Απάντηση της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Επισιτισμού Τουρισμού στην ΠΑΣΚΕ Επισιτισμού Τουρισμού Αττικής

Δημοσιεύτηκε στις

Η απαράδεκτη ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΣΚΕ Επισιτισμού – Τουρισμού Αττικής, επιβεβαιώνει την αρχική καταγγελία της ΔΑΣ.

 Ότι δηλαδή η ΠΑΣΚΕ συγκρότησε ψηφοδέλτιο στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου της Αττικής ώστε να καταφέρει να εκλέξει αντιπροσώπους για το συνέδριο της Ομοσπονδίας και κατά επέκταση και της ΓΣΕΕ και πιο συγκεκριμένα να εκλέξει και στη θέση του Γραμματέα της Ομοσπονδίας τον Π. Κούκο, αφού δεν υπήρχε άλλο σωματείο που θα μπορούσε να εκλεγεί. Σε καμία περίπτωση δεν είχε σκοπό να ασχοληθεί με τα πολύ σοβαρά και οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στην Αττική, μιας και είναι μέρος των προβλημάτων.

 Άλλωστε οι ίδιοι παραδέχονται ότι δεν έχουν πρόθεση να συμμετέχουν στο Συνδικάτο ούτε τώρα που καταλαμβάνουν 2 έδρες στη Κεντρική Διοίκηση και που προκλητικά δε πατάνε τα πόδια τους, μήνες πριν τα συνέδρια της ΓΣΕΕ που επικαλούνται. Είναι οι ίδιοι όπου στις αρχαιρεσίες του ’16 καλούσαν τους εργαζόμενους να διαγραφούν από το Συνδικάτο και να μη συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσουν την προσπάθεια των Ξενοδόχων να αποτρέψουν τη συμμετοχή των εργαζομένων.

Ανοιχτά λοιπόν η ΠΑΣΚΕ δηλώνει ότι δε δίνει δεκάρα για τους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου που συμμετείχαν στις αρχαιρεσίες του.

Υποτιμούν τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων στις Γενικές Συνελεύσεις του Συνδικάτου, όλους αυτούς που με συλλογικό και απόλυτα δημοκρατικό τρόπο καταθέτουν τη γνώμη τους, την άποψη τους μέσα από τις ανοιχτές διαδικασίες του Συνδικάτου, που συμμετέχουν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μέσα στα Ξενοδοχεία, στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Άλλωστε μέχρι σήμερα δεν έχει βγάλει «άχνα» για το νόμο που ετοιμάζει η ΝΔ σχετικά με το ηλεκτρονικό φακέλωμα των Συνδικάτων και τα νέα εμπόδια στην απεργία. Για αυτό στήριξε πέρυσι και το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξε το δρόμο για να την ωμή παρέμβαση του κράτους και της εργοδοσίας στα σωματεία.

 Η ΠΑΣΚΕ γυρίζει τη πλάτη σε όσους σήμερα διεκδικούν σταθερή δουλειά με δικαιώματα, σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας 7ωρο 5ημερο 35ωρο, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, επαναφορά των μισθών. Δικαιώματα που εδώ και χρόνια  τα έχει παραδώσει μέσω των ΣΣΕ, εξ’ ολοκλήρου στους Ξενοδόχους και τους εστιάτορες,  προβάλλοντας ταυτόχρονα την πολιτική της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων ως διέξοδο για τους εργαζόμενους. Για αυτό στήριξε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τα 3 μνημόνια που φόρτωσαν στις πλάτες των εργαζομένων.

Είναι θράσος να μιλάει η ΠΑΣΚΕ για ξυλοδαρμούς την ώρα που ηγετικά της στελέχη έχουν γίνει συνέταιροι των ανθρώπων της νύχτας, των μπράβων και του κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού, όπου τους επιστράτευσαν σε όσα συνέδρια προσπάθησε να νομιμοποιήσει την νοθεία και την παρουσία εργοδοτών και διευθυντικών στελεχών (όπως το στέλεχος του μεγαλοξενοδόχου Ανδρεάδη τον Ευφραιμίδη), μέσα στα σωματεία με σκοπό να τα ελέγξει για να στηρίζουν τα συμφέροντα των εργοδοτών.

Η πλειοψηφία που υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων είναι αυτή που κάνει προσπάθειες να τους οργανώσει μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, να οργανώσει τους αγώνες και τις διεκδικήσεις για ζωή με δικαιώματα και που δεν θα παζαρεύει κάθε φορά πόσα θα χάσουμε. Είναι πλειοψηφία που δεν διαμορφώνεται μέσα από ψηφοδέλτια που όχι μόνο έχουν τη στήριξη της εργοδοσίας αλλά συμμετέχουν σε αυτά οι ίδιοι οι εργοδότες και τα μεγαλοστελέχη τους.

Το Συνδικάτο όπως και όλα τα σωματεία που έχουν πραγματική, ζωντανή και δημοκρατική λειτουργία, έχει τον τρόπο μέσα από τις αρχές λειτουργίας του και το καταστατικό του να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δύναμη προσπαθεί να το αποδυναμώσει, να υποβαθμίσει το ρόλο του μέσα στο κίνημα.    

Καλούμε κάθε συνάδελφο, κάθε εκλεγμένο μέλος  ΔΣ στα σωματεία του κλάδου να απομακρυνθεί όσο γίνεται περισσότερο από αυτή τη στάση της ΠΑΣΚΕ.

Ανεξάρτητα την ιδεολογική και πολιτική αφετηρία του καθενός το κοινό έδαφος για κοινή δράση δε μπορεί να είναι η στήριξη σε αυτή τη πολιτική που χρόνο με το χρόνο χειροτερεύει τη ζωή μας, τη ζωή των παιδιών μας. Η ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να γίνεται πάντα στη βάση της υπεράσπισης της τάξης μας, των συμφερόντων των εργαζομένων μέσα στα Συνδικάτα, μέσα στα όργανα και τις συλλογικές διαδικασίες τους.

Η ΔΑΣ στο βαθμό που της αναλογεί θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της ώστε το Συνδικάτο και τα επιχειρησιακά σωματεία στην Αττική να γίνουν ακόμα πιο μαζικά, πιο δυνατά. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να οργανωθούν όσο γίνεται περισσότεροι εργαζόμενοι του κλάδου μέσα  σε κάθε επιχείρηση.

Θα συνεχίσουμε να οργανώνουμε τους αγώνες των εργαζομένων για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής – για ζωή με δικαιώματα, για μια κοινωνία που κουμάντο στο πλούτο θα κάνουν αυτοί που τον παράγουν.

Περισσότερα

Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής: Αποχαιρετούμε με βαθύτατη θλίψη την συναγωνίστρια Ζύμαρη Αθηνά

Οι  Διοικήσεις των Σωματείων μας αποχαιρετούν με βαθύτατη θλίψη την συναγωνίστρια Ζύμαρη Αθηνά, την...

Η ΠΕΜΕΝ αποχαιρετά την Αθηνά Ζύμαρη

Το Δ.Σ. της ΠΕΜΕΝ, αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τη δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» Αθηνά Ζύμαρη,...

Σωματείο Καθαριστών-Καθαριστριών Πειραιά: Συλλυπητήριο Σημείωμα για την απώλεια της Αθηνάς Ζύμαρη

Το Δ.Σ του Σωματείου καθαριστριών – καθαριστών Πειραιά εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην...