Ενημερωτική Ανακοίνωση του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών για το 38ο Συνέδριο της ΟΙΥΕ

Δημοσιεύτηκε στις

 Το Σαββατοκύριακο 23,24/2, είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί το 38Ο Συνέδριο της ΟΙΥΕ(Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας) στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο NOVOTEL. Η ΟΙΥΕ είναι η μεγαλύτερη Ομοσπονδία στον ιδιωτικό τομέα η οποία εκλέγει μεγάλο αριθμό αντιπροσώπων στο Συνέδρια της ΓΣΕΕ.

Το Συνέδριο μιας Ομοσπονδίας, ενός Εργατικού Κέντρου ή της ΓΣΕΕ, είναι η πιο σημαντική διαδικασία, γιατί καθορίζει ποιος θα είναι ο προσανατολισμός της οργάνωσης, ποια θα είναι τα αιτήματα, πως θα διεκδικηθούν κλπ.

Αν παρακολουθήσει κανείς τις εξελίξεις στην ΟΙΥΕ, θα πάρει απάντηση σε μια σειρά ερωτήματα που συζητάμε πολλές φορές στους χώρους δουλειάς, όπως

  • Γιατί οι πλειοψηφίες των Διοικήσεων σε κάποιες Ομοσπονδίες, σε Εργατικά Κέντρα , στην ίδια την ΓΣΕΕ, δεν ενδιαφέρονται για τις ανάγκες των εργαζομένων, δεν οργανώνουν τον αγώνα για βελτίωση των όρων εργασίας, αλλά υποτάσσονται στις απατήσεις της εργοδοσίας.

ή

  • Αφού είναι γνωστό ότι υπάρχουν συνδικαλιστές που τα έχουν «βρει με την Εργοδοσία», πως γίνεται και οι ίδιοι ξαναεκλέγονται.

Επανεκλέγοντα γιατί στήνουν μηχανισμό εκβιασμών. Για παράδειγμα στα μεγάλα super market τα περισσότερα επιχειρησιακά  σωματεία ελέγχονται αποκλειστικά από την Εργοδοσία. Υποψήφιοι συνδικαλιστές «εκπρόσωποι εργαζομένων» είναι τα διευθυντικά στελέχη. Οι εργαζόμενοι ψηφίζουν υποχρεωτικά. Όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει, να μην ψηφίσει ή να  μετέχει στις εκλογές ως υποψήφιος,  απειλείται ανοιχτά με απόλυση.

Στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ), οι συνδικαλιστές είναι στελέχη επιχειρήσεων, όπως τα στελέχη της ναυτιλιακής εταιρείας «Attica Group» και της δεύτερης μεγαλύτερης παγκοσμίως διαχειρίστριας εταιρείας πλοίων μεταφοράς κοντέινερ «MSC».

Τέτοια παραδείγματα είναι δεκάδες στην ΟΙΥΕ, αλλά και σε άλλες Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα. Έτσι εκλέγονται συνδικαλιστές (μεγαλοδιευθυντές) που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν τους εργαζόμενους.

Όταν  δεν βρίσκουν «άξια» στελέχη των επιχειρήσεων  να παρουσιαστούν ως συνδικαλιστές  αναλαμβάνουν αυτό το ρόλο οι ίδιοι οι εργοδότες.

Ο πρόεδρος της ΟΙΥΕ εμφανίζεται ως εργαζόμενος, ενώ είναι πρόεδρος και διευθύνων  σύμβουλος της εταιρείας «Πήγασος Φορτούνα Γκέιμινγκ ΑΕ», με αντικείμενο την παροχή μιας σειράς υπηρεσιών σε καζίνο. Δηλαδή εκπροσωπεί τους εργαζόμενους ενός ολόκληρου κλάδου, κάποιος  που έχει δικιά του εταιρία, προσλαμβάνει  και απολύει. Ο ίδιος άνθρωπος είναι εκπρόσωπος τύπου της ΓΣΕΕ.

Άλλος Συνδικαλιστής-Σύνεδρος στο Συνέδριο της ΟΙΥΕ, είναι πρόεδρος της εταιρείας  «Αναπτυξιακή Κιλκίς ΑΕ».

 Στο 38ο Συνέδριο της ΟΙΥΕ που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί αυτές τις μέρες στην Αθήνα, αυτοί οι εργατοπατέρες-συνδικαλιστές έφεραν μαζί τους  μπράβους της νύχτας μερικοί από τους οποίους παρουσιάστηκαν ως Σύνεδροι. Η αποστολή τους ήταν να διεξαχθεί Συνέδριο-παρωδία σε κλίμα τρομοκρατίας. Να νομιμοποιηθούν νόθοι  αντιπρόσωποι-άνθρωποι της εργοδοσίας. Να μην γίνει συζήτηση, να μην εκφραστούν οι αγωνίες και τα προβλήματα των εργαζομένων.

 Μερικά συμπεράσματα.

  1. Η Εργοδοσία δεν έχει απλά  συμφέρον, αλλά «καίγεται» να ελέγξει  τα Συνδικάτα γιατί φοβάται την οργάνωση των εργαζομένων. Αν ίσχυε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε  τίποτα», η Εργοδοσία δεν θα ασχολούνταν με τα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες. Θα μας άφηνε ήσυχους και ελεύθερους να συνδικαλιζόμαστε όπως θέλουμε.
  2. Αυτό που λέμε «Συσχετισμοί» δηλαδή ποιες παρατάξεις θα πλειοψηφούν, θα ελέγχουν τις Διοικήσεις κλπ, δεν είναι ένας αγώνας γα τις καρέκλες. Δεν γίνεται αντιπαράθεση για το ποιος θα έχει αξιώματα. Το κύριο είναι ποια λογική, ποια πολιτική θα επικρατήσει. Αν θα υπάρχουν Συνδικάτα που θα υπερασπίζονται, θα απαιτούν, θα διεκδικούν δικαιώματα ή θα υπάρχουν Οργανώσεις που θα υποκύπτουν και θα δέχονται τις αξιώσεις της Εργοδοσίας. Οι εργατοπατέρες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και της ομάδας Βασιλόπουλου – ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να διαλύσουν το Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων για να μην εκφραστεί σε αυτό, η θέληση των εργαζομένων.
  3. Δεν μπορούμε  να περιμένουμε  βελτίωση των όρων εργασίας,  κατάκτηση δικαιωμάτων, χωρίς την συμμετοχή μας στα Συνδικάτα, την οργάνωση στους χώρους δουλειάς. Δεν  μπορούμε να περιμένουμε πραγματική έκφραση των αναγκών μας, αν δεν παλέψουμε για εργατικές οργανώσεις απαλλαγμένες από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Το Σωματείο μας καταγγέλλει τους εργατο-πατέρες των παρατάξεων  που διέλυσαν το Συνέδριο της ΟΙΥΕ και προσπαθούν συστηματικά να παραδώσουν τα συνδικάτα στην εργοδοσία. Παλεύουμε με  το ταξικό κίνημα για την οργάνωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, για δυνατά διεκδικητικά συνδικάτα, για :

 ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Περισσότερα

Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας: Ανακοίνωση για το θάνατο της συναδέλφισσας από την πυρκαγιά στη ΒΑ Αττική

Η εγκληματική ανυπαρξία μέτρων κυβέρνησης και εργοδοσίας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής αφήνει...

Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων: Ξεκινά η λειτουργία των Λαϊκών Μαθημάτων Αλληλεγγύης

Αγαπητοί γονείς, για 12η συνεχόμενη χρονιά ξεκινά η λειτουργία των ΛΑΪΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, που υλοποιούνται...

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής: Σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Βόρειο Ανατολική Αττική

Συνάδελφοι,                Για άλλη μια φορά , μέσα σε λίγες ώρες είδαμε μια φωτιά που...