Υπόμνημα του Συνδικάτου Επισιτισμού -Τουρισμού Αττικής προς το Υπουργείο Εργασίας για τον καύσωνα

Δημοσιεύτηκε στις

Οι μέρες του καύσωνα επανέρχονται , κρούοντας  ένα ακόμα καμπανάκι κινδύνου για τους εργαζόμενους του κλάδου. Είχαμε επισημάνει και την προηγούμενη φορά τους κινδύνους , επανερχόμαστε και αυτή την φορά.

Απέναντι μας έχουμε, εκτός από τους εργοδότες, και έναν ακόμα ύπουλο αντίπαλο: η ζέστη και η υγρασία έχουν και άμεσα αρνητικά αποτελέσματα (καταπόνηση, αφυδάτωση, αύξηση του κινδύνου εργατικών ατυχημάτων), αλλά και μακροπρόθεσμη επίδραση σε χρόνιες παθήσεις (καρδιοπάθειες, κτλ). Δε χωράει λοιπόν κανένας εφησυχασμός, καμιά επανάπαυση με πρόφαση το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας από μας τις σωματικές του αντοχές. Οι κίνδυνοι για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων όχι μόνον έχουν αυξηθεί, αλλά για ορισμένες ομάδες εργαζομένων υψηλού κινδύνου αποτελούν ζήτημα ζωής ή θανάτου.

Χρειάζεται να λαμβάνονται άμεσα οργανωτικά μέτρα, όπως η χορήγηση διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας και σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, παροχή πόσιμου νερού σε θερμοκρασία 10ο –15ο C, αναπροσαρμογή του προγραμματισμού των εργασιών, χορήγηση κατάλληλων μέτρων ατομικής προστασίας και ετοιμότητα για παροχή πρώτων βοηθειών.

Είναι στο χέρι μας, στο χέρι των ταξικών σωματείων να βγουν μπροστά και να απαιτήσουν και να επιβάλλουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων γενικά και ειδικότερα σε συνθήκες καύσωνα.

Απαιτούμε η κυβέρνηση να πάρει τώρα ουσιαστικά μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων :

  1. Ιδιαίτερα για τους συναδέλφους διανομείς, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα (38ο C και άνω), θα πρέπει αμέσως να παύουν να απασχολούνται εκτός εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων.
  1. Εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από το Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφάλειας και εφαρμογή από τους εργοδότες, όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Περισσότερα

Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων του ΕΦΕΤ – Για την πανώλη των αιγοπροβάτων και τη συμβολή των εργαζομένων του ΕΦΕΤ στη διαχείρισή της

Θέμα: « Για τη διαμορφωμένη κατάσταση σχετικά με την πανώλη των αιγοπροβάτων και τη...
00:09:36

Παρέμβαση ΣΥΠΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για τις συλλήβδην μετακινήσεις των Εποπτών Δημόσιας Υγείας(BINTEO)

Παρέμβαση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής στις 29/7/2024 πραγματοποίησε ο Σύλλογός μας με...

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου για Λευκη Νύχτα – Να μην γίνει κανονικότητα η καταπάτηση του ωραρίου μας

ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ Η ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΜΑΣ Ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης αποφάσισε "για...