Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων : Σύσκεψη σωματείων-προετοιμασία απεργίας 8 Νοέμβρη-αποσπάσματα εισήγησης

Δημοσιεύτηκε στις

Σε σύσκεψη σωματείων προχώρησε χθες η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων με στόχο την ενημέρωση γύρω από τις εξελίξεις και την προετοιμασία της απεργίας στις 8 Νοέμβρη που αποφάσισε η Διοίκηση στην τελευταία της συνεδρίαση.

Στη σύσκεψη ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ν. Έξαρχος ενημέρωσε για την προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει αυταπάτες – μπροστά και στο ενδεχόμενο εκλογών – για τη δήθεν νέα δίκαιη προοπτική που φέρνει το τέλος των μνημονίων, την ίδια ώρα που το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 προβλέπει ακόμα μεγαλύτερο ματωμένο πλεόνασμα της τάξης του 4,14%.

“Η τυπική ολοκλήρωση των μνημονίων δεν σημαίνει λήξη της αντιλαϊκής πολιτικής, δεν σημαίνει λήξη των 700 αντεργατικών νόμων. Κανένας νόμος δεν καταργήθηκε, όλοι εφαρμόζονται, καμία κατάκτηση που χτυπήθηκε δεν αποκαταστάθηκε. Τα σπίτια μας κινδυνεύουν από τις τράπεζες (με 30.000 πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος τους έτους και συνολικά 130.000 πλειστηριασμούς στα επόμενα χρόνια), οι φόροι συνεχίζουν αμείωτοι, χιλιάδες λαϊκά σπίτια είναι χωρίς ρεύμα και 500.000 απειλητικά “ραβασάκια” έχουν αποσταλεί από τη ΔΕΗ σε νοικοκυριά που τους ζητούν το 30% του χρέους για να μπουν σε ρύθμιση” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με την επέκταση και την υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας επεσήμανε : “Η εφαρμογή εξακολουθεί να είναι υπόθεση των εργοδοτών αφού με πρόσφατη εγκύκλιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τους έδωσε τη δυνατότητα να μπλοκάρουν όλη τη διαδικασία για την υποχρεωτικότητα μιας κλαδικής ΣΣΕ, απλά και μόνο με το να μη δώσουν το μητρώο μελών τους για να πιστοποιηθεί αν η Σύμβαση καλύπτει το 50%+1 των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση η πλειοψηφία των κλάδων δεν έχει κλαδική σύμβαση αλλά ακόμα και στους κλάδους που έχουν υπογραφεί δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί τέτοιοι που να επιβάλλουν την εφαρμογή τους. Μόνο η οργάνωση στους χώρους δουλειάς μπορεί να επιβάλλει θετικές εξελίξεις”.

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού: “Παραμένει σε ισχύ ο νόμος Βρούτση -Αχτσιόγλου ο οποίος λαμβάνει υπ’ όψη τις αντοχές της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων με αποτέλεσμα η αύξηση που φημολογείται να είναι της τάξης των 20 ευρώ η οποία φυσικά θα εξανεμιστεί με τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.800 ευρώ. Δεν πέρασαν μέρες από την επανυποβολή στη Βουλή της πρότασης των 530 Συνδικάτων, Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών για 751 κατώτατο μισθό η οποία απορρίφθηκε ξανά από την κυβέρνηση”.

“Είναι φανερό ότι η επόμενη μέρα θα είναι ακόμα χειρότερη γιατί παρά τα ψίχουλα που υπόσχεται η κυβέρνηση τα λαϊκά προβλήματα μεγαλώνουν εξαιτίας της εφαρμογής όλων των αντεργατικών νόμων που η κυβέρνηση φροντίζει να διατηρεί” ανέφερε .

Σε σχέση με το τέλος των μνημονίων: “Παραμένουν τα ματωμένα πλεονάσματα έως το 2060 καθώς και το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και των υπολοίπων αναδιαρθρώσεων. Από 1-1-2019 δεν υπάρχει πλέον προστασία της πρώτης κατοικίας και φυσικά παραμένουν σε ισχύ όλοι οι μνημονιακοί νόμοι. Η “κανονικότητα” της Ε.Ε. περιλαμβάνει μνημόνια διαρκείας. Είναι επιλογή της μεγαλοεργοδοσίας για να έχει φτηνή εργατική δύναμη, μεγαλύτερα προνόμια και πεδία κερδοφορίας”.

Σε σχέση με τις εξελίξεις στην περιοχή: “ Η κυβέρνηση με τους τυχοδιωκτισμούς της θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τον Ελληνικό λαό αλλά και συνολικά τους λαούς της περιοχής. Ο πρωθυπουργός κομπάζει ότι η χώρα μας είναι ο καλύτερος στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ, ότι οι σχέσεις μας είναι καλύτερες από ποτέ και ταυτόχρονα δίνει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, δίνει γη και ύδωρ για τη δημιουργία νέων βάσεων σε Ελληνικό έδαφος. Δεν μπορεί να επικρατεί η λογική ότι υπάρχει σταθερότητα μέσα στο ΝΑΤΟ. Ακριβώς το αντίθετο ισχύει και οι κίνδυνοι θα πολλαπλασιαστούν σε περίοδο μεγαλύτερης όξυνσης των αντιθέσεων ΗΠΑ-ΕΕ- Ρωσίας-Κίνας. Η εργατική τάξη της χώρας μας μαζί με τους λαούς της περιοχής οφείλει να παλέψει για την απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, να επιστρέψουν στη χώρα μας οι στρατιώτες και τα ελληνικά πλοία, να κλείσουν οι βάσεις”.

Τέλος αναφέρθηκε στη λογική της κυβέρνησης, των υπολοίπων αστικών κομμάτων και των στηριγμάτων τους στο κίνημα, των κυβερνητικών και εργοδοτικών συνδικαλιστών που καλούν σε κοινή πάλη, που θέλουν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι ανάπτυξη σημαίνει κέρδος για όλους: και για τους εργαζόμενους και για τη μεγαλοεργοδοσία. Αυτούς που καλούν τους εργαζόμενους “να βάλουν πλάτη τώρα που κάτι αρχίζει να κινείται”. Ισχύει ότι υπάρχει μια μικρή ανάκαμψη της οικονομίας, μέχρι φυσικά την επόμενη κρίση. Αλλά αυτή αφορά μόνο τη μεγαλοεργοδοσία. Οι τοπικές επιχειρήσεις της περιοχής προχωρούν σε επενδύσεις εκατομμυρίων. Ανακοινώνουν καθαρά κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων, την ίδια ώρα που οι εργάτες σακατεύονται από τα εξαντλητικά ωράρια, τη δουλειά 7 μέρες την εβδομάδα, που η εποχιακή και η ενοικιαζόμενη εργασία λαμβάνει πλέον μαζικά χαρακτηριστικά. Η ανάπτυξη είναι μόνο για τους λίγους. Αυτή είναι η βασική αρχή της ανταγωνιστικότητας.

Προκύπτει η ανάγκη να δυναμώσουμε τον αγώνα μας, να ανταποκριθούμε στις αυξημένες απαιτήσεις με στόχο να συσπειρώσουμε δυνάμεις στα συνδικάτα, δημιουργώντας προϋποθέσεις ώστε η επόμενη μέρα να είναι απαλλαγμένη από την καπιταλιστική βαρβαρότητα, να μπαίνει σε ημερήσια διάταξη η κάλυψη των δικών μας αναγκών.

Γιατί μπορούν σήμερα να ικανοποιηθούν οι ανάγκες για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, για δημόσια, δωρεάν υγεία και παιδεία, για να μην κινδυνεύει η ζωή μας από τα φυσικά φαινόμενα. Έχουμε εμπειρία, ΑΠΑΡΑΒΑΤΟΣ όρος για να ικανοποιηθούν αυτές οι ανάγκες είναι η σύγκρουση με την κυβέρνηση, την αστική τάξη και την εξουσία της”.

Περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ: Αποχαιρετισμός στην άξια συνάδερφο και συνοδοιπόρο, την πιανίστα Βίκυ Στυλιανού

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος μέσω της πένας του μέλους του Δ.Σ. του, μαέστρου Χρήστου Κολοβού, αποχαιρετά...

ANAKOINΩΣΗ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ

29 ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ  ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΙΣ  ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ...