Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου : Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων του ΙΑΣΩ για ασφαλείς συνθήκες εργασίας

Δημοσιεύτηκε στις

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει το Κλαδικό Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών, τα Κεντρικά Εργαστήρια του ΙΑΣΩ στεγάζονται σε εντελώς ακατάλληλο χώρο στο 3ο υπόγειο, όπου παλαιότερα λειτουργούσε παρκινγκ αυτοκινήτων. Οι τριάντα περίπου συνάδελφοι αναγκάζονται να εργάζονται σε ένα χώρο «χαμηλοτάβανο», όπου δεν υπάρχει κανένα παράθυρο. Στο 2ο υπόγειο (πάνω από τα εργαστήρια) εξακολουθεί να λειτουργεί παρκινγκ, με αποτέλεσμα καυσαέρια αυτοκινήτων συχνά να εισρέουν στο χώρο των εργαστηρίων.

Αυτές είναι οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι, σε ένα από τα πιο κερδοφόρα ιδιωτικά νοσοκομεία, που πρόσφατα εξαγοράστηκε από τον επενδυτικό πολυεθνικό όμιλο της Oaktree.

Προειδοποιούμε ότι η επίθεση στα δικαιώματα των συναδέλφων στον όμιλο ΙΑΣΩ θα συνεχιστεί και θα ενταθεί.

 Όπως αναφέρεται και στη Δημόσια Πρόταση της Oaktree για την εξαγορά του ομίλου ΙΑΣΩ, η εργοδοσία «..σκοπεύει να διατηρήσει τους όρους απασχόλησης του προσωπικού και τις θέσεις εργασίας αυτής, στο βαθμό που δεν επέλθουν σημαντικές μεταβολές στις υφιστάμενες συνθήκες της αγοράς, της οικονομίας και της οικονομικής επίδοσης της Εταιρείας.», ενώ για τις θυγατρικές του ομίλου «..ενδέχεται να προχωρήσει σε αναδιαρθρώσεις στο ανθρώπινο δυναμικό των εν λόγω θυγατρικών, οι οποίες ενδέχεται να περιλαμβάνουν ανακατανομές, μεταβολές όρων εργασίας ή λύση σχέσεων εργασίας αυτών».΄

Παρόμοια είναι η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και στις υπόλοιπες ιδιωτικές μονάδες υγείας, όπου η εντατικοποίηση λόγω ελλείψεων προσωπικού, η ουσιαστική ανυπαρξία μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, οι καθυστερήσεις στην πληρωμή, οι μειώσεις μισθών, οι απολύσεις και η εργοδοτική τρομοκρατία είναι καθημερινό φαινόμενο.

Αποδεικνύεται ότι στο ιδιωτικό τομέα υγείας, όπως και γενικότερα, τόσο η «ανάπτυξη για όλους» της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και η δίκαιη ανάπτυξη» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως ονομάζουν την καπιταλιστική ανάπτυξη, δηλαδή η ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, απαιτεί το τσάκισμα όσων δικαιωμάτων μας έχουν απομείνει.

Επειδή, όμως, γνωρίζουν ότι η συνεχιζόμενη επίθεση στα δικαιώματα μας προκαλεί αγανάκτηση και ότι πολλοί εργαζόμενοι και παρακολουθούν τη δράση των αγωνιστικών σωματείων, ακόμα και αν δεν έχουν πάρει την απόφαση να συμμετέχουν ενεργά, παίρνουν «τα μέτρα τους».

Με το νέο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, προωθούν την «ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις αποφάσεις των σωματείων» για να μας δυσκολέψουν να συζητάμε συλλογικά και να συναποφασίζουμε τη δράση μας και τη δημιουργία «Γενικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων» για το φακέλωμα των εργαζομένων και τον έλεγχο των σωματείων από την εργοδοσία και τους κρατικούς μηχανισμούς.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους στον ιδιωτικό τομέα υγείας να συσπειρωθούν στο Κλαδικό Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών, που ενώνει όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Να αλλάξουν τους συσχετισμούς στα επιχειρησιακά σωματεία, παραμερίζοντας τις εργοδοτικές και κυβερνητικές πλειοψηφίες, και να τα μετατρέψουν σε εργαλεία του αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στους νέους αντεργατικούς σχεδιασμούς.

 Για να έχουν προοπτική οι αγώνες μας, χρειάζεται να βασίζονται στην κοινή δράση των υγειονομικών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ενάντια στον κοινό εχθρό, που είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, το κράτος που τους υπηρετεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση – ΔΝΤ που τους στηρίζουν. Για να διεκδικήσουμε μαζί την ένταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας, με εξασφάλιση μόνιμης δουλειάς με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους υγειονομικούς, σε πλαίσια ενός σύγχρονου, αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος υγείας και πρόνοιας, που θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Περισσότερα

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και οι εργαζόμενοι του Πειραιά αποχαιρετούμε με μεγάλη θλίψη την Αθηνά Ζύμαρη

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και οι εργαζόμενοι του Πειραιά αποχαιρετούμε με μεγάλη θλίψη την δημοσιογράφο...

Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής: Αποχαιρετούμε με βαθύτατη θλίψη την συναγωνίστρια Ζύμαρη Αθηνά

Οι  Διοικήσεις των Σωματείων μας αποχαιρετούν με βαθύτατη θλίψη την συναγωνίστρια Ζύμαρη Αθηνά, την...

Η ΠΕΜΕΝ αποχαιρετά την Αθηνά Ζύμαρη

Το Δ.Σ. της ΠΕΜΕΝ, αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τη δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» Αθηνά Ζύμαρη,...