Στις 3 Οκτωβρίου σε συνεδρίαση του Δ.Σ η Διοίκηση της ΠΟΘΑ ανέβαλε το προγραμματισμένο για τις 8 Οκτωβρίου 23° τακτικό Συνέδριο της ομοσπονδίας, που η ίδια είχε εσπευσμένα προγραμματίσει. Επικαλέστηκε γι’ αυτό παρατυπίες ή και παραβάσεις του καταστατικού της ΠΟΘΑ και του συνδικαλιστικού νόμου από μεριάς σωματείων και αντιπροσώπων.
Αν όμως η Διοίκηση της ΠΟΘΑ είχε εντοπίσει παρατυπίες που ήθελε να τις αντιμετωπίσει, θα μπορούσε να τις θέσει στο Δ.Σ και αυτό να απορρίψει τους νόθους αντιπροσώπους διαμορφώνοντας μία πρόταση προς τη Γενική Συνέλευση (Συνέδριο). Άλλωστε αυτό ήταν το αντικείμενο συνεδρίασης του συγκεκριμένου Δ.Σ, που έχει αυτή την αρμοδιότητα, με βάση το καταστατικό της ομοσπονδίας. Καταγγελίες για παρατυπίες είχε άλλωστε κάνει και η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ).
Αντί όμως η Διοίκηση της ΠΟΘΑ να εξετάσει τους αντιπροσώπους και τα σωματεία ένας προς ένα και να καταλήξει στη λίστα των αντιπροσώπων που θα προτείνει για να αποτελούν το 23° Συνέδριο, προχώρησε σε αναβολή του Συνεδρίου, και αμέσως μετά, στην αποδοχή ένταξης στο σώμα της ΠΟΘΑ του σωματείου «Ένωση Εργαζομένων ΕΡΤ», δηλαδή ενός από τα σωματεία για τα οποία υπήρχαν πλήθος ενστάσεων.
Γιατί η Διοίκηση της ΠΟΘΑ δεν έθεσε επί τάπητος την εξέταση αυτών των ζητημάτων και τη νομιμοποίηση των αντιπροσώπων, για τους οποίους δεν υπήρχαν παρατυπίες;
Για να δούμε, όμως, σε ποια σωματεία υπήρχαν παρατυπίες.
- Σωματείο ΕΕΕΡΤ: μόλις 5 μέρες πριν το Συνέδριο έρχεται να ενταχθεί στην ομοσπονδία όταν το σωματείο αυτό έχει απορριφθεί από άλλη Ομοσπονδία(ΠΟΣΠΕΡΤ) για λόγους νοθείας. Μάλιστα πριν ακόμα την έγκρισή του ως μέλος της ΠΟΘΑ ορισμένοι αντιπρόσωποι του έχουν κατατεθεί ως υποψήφιοι της παράταξης «Ενωτική Κίνηση Θεάματος-Ακροάματος»
- Σωματείο Συντελεστών Εργαζομένων στην ΕΛΣ: έχοντας καταθέσει τελευταία πρακτικά αρχαιρεσιών το 2013 προχωρά έκτατα σε εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου, χωρίς ωστόσο προηγούμενα να έχει οριστεί από το δικαστήριο προσωρινή διοίκηση. Δεν αναφερόμαστε καν στο τραγελαφικό γεγονός ότι ακόμα και το πρακτικό που καταθέτει ονοματίζει το σωματείο ως «Σωματείο Εργαζομένων στο Εθνικό Θέατρο». Ο Αντιπρόσωπος που εκλέγεται εντάσσεται στο ψηφοδέλτιο της παράταξης «Ενωτική Κίνηση Θεάματος-Ακροάματος».
- Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα, την Ψυχαγωγία, τον Πολιτισμό: τουλάχιστον τα μισά από τα μέλη του ανήκουν και σε άλλο κλαδικό ή ομοιοεπαγγελματικό σωματείο, ενώ κάποιοι έχουν διπλοψηφίσει για την Ομοσπονδία. Ο αντιπρόσωπος του εντάσσεται στο ψηφοδέλτιο της παράταξης «Ενωτική Κίνηση Θεάματος-Ακροάματος».
- Σωματείο Δασκάλων Χορού στη Θεσσαλονίκη: Πραγματοποιούν εκλογές για αντιπρόσωπο στην ΠΟΘΑ μόλις μία βδομάδα πριν το Συνέδριο της ΠΟΘΑ (30/9), όταν το χρονικό περιθώριο κατάθεσης των πρακτικών έχει παρέλθει. Ο αντιπρόσωπος του εντάσσεται στο ψηφοδέλτιο της παράταξης «Ενωτική Κίνηση Θεάματος-Ακροάματος»
Είναι λοιπόν φανερό ότι η Διοίκηση της ΠΟΘΑ ΔΕΝ ανέβαλλε το Συνέδριο για να αντιμετωπίσει τις νοθείες, αλλά για να τις σκεπάσει, να τις κουκουλώσει, πιθανά να τις πολλαπλασιάσει. Ας σταματήσουν λοιπόν την προσπάθεια να αφήνουν υπόνοιες για τις διαδικασίες και τους αντιπροσώπους των σωματείων που τόσο καιρό κρατούν αγωνιστική στάση.
Για παράδειγμα, κάνουν λόγο για ύπαρξη συνταξιούχων στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Έχουμε να πούμε ότι το ΣΕΗ είναι το μόνο σωματείο που από το καταστατικό του έχει επιτροπή που εξετάζει όλο το μητρώο και προτείνει στο Δ.Σ εκκαθάριση πριν τις εκλογές του. Σε αυτή την επιτροπή συμμετέχει και μέλος της Παράταξης που διαδίδει τα ψεύδη. Εκεί ουδέποτε τέθηκε θέμα για κάποιο συνταξιούχο – όπως διαδίδουν – και να αποσιωπήθηκε. Όσο για το μέλος της Διοίκησηςης του ΣΕΗ που λένε ότι έχει πάρει σύνταξη, δυστυχώς, θα πάρει στην ηλικία των 67 όπως έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για όλους τους ηθοποιούς.
Με βάση όλα τα παραπάνω. Επισημαίνουμε ξανά τον κίνδυνο, ότι αν δεν κατορθώσουν να μαγειρέψουν και να νοθεύσουν το συσχετισμό όπως τους βολεύει, να προχωρήσουν σε διάλυση της Ομοσπονδίας, την οποία άλλωστε είχαν θέσει σε αδράνεια προκειμένου να μη συναντά η Κυβέρνησή τους αντιστάσεις στην πορεία υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής της.
Θα είμαστε απέναντι, παλεύοντας για ένα Συνέδριο που θα αποτυπώσει δημοκρατικά τον πραγματικό συσχετισμό, θα ενώσει σε αγωνιστική πορεία όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, σε συμπόρευση και με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα που δε συμβιβάζεται.