Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου : Τετάρτη 23 Οκτωβρίου Παναττική Στάση Εργασίας των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας

Δημοσιεύτηκε στις

και Διαδήλωση στο Υπουργείο Υγείας 

Διαδηλώσαμε, μαζί με δεκάδες άλλους συναδέλφους, από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης μέχρι το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, ενάντια στις ελλείψεις προσωπικού και τον κίνδυνο απόλυσης χιλιάδων συμβασιούχων, τη λιτότητα στους μισθούς και τη φοροληστεία, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και τη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία και επιβάρυνση των ασθενών και των οικογενειών τους.

Για να έχουμε όμως αποτελέσματα, χρειάζεται να δυναμώσουν οι αγώνες μας, με τη μαζική συμμετοχή συναδέλφων και με επίκεντρο, πρώτα από όλα, τις δημόσιες μονάδες υγείας, εκεί όπου καθημερινά εργαζόμενοι και ασθενείς αντιμετωπίζουμε τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση.

Γι’ αυτό, συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των Σωματείων Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, στα νοσοκομεία της Λευκάδας, της Σάμου και της Χίου, που οργανώνουν κινητοποιήσεις μαζί με σωματεία και μαζικούς φορείς της περιοχής τους.

Για να έχει προοπτική ο αγώνας μας, χρειάζεται να βασίζεται στην κοινή δράση των υγειονομικών με τους υπόλοιπους εργαζόμενους ενάντια στην πηγή των προβλημάτων, που είναι η στρατηγική Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυβερνήσεων για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες».

Αυτή είναι η αιτία που συνεχώς μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση και δεν προσλαμβάνουν το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Γι’ αυτό, οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ απέρριψαν την πρόταση μας για μονιμοποίηση των συναδέλφων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Με στόχο την εξοικονόμηση κρατικών κονδυλίων, για να δοθούν νέες φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, και την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της υγείας

Στην κατεύθυνση αυτή, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΝΔ, «περίσσεψαν» οι διακηρύξεις περί επέκτασης των «συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα» της  σύναξης συμβολαίων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και της «αγοράς» υπηρεσιών από ιδιωτικές εταιρείες, επομένως και της επέκτασης της επιχειρηματικής λειτουργίας  των δημόσιων μονάδων υγείας.

Ιδιαίτερα, απορρίπτουμε και καταδικάζουμε την προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος εφησυχασμού στους χιλιάδες εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ, ενώ σε αλλεπάλληλες συναντήσεις, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας απέφυγε να απαντήσει για το τι θα γίνει μετά τη λήξη της σύμβασης τους.

Χαρακτηριστική είναι και η στάση της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ, που, μέσα στο υπουργικά γραφεία, «διαπραγματεύεται» μια κάποια «πριμοδότηση» ενώ στους εργαζόμενους δηλώνει ότι δήθεν διεκδικεί την «μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου».

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμπαραταχθούμε και να διεκδικήσουμε μαζί:

► μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των ελλείψεων στις δημόσιες μονάδες υγείας και το ΕΚΑΒ

► μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΚΕΕΛΠΝΟ, συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου, εργολαβικοί).

► ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. 

► πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας, με κατάργηση των πληρωμών των ασθενών και των ασφαλιστικών εισφορών για υγειονομική περίθαλψη.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος υγείας, που θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους.

Στην κατεύθυνση αυτή θα πάρουμε πρωτοβουλίες κοινής δράσης με σωματεία υγειονομικών, με εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία, φοιτητικούς και γυναικείους συλλόγους και φορείς χρονίων ασθενών.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Περισσότερα

Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής: Αποχαιρετούμε με βαθύτατη θλίψη την συναγωνίστρια Ζύμαρη Αθηνά

Οι  Διοικήσεις των Σωματείων μας αποχαιρετούν με βαθύτατη θλίψη την συναγωνίστρια Ζύμαρη Αθηνά, την...

Η ΠΕΜΕΝ αποχαιρετά την Αθηνά Ζύμαρη

Το Δ.Σ. της ΠΕΜΕΝ, αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τη δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» Αθηνά Ζύμαρη,...

Σωματείο Καθαριστών-Καθαριστριών Πειραιά: Συλλυπητήριο Σημείωμα για την απώλεια της Αθηνάς Ζύμαρη

Το Δ.Σ του Σωματείου καθαριστριών – καθαριστών Πειραιά εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην...