Κάλεσμα Δράσης ενάντια στην Εκμετάλλευση των Εργαζομένων στα Leroy Merlin

Δημοσιεύτηκε στις

Η Συνδικαλιστική Οργάνωση USB από την Ιταλία, μέλος της ΠΣΟ, απέστειλε στο ΠΑΜΕ το παρακάτω μήνυμα για την κατάσταση στην πολυεθνική Leroy Merlin. Στο μήνυμα της σημειώνει:

 

Στην Βόρεια Ιταλία, ειδικά στην περιοχή της Piacenza, χιλιάδες εργαζόμενοι, κυρίως μετανάστες, εργάζονται στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας-logistics, σε πολύ άσχημες συνθήκες, χωρίς βασικά δικαιώματα. Η πολυεθνική Leroy Merlin εκμεταλλεύεται «εταιρίες ενοικίασης εργαζομένων-outsourcing» για να μειώνει μισθούς και να αφαιρεί δικαιώματα. Απέναντι σε αυτή τη κατάσταση έχουμε ανοίξει σκληρό μέτωπο και για αυτό έχουμε καλέσει την 24η Μάρτη να πραγματοποιηθούν εξορμήσεις σε όλα τα καταστήματα της Leroy Merlin σε όλη την Ιταλία με την παρακάτω ανακοίνωση.

Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις-μέλη της ΠΣΟ να στηρίξουν αυτή μας τη δράση, διακινώντας την ανακοίνωση στα καταστήματα της LeroyMerlin σε όλο τον κόσμο!

Η μεγάλη γαλλική πολυεθνική LeroyMerlin, με καταστήματα και εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιεί το «caporalato» για την πρόσληψη υπαλλήλων στην αποθήκη του τομέα logistics του CastelSanGiovanni στην επαρχία Piacenza.

Οι 420 εργαζόμενοι δεν απασχολούνται απευθείας από την πολυεθνική αλλά μέσω ενός συστήματος «εταιριών-συνεταιρισμών» που λειτουργούν ως μεσάζοντες της απασχόλησης και πλουτίζουν μέσω της αφαίρεσης μισθών και δικαιωμάτων από τους «εργαζόμενους» τους. Οι εταιρίες που προσφέρουν εργατικό δυναμικό στη LeroyMerlin όχι μόνο δεν εγγυώνται τον σεβασμό των συμβάσεων και τα ελάχιστα εργατικά δικαιώματα, αλλά είναι καθημερινό φαινόμενο οι απολύσεις και οι «αντικατάστασεις». Απλώς προσπαθήστε να σηκώσετε κεφάλι!

Επιπλέον, αυτές οι «εταιρίες» αλλάζουν συνεχώς το όνομα και τον φορολογικό κωδικό ώστε να αποφεύγουν τους επιθεωρητές εργασίας και να συνεχίσουν να παραβιάζουν τους κανόνες που διέπουν τους μισθούς, αλλά και τις τακτικές εισφορές, την προστασία της υγείας στα εργοστάσια.

Η πλειονότητα των εργαζομένων, σε όλο τον κλάδο των logistis-εφοδιαστικής, αποτελείται αλλοδαπούς που βρίσκονται υπό συνεχή εκβιασμό επειδή η απώλεια της θέσης εργασίας συνεπάγεται επίσης τη διακύβευση της ανανέωσης των αδειών παραμονής. Αυτή τη κατάσταση την εκμεταλλεύονται αυτές οι εταιρίες.

Η χαμηλή τιμή των εμπορευμάτων που εμφανίζονται στα ράφια των καταστημάτων της LeroyMerlin, κρύβει την εκμετάλλευση και τη δουλεία χιλιάδων εργαζομένων που εργάζονται μέρα και νύχτα για να διασφαλίσουν την κατάσταση τη μεταφορά των προϊόντων.

Πιστεύουμε ότι η LEROYMERLIN είναι άμεσα υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση εκμετάλλευσης, η οποία είναι μια νέα μορφή δουλείας. Το όλο σύστημα εφοδιαστικής βασίζεται σε αυτές τις πρακτικές που επιτρέπουν επίσης στους μεγαλέμπορους του ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως AMAZON και άλλοι, να μπορούν να συσσωρεύουν τεράστιο πλούτο και κέρδη.

Η USB Ιταλίας είναι παρούσα με χιλιάδες μέλη στις αποθήκες logistics σε όλη τη χώρα και επίσης στο έδαφος της Piacenza, όπου πολλές αποθήκες πλημμυρίζουν με χιλιάδες υπαλλήλους.

Η USB Ιταλία απαιτεί από τις μεγάλες εταιρείες διανομής, και ηλεκτρονικού εμπορίου, από τις πολυεθνικές όπως η LeroyMerlin να σταματήσουν αμέσως κάθε σχέση με το σύστημα αυτών των εταιρειών. Να προσλάβει τους υπαλλήλους της, και να εφαρμόσει τη Συλλογική Σύμβαση χωρίς εκπτώσεις Να καταβάλλει τους φόρους και τις εισφορές στις χώρες που τις φιλοξενούν.

Η USB διανέμει αυτή την ανακοίνωση στα καταστήματα LeroyMerlin σε όλη την Ιταλία και χάρη στη συνεργασία των μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, επίσης στα καταστήματα των χωρών όπου υπάρχουν εργοστάσια ή καταστήματα της πολυεθνικής.

ΟΧΙ ΠΙΑ ΣΚΛΑΒΟΙ!

 

Συμμετέχοντας στην καμπάνια ενημέρωσης των εργαζομένων στα LEROY MERLIN στις 24 Μάρτη, οι Σύλλογοι Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά θα πραγματοποιήσουν παρεμβάσεις στα καταστήματα LEROYMERLIN σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

 

 

Περισσότερα

Για το νέο εργοδοτικό έγκλημα στη Ζώνη

Άλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα Όχι άλλο αίμα για τα κέρδη των εφοπλιστών Το ΠΑΜΕ εκφράζει τα...

Διαδικτυακή εκδηλωση του ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή συνδικαλιστών απο τη Γαλλία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Πραγματοποιήθηκε χθές, 22 Ιουλίου, η διαδικτυακή εκδηλωση του ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή συνδικαλιστών απο...

Μεγάλες αγωνιστικές στιγμές στη ΛΑΡΚΟ – Νεκρωσε η Λοκρίδα (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στη ΛΑΡΚΟ στέλνει μήνυμα: Κανείς δεν πρόκειται να πετάξει έξω...