Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου για τις νέες αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο

Δημοσιεύτηκε στις

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας από ‘κει που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιώντας τη θέληση του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων, σχεδιάζει να φέρει στη βουλή τροπολογίες που θα νομιμοποιούν και θα επεκτείνουν την παρέμβαση του κράτους και των εργοδοτών στα συνδικάτα.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή του χρόνου που προωθούνται αυτές οι τροπολογίες αφού έρχεται και  ο αναπτυξιακός νόμος και η κυβέρνηση πέρα απ’ την μείωση της φορολογίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, το ζεστό χρήμα και τα άλλα προνόμια που αυτός προβλέπει, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, τους μισθούς πείνας και την απλήρωτη εργασία, θέλει να παραδώσει και τους εργαζόμενους δεμένους χειροπόδαρα.  Να υποτάξει εργαζόμενους και σωματεία στην εργοδοσία και τα συμφέροντά της, να τελειώσει μια και καλή με οποιαδήποτε οργανωμένη φωνή αμφισβήτησης και αντίστασης υπάρχει μέσα στους χώρους δουλειάς.

Με το ηλεκτρονικό μητρώο και τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες που φέρνουν ακυρώνουν στη πράξη τα καταστατικά των σωματείων και τις συλλογικές διαδικασίες, τις γενικές συνελεύσεις. Φακελώνουν όλους τους συνδικαλισμένους εργαζόμενους και τη συνδικαλιστική δράση  βοηθώντας έτσι την εργοδοσία να έχει ολοκληρωμένη εικόνα κάθε στιγμή. Να γνωρίζει ποιοι εργαζόμενοι είναι οργανωμένοι, αν συμμετέχουν στις μαζικές διαδικασίες και στις συνελεύσεις, τι ψηφίζουν και βέβαια να μην προσλαμβάνει ‘ενοχλητικές φωνές’. Θέλουν τον κάθε εργαζόμενο αποκομμένο, να μη συμμετέχει ενεργά και να αποφασίζουν άλλοι γι’ αυτόν.

Και όλα αυτά με το ψευδεπίγραφο επιχείρημα περί ‘δημοκρατίας’. Αυτοί που λίγες μέρες πριν ψήφισαν νόμο που δίνει σε δήμαρχους και περιφερειάρχες τη δυνατότητα να αποφασίζουν για σοβαρά ζητήματα ενώ μπορεί να είναι μια μικρή μειοψηφία στα συμβούλιά τους, αυτοί που κυβερνούν με το 40% των ψήφων από το 58% του εκλογικού σώματος που συμμετείχε στις εκλογές.

Για τον εργάτη όμως που παλεύει για τη ζωή του, το ψωμί του, απαιτούν πλήρες φακέλωμα σε όλες τις διαδικασίες που συμμετέχει καθιστώντας τον έρμαιο της εργοδοτικής και κρατικής καταστολής ενώ υψώνουν νέα εμπόδια στη διεκδικητική πάλη και την απεργία.  

Ήδη το ασφυκτικό πλαίσιο για να είναι νόμιμη μια απεργία είναι ανυπέρβλητο και φρόντισε γι’ αυτό με τη σειρά της και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που νομοθέτησε την απαίτηση του 50%+1 για να προκηρυχτεί μια απεργία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 90% των απεργιών βγαίνουν παράνομες και καταχρηστικές.

Είναι χαρακτηριστικό πως ένα μήνα πριν, στην απεργία στον κλάδο μας ενάντια στην απόλυση του προέδρου του ΕΚ Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής, η δικαιοσύνη τους ‘κατάφερε’ σε λιγότερο από δέκα μέρες να βγάλει τρεις φορές παράνομη την απεργία ενώ στο σκεπτικό στη μια από τις αποφάσεις αναφέρεται πως   το διευθυντικό δικαίωμα υπερισχύει της εργατική προστασίας !

Δεν τους φτάνει το 90%, θέλουν το 100% των απεργιών να βγαίνουν παράνομες για να ανοίξει ο δρόμος για ακόμα περισσότερες διώξεις συνδικαλιστών, για ένταση της ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων.

Εμείς λέμε κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα, τη συνδικαλιστική οργάνωση και τους αγώνες των εργαζομένων. Να μην περάσει το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ που επιχειρεί να βάλει τη συνδικαλιστική δράση στο γύψο.

Τα συνδικάτα έχουν καταστατικά και με βάση αυτά αποφασίζουν, παλεύουν και επιλέγουν τις μορφές του αγώνα τους. Δεν λογοδοτούν στις κυβερνήσεις και στην εργοδοσία αλλά στα μέλη τους, τους εργαζόμενους και στη κοινωνία .

Καλούμε τα ΔΣ των σωματείων του κλάδου  να συνεδριάσουν άμεσα προκειμένου να καταγγείλουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και να πάρουν απόφαση για να δοθεί απεργιακή απάντηση όταν αυτή επιχειρήσει να φέρει τις αντιδραστικές αλλαγές στη βουλή.

Κάτω τα χέρια από τα σωματεία. Ενωτικός, μαζικός, ταξικός αγώνας για το δικαίωμά μας στην οργάνωση και την απεργία!

 

                                                                                                                                                                                                           Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ         

Περισσότερα

Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής: Αποχαιρετούμε με βαθύτατη θλίψη την συναγωνίστρια Ζύμαρη Αθηνά

Οι  Διοικήσεις των Σωματείων μας αποχαιρετούν με βαθύτατη θλίψη την συναγωνίστρια Ζύμαρη Αθηνά, την...

Η ΠΕΜΕΝ αποχαιρετά την Αθηνά Ζύμαρη

Το Δ.Σ. της ΠΕΜΕΝ, αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τη δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» Αθηνά Ζύμαρη,...

Σωματείο Καθαριστών-Καθαριστριών Πειραιά: Συλλυπητήριο Σημείωμα για την απώλεια της Αθηνάς Ζύμαρη

Το Δ.Σ του Σωματείου καθαριστριών – καθαριστών Πειραιά εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην...