Ανακοίνωση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για την εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς

Δημοσιεύτηκε στις

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε συντεταγμένη γραμμή με την εργοδοσία του κλάδου  και κάνοντας πράξη το να “σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι” πανηγυρίζει για τα ψίχουλα αύξηση που έδωσαν στον κατώτερο μισθό, πανηγυρίζει γιατί ο εργαζόμενος 8ώρης απασχόλησης θα αμείβεται με 540 ευρώ καθαρά!  Κάνουν γαργάρα τους εκατοντάδες αντεργατικούς – αντιλαϊκούς νόμους που βρίσκονται σε ισχύ και έχουν διαμορφώσει ένα εργασιακό τοπίο κόλαση.  Κουβέντα δεν λένε για την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, δηλ. την εφαρμογή του νόμου Βρούτση-Αχτσιόγλου που  ¨νομοθετεί¨ για αυξήσεις των μισθών η εκάστοτε κυβέρνηση με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την κερδοφορία των εργοδοτών και όχι τις ανάγκες των εργαζομένων, την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, την κυριαρχία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, τα δουλεμπορικά και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. 

Τα ψίχουλα στον κατώτερο μισθό, τα κοινωνικά μερίσματα και η επιδοματική πολιτική  για τα πιο φτωχά και εξαθλιωμένα στρώματα, που διατυμπανίζουν τα κυβερνητικά στελέχη, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στις κάλπες, δεν επαναφέρουν  τις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοτών και εργατικών σωματείων, ούτε την Εθνική Συλλογική Σύμβαση στα 751 ευρώ.

Το ξεροκόμματο που μας πετάνε κάποιοι εργοδότες είτε με αυξήσεις της τάξης 1%, 4,5%, bonus, δωροεπιταγές, δεν επαναφέρουν τις απώλειες που είχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια ούτε τα εργατικά μας δικαιώματα και δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας για δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια.

Άλλωστε η εφαρμογή του νόμου Βρούτση-Αχτσιόγλου έχει στόχο να απαλλάξει την εργοδοσία από τις ενοχλητικές φωνές¨ των διεκδικήσεων και να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς.

Με τη μείωση του αφορολογήτου από το 2020 κυβέρνηση και εργοδοσία παίρνουν πίσω ένα μεγάλο μέρος από τα ψίχουλα που δίνουν ως αύξηση.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΟΧΙ  ΑΛΛΕΣ  ΘΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ

Το  τελευταίο διάστημα η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέσα στα εμπορομάγαζα και τις αποθήκες  για τους χιλιάδες εργαζόμενους στο εμπόριο είναι τραγική και χωρίς υπερβολή επικίνδυνη για την σωματική και ψυχική μας υγεία. Αυτή η πραγματικότητα για τους εργαζόμενους του κλάδου παρά τις όποιες  φιέστες και κορόνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για “επιστροφή στη κανονικότητα ”  δεν μπορεί να καμουφλαριστεί.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

 Δεν είναι μόνο οι κατάπτυστες ατομικές συμβάσεις όλων των ειδών, η καταστρατήγηση των ωραρίων εργασίας, η μετακίνηση από κατάστημα σε κατάστημα ανά την Αττική,  οι απλήρωτες υπερωρίες, τα χρωστούμενα ρεπό, τα σπαστά ωράρια που μας έχουν γονατίσει, η ενοικίαση εργαζομένων μέσα από τα δουλεμπορικά λες και είμαστε έπιπλα.  Χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι σε όλα τα super market χωρίς καμία εξαίρεση αναγκάζονται να εργάζονται σε δυο και τρία πόστα στη βάρδια τους, να εκτελούν χρέη ταμία ,πωλητή, ταξινομητή, αποθηκάριου, να μεταφέρονται από το ψαράδικο στο μανάβικο, στα τυροκομικά και όπου αλλού προκύψει ανάγκη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των LIDL στα οποία  οι εργαζόμενοι από το ταμείο πάνε στο φούρνο και από το φούρνο στο ψυγείο με την θερμοκρασία να εναλλάσσεται συνεχώς κατά την βάρδια τους, στον ΑΒ Βασιλόπουλο  οι ταμίες- πωλητές ξεφορτώνουν τα εμπορεύματα από τα φορτηγά, τα μεταφέρουν από την αποθήκη στο κατάστημα για να τα τοποθετήσουν στα ράφια και μετά ταμείο αντίστοιχα σε ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ, ΚΡΗΤΙΚΟ, MY MARKET, MARKET IN. Οι εργαζόμενοι  σηκώνουν συνεχώς βάρη, τα ατομικά μέτρα προστασίας όπως παπούτσια ασφαλείας αντί να προστατεύουν, σακατεύουν τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενες στα ταμεία των super market, στα PRAKTIKER και όχι μόνο, εργάζονται με επιδέσμους, τα χέρια τους  κρέμονται για όσες ώρες δουλεύουν γιατί είναι κόστος για την εργοδοσία το εργονομικό ταμείο. 

Οι αποθήκες τόσο οι κεντρικές όσο και των καταστημάτων των  super markets στη πλειοψηφία τους είναι επικίνδυνες χωρίς διαδρόμους, εξόδους κινδύνου, χωρίς εξαερισμό, με τα εμπορεύματα να αιωρούνται πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων, ενώ στα καταστημάτων εμπορικών κέντρων βαφτίζουν αποθήκες αυτοσχέδιους χώρους που μετά βίας μπορεί να χωρέσει μισός εργαζόμενος αν σκαρφαλώσει πάνω στα εμπορεύματα.  

Το διάλλειμα και το ρεπό δίνονται αν και εφόσον δεν έχει δουλειά, το ίδιο συμβαίνει και  με τις  άδειες των εργαζομένων που φτάνει Σεπτέμβρης για να πάρουν ένα μέρος της καλοκαιρινής τους  άδειας!  

Καθημερινό  πλέον είναι το φαινόμενο, λόγω καθολικής έλλειψης μέτρων υγείας και ασφάλειας και κυρίως λόγω της αυξανόμενης εντατικοποίησης, συνάδελφοι  να φεύγουν από το χώρο εργασίας σε φορείο, σακατεμένοι, να αποκτούν σοβαρά προβλήματα  υγείας ενώ αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός  των συναδέλφων που αφήνουν την τελευταία τους πνοή μέσα στο χώρο εργασίας.

Οι συνάδελφοι στα καταστήματα H&M, καταστήματα ομίλου INDITEX (ZARA, PULL&BEAR, BERSHKA,  STRADIVARIOUS…), INTERSPORT τρέχουν από πόστο σε πόστο, από όροφο σε όροφο, φορτωμένοι με εμπορεύματα, κούτες, κρεμάστρες και με απαίτηση να είναι χαμογελαστοί και ευγενικοί στην εξυπηρέτηση πελατών γιατί  όπως λέγεται και στα σεμινάρια της μεγαλοεργοδοσίας “ο πελάτης είναι ο εργοδότης σας “!  

Σε όλα τα καταστήματα, είτε super market, είτε καταστήματα ένδυσης – υπόδησης, πολυκαταστήματα, και αποθήκες είναι ολοφάνερη  η έλλειψη προσωπικού. Οι εργοδότες αντί για πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα επινοικιάζουν εργαζόμενους από δουλεμπορικά που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και κρατάνε ομήρους της ανασφάλειας και της κακοπληρωμένης δουλειάς χιλιάδες συναδέλφους.  Στα H&M, HONDOS, συνεργεία καθαρισμού και φύλαξης σε  LIDL, ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ , ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, εκατοντάδες εργαζόμενοι ¨ενοικιαζόμενοι¨ όπως και σε όλες τις αποθήκες των super markets.

Η εντατικοποίηση σπάει κόκκαλα, οι εργασιακοί χώροι έχουν μετατραπεί σε αρένες και οι συνάδελφοι κυνηγοί των στόχων, των bonus και των υπερωριών προκειμένου να συμπληρώσουν το φιλοδώρημα που παίρνουν για μισθό.  Αξιολογήσεις, test, επιπλήξεις, έγγραφες απολογίες είναι τα εργαλεία της εργοδοσίας για να εργαζόμαστε κάτω από το καθεστώς της  πίεσης, του φόβου, της απόλυσης και στοιχισμένοι στους στόχους της εργοδοσίας.

Η εργοδοσία έχοντας εκατοντάδες νόμους στην διάθεση της επιβάλλει ότι όρους θέλει προκειμένου να αποκομίσει όσο περισσότερα κέρδη μπορεί. Θέλει εργαζόμενους 24 ώρες το 24ωρο χωρίς κανένα δικαίωμα, ούτε καν το δικαίωμα στον ελευθέρο χρόνο. Black Friday, Λευκές Νύχτες, εορταστικό ωράριο, ενδιάμεσες εκπτώσεις, δουλειά τις Κυριακές, κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας. Σε αυτή την κατεύθυνση κυβέρνηση – εργοδοσία και δικαστήρια είναι σε κοινή γραμμή. Χαρακτηριστική είναι η απόφαση του ΣτΕ  που κρίνει συνταγματική τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Στο όμιλο INDITEX οι συνάδελφοι είναι με το τηλέφωνο στο χέρι για το πότε θα καλεστούν να δουλέψουν, στα super market  ΚΡΗΤΙΚΟΣ στη λήξη της βάρδιας ενημερώνονται ότι θα συνεχίσουν να δουλεύουν μέχρι τα μεσάνυχτα, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι από τα βασικά εργαλεία της εργοδοσίας συνολικά στο κλάδο. Το 5ήμερο έχει γίνει 6ήμερο μέσω ατομικών συμβάσεων σε μια σειρά επιχειρήσεις όπως my market, JUMBO, MEDIA MARKT.

Αντίστοιχη και η κατάσταση  στα πολυκαταστήματα ΑΤΤΙΚΑ, MALL, GOLDEN, RIVER WEST AVENUE, SMART PARK, McArthurGlen στα οποία εργάζονται κατά κύριο λόγο νέοι εργαζόμενοι, χιλιάδες νέες κοπέλες στη πλειοψηφία τους απασχολούμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, αναγκασμένες να είναι  14 ώρες στο δρόμο, έχοντας πάνω από το κεφάλι τους τόσο την εργοδοσία τους άλλα και την διεύθυνση του εκάστοτε εμπορικού.

Η εργοδοσία στο κλάδο εκτός από την εκάστοτε κυβέρνηση, τους εκατοντάδες αντεργατικούς νομούς και τις δικαστικές αποφάσεις,  έχει και συνοδοιπόρους και θερμούς υποστηρικτές και μέσα στα σωματεία τoν κυβερνητικό–εργοδοτικό συνδικαλισμό. Αυτό το ρόλο έχει αναλάβει η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ(Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας) (ΣΥΡΙΖΑ/ΛΑΕ, ΠΑΣΚΕ,ΔΑΚΕ) όπως ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας που είναι αποδεδειγμένα εργοδότης, αλλά εκλεγμένος ως εργαζόμενος στο συνδικαλιστικό όργανο, αλλά και εκλεγμένα στελέχη  των  super markets (διευθυντικά στελέχη, περιφερειακά στελέχη, μέλη Δ.Σ. των εταιρειών) οι οποίοι ¨εκλέγονται¨ με εκφυλιστικές διαδικασίες ως εκπρόσωποι των εργαζομένων, αυτό το ρόλο παίζουν τα επιχειρησιακά σωματεία σε ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ, ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ, ΒΕΡΟΠΟΥΛΟ – METRO ,  το κλαδικό σωματείο εργαζομένων στα super markets, ο πανελλήνιος σύλλογος εργαζομένων υπηρεσιών και εμπορίου (ΠΑΣΥΕ) κά.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Ένας είναι ο δρόμος για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας, για να διεκδικήσουμε όλα όσα έχουμε ανάγκη για να ζούμε εμείς και οι οικογένειες μας ανθρώπινα. Ο δρόμος του αγώνα, της συλλογικής, μαζικής πάλης μέσα από το κλαδικό μας σωματείο, προτάσσοντας τα δικά μας αιτήματα με κριτήριο τις δικές μας  σύγχρονες ανάγκες.  

Τίποτα δεν αλλάζει μένοντας θεατές στην επίθεση που δεχόμαστε, τίποτα δεν αλλάζει αν εμείς δεν πάρουμε θέση στον αγώνα, αν δεν πάρουμε ξεκάθαρη θέση απέναντι στην εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της. Το δικό μας συμφέρον είναι αντιδιαμετρικά αντίθετο με το δικό τους.

Τα ιδεολογήματα που ακούγονται από κάθε εργοδότη ” αν πάει καλά η επιχείρηση όλοι θα ωφεληθούμε”, ” τώρα σε έχει ανάγκη η εταιρεία”, “είμαστε μια υγιής, επιχείρηση”  “πληρώνουμε τους εργαζόμενους ” είναι για να μας αλυσοδένουν στους στόχους των επιχειρηματικών ομίλων, να μας κρατάνε συμβιβασμένους με την μισοδουλειά, μισοζωή, “απομονωμένους” από τις σύγχρονες ανάγκες μας και τη ζωή με δικαιώματα,  μακριά από τα σωματεία μας, από την συλλογική οργανωμένη πάλη.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο πολύ φοβούνται οι εργοδότες την οργανωμένη πάλη των εργαζομένων, είναι η απαίτηση της εργοδοσίας ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗΣ – ΜΑΣΟΥΤΗΣ που απαιτεί από τους εργαζόμενους δήλωση επικυρωμένη από ΚΕΠ ότι δεν είναι μέλη συνδικαλιστικής οργάνωσης! Ας κάνουμε το φόβο τους πράξη! Απευθύνσου τώρα στο κλαδικό σου σωματείο, το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπιζόμαστε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
  • Κατάργηση όλων των νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο. Κατάργηση των δουλεμπορικών γραφείων, ενοικιαζόμενων εργαζόμενων και άμεση υπαγωγή όλων αυτών των εργαζομένων στον εργοδότη που προσφέρουν εργασία. Κανένας εργαζόμενος να μην πληρώνεται κάτω από 751 ευρώ!
  • Κατάργηση των αντεργατικών-αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς, διαλύουν τις ΣΣΕ για τους εμποροϋπάλληλους.
  • Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις, επαναφορά όλων των επιδομάτων και βάση για συζήτηση το μισθό που είχαμε κατακτήσει τα προηγούμενα χρόνια.
  • Μέτρα υγείας ασφάλειας στους χώρους δουλειάς : Εργονομικά ταμεία, σκαμπό στις ταμίες, κατάλληλο εξοπλισμό μεταφοράς εμπορευμάτων, μέσα ατομικής προστασίας ανάλογα με το πόστο εργασίας, παπούτσια ασφαλείας, συντήρηση μηχανημάτων. Αντιπυρικά και αντισεισμικά μέτρα ασφάλειας σε όλα τα καταστήματα και τις αποθήκες.
  • Καθορισμός καθηκόντων και πόστων για κάθε εργαζόμενο, τήρηση των ρεπό και των διαλλειμάτων
  • Κατάργηση των σπαστών ωραρίων των εργαζομένων σε καταστήματα που έχουν συνεχές ωράριο λειτουργίας.
  • Σταθερό ημερήσιο ωράριο εργασίας, προγραμματισμός ωραρίου ανά μήνα που θα γνωστοποιείται στον εργαζόμενο στην αρχή κάθε μήνα.
  • Δημιουργία δωρεάν προγραμμάτων και υποδομών για αθλητισμό, πολιτισμό, ψυχαγωγία για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους. Επέκταση του κοινωνικού τουρισμού, των παιδικών κατασκηνώσεων.
  • Μέτρα στήριξης της εργαζόμενης μητέρας. Επίδομα τοκετού 1000 ευρώ, επέκταση της άδειας κυήσεως σε δύο μήνες πριν τον τοκετό και 6 μήνες μετά. Ένα χρόνο άδεια με αποδοχές στη μητέρα ή τον πατέρα. Άδειες για ασθένειες ή άλλες ανάγκες. Μεγαλύτερες άδειες για μονογονεικές οικογένειες.

Φοιτητικές άδειες με αποδοχές στους εργαζόμενους φοιτητές για όλο το διάστημα της εξεταστικής περιόδου.

Περισσότερα

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά: 13 Αυγούστου Παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Ναυτιλίας στις 11πμ

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληκικού Κέντρου Πειραιά καταγγέλλει την παρουσία των δύο πλοίων «Overseas Santorini»,...

Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Αν. Αττικής: Για την πυρκαγιά στην Β/Α Αττική

Η μεγάλη πυρκαγιά που εξελίσσεται από εχθές το μεσημέρι στην βορειοανατολική Αττική έχει προκαλέσει...

Σωματείο Εργαζομένων E FOOD Π. Αττικής: Να παρθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των διανομέων

Συνάδελφοι, οι συνθήκες που βιώνουμε από εχθές το απόγευμα και περισσότερο σήμερα, είναι τραγικές....