝΕ , η αρμόδια υπηρεσία επιθεώρησης βρίσκεται υπό την καθοδήγηση του ΥΠΕΚΑ, δηλαδή δική σας. Από αυτή την άποψη σας δίνουμε ένα υπόμνημα όπου μέσα αναγράφεται, κατά τη γνώμη μας, η παραβατικότητα της ΛΑΡΚΟ σε συγκεκριμένα άρθρα του ΚΜΛΕ. Παράλληλα δεσμευόμαστε ότι εντός πέντε ημερών θα σας κοινοποιήσουμε και την εξειδικευμένη με βάση τη λειτουργία του εργοστασίου, κατάσταση. Με αυτό αιτούμαστε να πράξετε τα δέοντα σαν επιθεωρητής να συμμορφώσετε τον εργοδότη.
Όσο αφορά την τοποθέτηση σας ότι οι εργασιακές σχέσεις δεν παίζουν ρόλο στην ασφάλεια της εργασίας, σας απαντάμε με τα εξής παραδείγματα:
Αυτή τη στιγμή η εργολαβία ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι δεν θα πληρώσει στην ώρα της, θα πληρώσει, όπως είπε, όταν πάρει χρήματα από τη ΛΑΡΚΟ.
Τι λέτε Κύριε Υπουργέ και κύριοι της διοίκησης; παίζει ή δεν παίζει ρόλο στην εργασία η ψυχολογία ενός εργαζόμενου που ζει στην αβεβαιότητα, που χάνει ρυθμίσεις οφειλών ΔΟΥ, ΔΕΗ και τα λοιπά.
Παίζει και μάλιστα καθοριστικό. Όπως καθοριστικό ρόλο παίζει ένας εργαζόμενος που με μόχθο καθημερινά παράγει εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να αμείβεται σύμφωνα με την εργασία του, να μην έχει συλλογική σύμβαση , μέτρα υγιεινής και ασφαλείας δικαιώματα κλπ.
Ακόμη και η αστική δικαιοσύνη πρόσφατα αναγνώρισε άτι ο αιφνίδιος θάνατος που οφείλεται σε στρες από την εργασιακή ανασφάλεια, είναι εργατικό ατύχημα. Καταλαβαίνετε τι στρες έχουν οι εργαζόμενοι στην ΛΑΡΚΟ από αυτή την κατάσταση; Καταλαβαίνετε που οδηγεί καθημερινά μέσα στο χώρο εργασίας αυτό το στρες;
Κύριε Υπουργέ
Και εσείς, όπως και ο κύριος Σταϊκούρας σε συνάντηση που έγινε προ ημερών με το σωματείο της ΛΑΡΚΟ, αναφέρατε, ότι το κράτος, ως κύριος μέτοχος μπορεί να χρηματοδοτήσει την ΛΑΡΚΟ, υπό όρους όπως λέτε.
Με αυτή σας την τοποθέτηση από μόνοι σας αναιρείτε την επιχειρηματολογία ετών, κοντά μια δεκαετία, ότι η ΛΑΡΚΟ δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί λόγω του προστίμου των κρατικών ενισχύσεων. Από μόνοι σας επιβεβαιώνετε το ορθό αίτημα του συνδικάτου μας για χρηματοδότηση από τον κύριο μέτοχο.
Άρα, το ζήτημα δεν είναι αν μπορεί ή δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει ο μέτοχος την εταιρεία που του ανήκει. Προφανώς και μπορεί. Το ζήτημα είναι οι όροι.
Εσείς λέτε “όρος για να χρηματοδοτήσει το κράτος είναι να συναινέσουν οι εργαζόμενοι στην εκποίηση της ΛΑΡΚΟ”. Δηλαδή να συναινέσουμε με τα χρήματα του ελληνικού λαού να φτιαχτούν οι μελλοντικοί ιδιώτες, όπου τίποτα δεν θα τους δεσμεύει για την συνέχιση της λειτουργίας, τις θέσεις εργασίας, τα δικαιώματά μας. Εμείς λέμε ότι όρος για να χρηματοδοτήσει το κράτος να είναι, η υλοποίηση ενός σχεδίου εκσυγχρονισμού όπου θα παίρνει υπόψη νέες μεθόδους ασφαλής εργασίας, διασφάλιση των θέσεων εργασίας, παραπέρα ανάπτυξη με κατασκευή μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα, κριτήριο παραγωγής τις ανάγκες των εργαζομένων της χώρας μας, με ευθύνη του ίδιου του Κράτους.
Εσείς θέλετε όρους για να εξυπηρετήσετε το κεφάλαιο Εμείς θέλουμε όρους για να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην εργασία ,το δικαίωμα να μπαίνουμε και να βγαίνουμε ζωντανοί σε αυτή, το δικαίωμα να έχουμε αμοιβές για να ζήσουν τα παιδιά μας, να ανοίξουν νέες εκατοντάδες θέσεις εργασίας, η ΛΑΡΚΟ να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της χώρας μας.
Σίγουρα σε αυτό το τραπέζι και με αυτήν την ολιγόλεπτη συζήτηση, δεν θα λύσουμε την διαφωνία μας. Βασικά εμείς πιστεύουμε ότι η διαφωνία αυτή δεν λύνεται σε τραπέζι και με διάλογο.
Κλείνουμε καλώντας σας, να πράξετε τα δέοντα, από σήμερα κιόλας, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί εδώ και τώρα η συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, να παρθούν εδώ και τώρα, από εσάς, άμεσα μέτρα εφαρμογής του ΚΜΛΕ. Με ιεράρχηση, χρονοδιάγραμμα και έλεγχο υλοποίησης.”
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Την ώρα πού ο Υφυπουργός κύριος Θωμάς συζητούσε τα παραπάνω με τα σωματεία στο χώρο μας, ο υπουργός κ Χατζηδάκης έκανε την εξής δήλωση από το Βήμα της Βουλής: ” η ΛΑΡΚΟ έχει χάσει τον έλεγχο, σκοτώνει εργάτες, μολύνει το περιβάλλον. Προσπαθούμε να την κάνουμε ελκυστική σε επενδυτές”.( το τιμόνι ποιος το κρατά καπετάνιε;)
Ανοιχτά πλέον κυβέρνηση και διοίκηση όχι μόνο λέξη δεν λένε και μέτρο δεν παίρνουν για να μην έχουμε άλλα εργατικά ατυχήματα, αλλά αξιοποιούν το θάνατο του συνάδελφού μας για να περπατήσουν την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ, να ξεπουλήσουν τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας, να ισοπεδώσουν θέσεις εργασίας, εργατικά δικαιώματα, με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου.
Η σιωπή για το Γολγοθά που τραβούν καθημερινά οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ είναι αντίπαλος των συμφερόντων μας.
Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα. Το “λάλησαν” τρεις υπουργοί ως συνέχεια της προεκλογικής τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη ότι “η ΛΑΡΚΟ είναι ωρολογιακή βόμβα που θα την εξουδετερώσει”.
Μόνο με αγώνα θα μπορέσουμε να τους σταματήσουμε.
Καλούμε τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση, σε συμμετοχή στις διαδικασίες των γενικών συνελεύσεων, στις δραστηριότητες και στους αγώνες.
Το συνδικάτο μας άμεσα θα κοινοποιήσει στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ πρόγραμμα πρωτοβουλιών που θα αναπτύξει για να αναδειχθεί, η άμεση ανάγκη να παρθούν μέτρα ασφαλείας στην εργασία, να υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας , τι είναι η ΛΑΡΚΟ και τι προοπτικές έχει για τα λαϊκά συμφέροντα.
Όλοι στον αγώνα.
Με αγώνες συνεχίζουμε για τη δικαίωση των αιτημάτων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
ΤΟ ΔΣ