Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου : Απλήρωτοι για τον Αύγουστο οι εργαζόμενοι των εργολαβικών εταιρειών ΑΡΙΑΝΘΗ ΕΠΕ και ΑΝΟΔΙΚΗ στο Νοσοκομείο ΘΡΙΑΣΙΟ

Δημοσιεύτηκε στις

Σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν δεκάδες καθαριστές/καθαρίστριες και μάγειρες/λαντζέρισσες/τραπεζοκόμες στο νοσοκομείο ΘΡΙΑΣΙΟ καθώς και οι εργολαβικές εταιρείες  ΑΝΟΔΙΚΗ και ΑΡΙΑΝΘΗ ΕΠΕ, αντίστοιχα, δεν τους έχουν πληρώσει για τον μήνα Αύγουστο.

Ενώ χρειάστηκε, για άλλη μια φορά, η παρέμβαση του Σωματείου μας για να πληρωθούν τα ημερομίσθια του Ιουλίου και το επίδομα αδείας στους εργολαβικούς συναδέλφους.

Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, ότι οι τριάντα εργαζόμενοι στη σίτιση υπέγραψαν, στις 30 Αυγούστου 2019, σύμβαση ετήσιας διάρκειας με το νοσοκομείο ΘΡΙΑΣΙΟ, αν και οι όροι της προκήρυξης (με αριθμ. Πρωτ. 11615/Φ 419) για την πρόσληψη τους, ανέφεραν ρητώς ότι η διάρκεια σύμβασης θα είναι «από την ημερομηνία υπογραφής της και για 24 μήνες».

Επιπλέον, η υπογραφή της σύμβασης προηγήθηκε της εγκυκλίου του υφυπουργού Υγείας (με ημερ. 12 Σεπτεμβρίου 2019) για μονοετή διάρκεια των ατομικών συμβάσεων εργασίας και δεν δικαιολογείται ο περιορισμός της διάρκειας της σύμβασης από δύο έτη σε ένα.

 Γνωρίζουμε ότι στις πρόσφατες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, «περίσσεψαν» οι διακηρύξεις περί επέκτασης των «συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα» και της «αγοράς» υπηρεσιών από ιδιωτικές εταιρείες.

Στην κατεύθυνση αυτή, η προαναφερόμενη εγκύκλιος του υφυπουργού Υγείας δίνει τη δυνατότητα στις διοικήσεις των νοσοκομείων να επιλέγουν είτε τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή την ανάθεση σε εργολαβικές εταιρείες, για την κάλυψη των αναγκών στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης και σίτισης των νοσοκομείων με «γνώμονα το δημοσιονομικό όφελος».

Αν και έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι η ανάθεση υπηρεσιών των Νοσοκομείων σε εργολαβικές εταιρείες οδηγεί μόνο στην αύξηση των επιχειρηματικών κερδών και παραβίαση και των στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων και μισθούς – πείνας για τους εργολαβικούς εργαζόμενους. Ενώ και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, αντί για την μονιμοποίηση των ήδη εργαζόμενων και την πρόσληψη όσων επιπλέον χρειάζονται για την κάλυψη των αναγκών, έχει σαν αποτέλεσμα την ανακύκλωση της ανεργίας και το χτύπημα της μόνιμης δουλειάς με πλήρη δικαιώματα.

Το κριτήριο του «δημοσιονομικού οφέλους», χωρίς καμία αναφορά στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, εντάσσεται στο σχεδιασμό κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό, για να μπορούν να ανταπεξέρχονται στον ανταγωνισμό μεταξύ τους και με τις αντίστοιχες ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας, για τη σύναψη συμβολαίων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

  Ζητάμε να προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

► να πληρωθεί η μισθοδοσία του Αυγούστου στους συναδέλφους στην καθαριότητα και σίτιση

► να επεκταθεί η διάρκεια της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων στη σίτιση στα δύο έτη, όπως προβλέπεται από τους όρους της προκήρυξης.

Γνωρίζουμε ότι οριστική λύση, και αυτό διεκδικούμε, είναι η ανάκληση της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών (καθαριότητα, κυλικείο), η πρόσληψη όλων των εργολαβικών εργαζομένων με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα και η μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου).

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Περισσότερα

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και οι εργαζόμενοι του Πειραιά αποχαιρετούμε με μεγάλη θλίψη την Αθηνά Ζύμαρη

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και οι εργαζόμενοι του Πειραιά αποχαιρετούμε με μεγάλη θλίψη την δημοσιογράφο...

Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής: Αποχαιρετούμε με βαθύτατη θλίψη την συναγωνίστρια Ζύμαρη Αθηνά

Οι  Διοικήσεις των Σωματείων μας αποχαιρετούν με βαθύτατη θλίψη την συναγωνίστρια Ζύμαρη Αθηνά, την...

Η ΠΕΜΕΝ αποχαιρετά την Αθηνά Ζύμαρη

Το Δ.Σ. της ΠΕΜΕΝ, αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τη δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» Αθηνά Ζύμαρη,...