Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Τροφίμων για τη συνένωση των ιχθυοκαλλιεργειών ΝΗΡΕΑ–ΣΕΛΟΝΤΑ–ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ

Δημοσιεύτηκε στις

Στις 15 Φεβρουαρίου 2019 η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε τον κοινό έλεγχο των τριών μεγαλύτερων εταιρειών στις ιχθυοκαλλιέργειες, ΝΗΡΕΑ, ΣΕΛΟΝΤΑ και ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ, από τα επιχειρηματικά fund των Amerra Capital & Mubadala. Συναγερμός πρέπει να σημάνει από τους εργαζόμενους για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων.

Η εμπειρία του εργατικού κινήματος από εξαγορές, συγχωνεύσεις, αναδιαρθρώσεις και γενικότερα επιχειρηματικά σχέδια, δεν είναι θετική. Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, όταν προχωρούν σε συγκέντρωση παραγωγής, στόχο έχουν την αύξηση της κερδοφορίας τους. Αυτός είναι ένας διαρκής κίνδυνος για τα δικαιώματά μας γιατί τα θεωρούν κόστος.

Η μεγάλη ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών στη χώρα μας έγινε με τέτοιο τρόπο. Οι πολλές μικρές επιχειρήσεις που υπήρχαν πριν δεκαετίες σταδιακά αγοράστηκαν από μεγαλύτερες, έτσι που η παραγωγή συγκεντρώθηκε σε μια χούφτα μεγαθήρια. Από τη διαδικασία αυτή δεν ωφελήθηκαν οι εργαζόμενοι. Παρά την τεράστια ανάπτυξη και τις εξαγωγές, οι εργαζόμενοι είχαν τους πιο χαμηλούς μισθούς στον κλάδο των τροφίμων και δεν είχαν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Το επάγγελμα αν και βαρύ, επικίνδυνο και ανθυγιεινό, κάτι που επιβεβαιώνεται και με τον πρόσφατο θάνατο εν ώρα εργασίας συναδέλφου στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας και τον τραυματισμό άλλου μόλις μετά από λίγες ημέρες, δεν ανήκει στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Η χώρα μας έφτασε να είναι πρώτη στον κόσμο στην παραγωγή μεσογειακού ψαριού αν και την ίδια στιγμή το ψάρι έγινε είδος πολυτελείας και το 80% της παραγωγής εξάγεται.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης η ζήτηση ψαριών συνεχίστηκε αλλά οι επιχειρήσεις έκαναν μειώσεις μισθών και εκμεταλλεύτηκαν τους αντεργατικούς νόμους. Οι δύο μεγαλύτερες βρέθηκαν να ελέγχονται από τις τράπεζες ως ενδιάμεσο βήμα ώστε η παραγωγή να μαζεύεται σε όλο λιγότερα και μεγαλύτερα «ψάρια». Σήμερα ένα ακόμα πιο ισχυρό επιχειρηματικό σχήμα θα αποκτήσει τον κοινό έλεγχο των ΝΗΡΕΑ–ΣΕΛΟΝΤΑ–ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ. Παρά τις διαβεβαιώσεις στελεχών και από τις τρεις εταιρίες ότι το νέο μεγάλο σχήμα θα είναι ασφαλές καταφύγιο για όλους, μόνο κάποιος τρελός μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτό θα είναι και το τελικό!

Η μελέτη αντίστοιχων εξελίξεων δείχνει ότι όπου αγοράζουν τα επιχειρηματικά fund συνήθως μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα πωλούν αυτό που αγόρασαν σε άλλα συμφέροντα. Σε αυτό το διάστημα επιδιώκουν να βγάλουν όσο περισσότερα κέρδη μπορούν για λογαριασμό αυτών που έχουν βάλει τα κεφάλαιά τους για να δημιουργηθεί το κάθε fund.

Πέρα από τη γενική εμπειρία υπάρχουν και συγκεκριμένα ανησυχητικά για τους εργαζόμενους στοιχεία. Το πιο χαρακτηριστικό προέρχεται από το ίδιο το έγγραφό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαιτεί να εκποιηθούν ιχθυοτροφεία, συσκευαστήρια, εκκολαπτήρια.

Ο ΝΗΡΕΑΣ, η μεγαλύτερη επιχείρηση, αρνείται να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με το επιχειρησιακό σωματείο όπως και να επαναφέρει τους μισθούς όπως είχε δεσμευτεί εγγράφως το 2013 όταν έκανε μειώσεις, αρνείται μέχρι και να δώσει οποιαδήποτε παροχή.

Μπροστά και στη νέα εξέλιξη η εργοδοσία και των τριών εταιρειών φανερά εφησυχάζουν πως δεν κινδυνεύει κανείς και υπόγεια καλλιεργούν το φόβο πως δεν πρέπει κανείς να διεκδικεί τα δικαιώματά του μην τυχόν και μείνει έξω από το νέο σχήμα.

Αφού έχουν τόσο καλές προθέσεις οι επενδυτές γιατί θέλουν να αποκτήσουν τις επιχειρήσεις στεγνές από δικαιώματα; Οι τωρινοί εργοδότες γιατί αρνούνται οποιαδήποτε διασφάλιση;

Χρόνια τώρα, όλες οι κυβερνήσεις, μπούκωσαν με επιδοτήσεις της επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιεργειών. Στήριξαν τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς από τους οποίους ωφεληθήκαν οικονομικά συμφέροντα ενώ στηρίζουν και χαιρετίζουν και τα συγκεκριμένα σχέδια. Από την άλλη οι εργαζόμενοι που στις πλάτες τους χτίστηκαν αυτές οι εταιρίες, όχι μόνο δεν είδαν να καλυτερεύει η ζωή τους, να μειώνεται ο εργάσιμος χρόνος, να βελτιώνονται οι συνθήκες, αλλά το αντίθετο. Θυσίασαν πολλές φορές ακόμα και την ίδια τους τη ζωή και τώρα βλέπουν να κινδυνεύει η εργασία τους, η επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που διαφημίζει την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της κανονικότητα να πάρει θέση για την προστασία της δουλειάς και των δικαιωμάτων.

Η μόνη εξασφάλιση για όλους τους συναδέλφους είναι η οργάνωση. Τα τελευταία χρόνια με τη στήριξη της Ομοσπονδίας μας έχουν δημιουργηθεί επιχειρησιακά σωματεία. Πολλοί περισσότεροι συνάδελφοι έχουν οργανωθεί σε κλαδικά σωματεία. Με τη δράση που έχει αναπτυχθεί έχουν μπει εμπόδια στις ορέξεις των εργοδοτών, έχουν πληρωθεί δεδουλευμένα, υπερωρίες, έχουν κερδηθεί μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, έχουν επιτευχθεί μικρές και μεγάλες βελτιώσεις στην καθημερινότητα των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς.

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ μας μαζί με τα σωματεία του κλάδου θα παρέμβουμε για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων διεκδικώντας και τη διεύρυνσή τους.

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ μας για πρώτη φορά διαμόρφωσε και κατέθεσε στο Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών μία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στις ιχθυοκαλλιέργειες η υπογραφή της οποία θα σημάνει αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα

Καλούμε όλους τους συναδέλφους στις ιχθυοκαλλιέργειες να οργανωθούν στα επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία, να κάνουν το βήμα που έκαναν πολλοί ακόμα πανελλαδικά.

Αυτός και μόνο αυτός είναι ο τρόπος για να βάλουμε εμπόδια στα επίθεση στα δικαιώματά μας και να διεκδικήσουμε τη διεύρυνσή τους. Οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι βαριά βιομηχανία όπως λένε οι κυβερνήσεις, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να είναι στη πείνα και την ανασφάλεια.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας.
  • Προστασία όλων των δικαιωμάτων (μισθοί, παροχές, προϋπηρεσία κτλ).
  • Επαναφορά των μισθών και δικαιωμάτων όπου έχουν μειωθεί.
  • Υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που έχουμε καταθέσει στον ΣΕΘ.

ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ

 

Περισσότερα

Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας: Ανακοίνωση για το θάνατο της συναδέλφισσας από την πυρκαγιά στη ΒΑ Αττική

Η εγκληματική ανυπαρξία μέτρων κυβέρνησης και εργοδοσίας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής αφήνει...

Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων: Ξεκινά η λειτουργία των Λαϊκών Μαθημάτων Αλληλεγγύης

Αγαπητοί γονείς, για 12η συνεχόμενη χρονιά ξεκινά η λειτουργία των ΛΑΪΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, που υλοποιούνται...

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής: Σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Βόρειο Ανατολική Αττική

Συνάδελφοι,                Για άλλη μια φορά , μέσα σε λίγες ώρες είδαμε μια φωτιά που...