Ανακοίνωση του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης – Πιερίας – Χαλκιδικής για τον κατώτατο μισθό

Δημοσιεύτηκε στις

Με περίσσιο θράσος η κυβέρνηση Τσίπρα μαζί με την υπουργό εργασίας Αχτσιόγλου διαφημίζουν στην «μεταμνημονιακή εποχή» την «κανονικότητα» των μισθών. Πανηγυρίζουν την «αύξηση» την οποία ανακοίνωσαν. Τι περιλαμβάνει αυτή η ανακοίνωση;

  • Την μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ούτε την ΕΓΣΣΕ στα 751 ευρώ. Μπήκαν εμπόδιο στην προσπάθεια 530 Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και συνδικάτων που κατέ­θεσαν σχέδιο νόμου στη Βουλή για τις ΣΣΕ και την επαναφορά τους.
  • Η όποια αύξηση θα δίνεται με βάση τις ανάγκες της εργοδοσίας, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, την κερδοφορία τους και όχι με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι αν αύριο η όποια κυβέρνηση κρίνει ότι η οικονομία δεν πάει καλά μπορεί να κάνουν ξανά μειώσεις στους μισθούς.

Και να μην σταθούμε καλύτερα για το πως έστω και αυτήν την αύξηση την παίρνουν πίσω με το παραπάνω με άλλα μέτρα (αφορολόγητο κ.λ.π.)

Και αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται νέες παραχωρήσεις στις απαιτήσεις των  μεγαλοξενοδόχων, των μεγάλων επιχειρήσεων. Μπροστάρης σε αυτή τη διαδικασία είναι και η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και άλλοι εργοδοτικοί φορείς.

Και πως να μην το κάνει άλλωστε; Η κυβέρνηση όπως και όλα τα κόμματα αυτού του μοντέλου που βιώνουμε, αυτής της λογικής, παρόλες τις επί μέρους διαφωνίες τους, τις «κοκορομαχίες» τους στα τηλεοπτικά πάνελ, τους ίδιους υπηρετούν.

Τους μεγάλους επιχειρηματίες που πλουτίζουν από τον δικό μας ιδρώτα. Αυτός είναι και ο λόγος που πατάνε πόδι μέσα στο ίδιο το εργατικό κίνημα.

Λίγες μέρες πριν ολοκληρώθηκε και το συνέδριο της Ομοσπονδίας των εργαζόμενων στον επισιτισμό και τουρισμό. Για άλλη μια φορά «ξεσάλωσαν» οι άνθρωποι των εργοδοτών με το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα το «σωματείο» εργαζόμενων στα SANI-IKOS.

Εκτός το ότι δεν προβλέπεται από πουθενά να δημιουργούνται επιχειρησιακά σωματεία που να καλύπτουν διαφορετικές επιχειρήσεις (το κάθε ξενοδοχείο της συγκεκριμένης αλυσίδας αποτελεί και διαφορετική επιχείρηση). Πέρα από το ότι οι εκλογές που υποτίθεται ότι έκαναν στο συγκεκριμένο «υπερσωματείο» ήταν ένα όργιο νοθείας. Με παράνομα διορισμένους δικηγόρους από άλλες περιοχές, με λίστες χωρίς στοιχεία και υπογραφές, με καταστάσεις ψηφισάντων που καμία σχέση δεν έχουν με τον αριθμό αυτών που υποτίθεται ότι ψήφισαν για τα όργανα και για τους αντιπροσώπους και άλλα πολλά. Με αυτούς τους τρόπους έφτασαν στο σημείο να «φυτέψουν» για άλλη μια φορά στα όργανα της Ομοσπονδίας τους ανθρώπους της μεγαλοεργοδοσίας. Η πιο καραμπινάτη περίπτωση είναι αυτή του Εφραιμίδη Χρήστου. Του συνταξιούχου που αποτελεί το δεξί χέρι του ίδιου του περιβόητου Ανδρεάδη.

Δεν θα τους περάσει! Το Συνδικάτο μας όλες οι ταξικές δυνάμεις πανελλαδικά δεν θα επιτρέψουν αυτήν την κατρακύλα. Θα πολεμήσουμε με όλα τα μέσα τους εκμεταλλευτές μας, τους εργατοπατέρες, την κυβέρνηση που έχει τεράστια  ευθύνη για αυτήν την κατάσταση στο οργανωμένο κίνημα καθώς και όλο το πολιτικό προσωπικό της μεγαλοεργοδοσίας.

Φτάνει να δυναμώσουμε αρκετά, να πάρουμε εμείς την υπόθεση στα χέρια μας. Σε αυτήν την προσπάθεια κανείς δεν περισσεύει.

Φυσικά στους χώρους θα παλέψουμε να εφαρμοστεί έστω και αυτή γελοία αύξηση. Δεν θα χαρίσουμε ούτε ευρώ από αυτά που δικαιούμαστε. Εννοείται ότι όποιος δεν πληρωθεί με βάση το νέο μισθό θα πρέπει να έρθει άμεσα σε επαφή μαζί μας.

Όμως το στοίχημα για εμάς είναι να μπουν μπροστά οι δικές μας ανάγκες. Βασικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή είναι να παλέψουμε για Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΚΣΣΕ), που θα πατάνε πάνω στο «μαξιλαράκι» της Εθνικής Σύμβασης για την οποία εμείς παλεύουμε, με 751 κατώτερο μισθό. ΚΣΣΕ που θα περιλαμβάνουν την ανάκτηση όλων των απωλειών που έχουμε υποστεί όλα τα τελευταία χρόνια. Στην ουσία παλεύουμε για:

  • Κανένας εργαζόμενος του κλάδου να μην αμείβεται κάτω από 850 ευρώ.
  • Να υπάρχουν οι αντίστοιχες προσαυξήσεις με βάση την προϋπηρεσία, την ειδικότητα κ.α.
  • Κατοχύρωση και διεύρυνση σε όλες τις ειδικότητες του κλάδου, του θεσμού των ΒΑΕ.
  • 5ήμερο, 35ωρο με σταθερή εργασία για όλους.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Ιδιαίτερα μέτρα προστασίας για ειδικότητες όπως οι διανομείς.

Συνάδελφε όλα αυτά δεν αφορούν το αύριο αλλά το τώρα! Μην υποκύπτεις σε εκβιασμούς της εργοδοσίας που εκφράζονται σε ατομικές «συμφωνίες», με ανασφάλιστη δουλειά, με εργασία χωρίς δώρα, άδειες, επιδόματα και όλα αυτά.

Δεν είσαι μόνος σου, δεν είσαι αδύναμος.

Το Συνδικάτο σου είναι εδώ, το δικό σου όπλο, η δική σου δύναμη!

 

 

 

Περισσότερα

ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ: 13 Αυγούστου όλοι στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Ναυτιλίας

ΟΛΟΙ στην Παράσταση Διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Ναυτιλίας την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024 και ώρα 11:00π.μ. Τα...

Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Αν. Αττικής ” Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ”: Κάλεσμα έμπρακτης αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους πυρόπληκτους της Αν. Αττικής

Συνάδελφοι Για μια ακόμα φορά και αυτό το καλοκαίρι, οι νέες πυρκαγιές, έρχονται να επιβεβαιώσουν...

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά: 13 Αυγούστου Παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Ναυτιλίας στις 11πμ

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληκικού Κέντρου Πειραιά καταγγέλλει την παρουσία των δύο πλοίων «Overseas Santorini»,...