Γραμματεία ΠΑΜΕ Χανίων : Ανακοίνωση – Απάντηση για τη στάση του ΠΑΜΕ στην Ομοσπονδία Επισιτισμού- Τουρισμού

Δημοσιεύτηκε στις

Η γραμματεία Χανίων του Π.Α.ΜΕ σε μια προσπάθεια αποκάλυψης του σχεδιασμού και των επιδιώξεων της μεγαλοεργοδοσίας στον κλάδο των ξενοδοχείων και των μονάδων εστίασης, ενημερώνει τους χιλιάδες υπαλλήλους του Νομού ότι:

Η πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης με τους ξενοδόχους από τον περασμένο Δεκέμβρη.

Την Παρασκευή 16 Φλεβάρη, η Ομοσπονδία έστειλε στα μέλη της Διοίκησης ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με την πρόταση που έχει καταθέσει στους ξενοδόχους. Συγκεκριμένα, προτείνει στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά, να επιτρέπεται «η απασχόληση σε ημέρες εβδομαδιαίας ανάπαυσης ή καθ’ υπέρβαση του νόμιμου ωραρίου» κατά τους μήνες της τουριστικής σεζόν, ενώ «προς αντιστάθμιση των ωρών ή των ημερών εργασίας καθ’ υπέρβαση του νόμιμου ωραρίου θα χορηγούνται οι ανάλογες ημέρες ανάπαυσης (ρεπό) σε άλλη χρονική περίοδο και το αργότερο έως το μήνα Νοέμβριο».

Με άλλα λόγια, προτείνει το «ξεζούμισμα» των εργαζομένων καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, ακόμα και όλες τις μέρες της βδομάδας, «αντισταθμίζοντας» τάχα τις παραπάνω μέρες και ώρες δουλειάς με ρεπό και άδεια… λίγο πριν το κλείσιμο των ξενοδοχείων και την απόλυση των εργαζομένων!

Η εφαρμογή της πρότασης για δουλειά χωρίς ωράριο και ρεπό ισοδυναμεί με δουλειά μέχρι λιποθυμίας και μεγάλη φθορά της υγείας των εργαζομένων.

Επιπλέον, χτύπημα θα δεχτεί και το εισόδημα των εποχικών, αφού η εργοδοσία δεν θα αποζημιώνει την υπέρβαση του ωραρίου και την εργασία σε μέρα ανάπαυσης, αλλά θα την «διευθετεί» και θα την «αντισταθμίζει» με χρόνο «ανάπαυσης» στο τέλος της σεζόν. Τα σωματεία εκτιμούν πως η μείωση στους μισθούς των εποχικών θα ξεπεράσει το 30%, την ίδια στιγμή που οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές «διαφημίζουν» τις «αυξήσεις» της τάξης του 1%…

Απέναντι σε όλα αυτά η ανακοίνωση του της πλειοψηφίας του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού, βρίσκει απαράδεκτη τη στάση των μελών του Π.Α.ΜΕ οι οποίοι θέλησαν να αντιταχθούν σε αυτές τις εξελίξεις, χωρίς καν να αναφέρεται στο περιεχόμενο των διαβουλεύσεων (γιατί άραγε;) .

Το Π.Α.ΜΕ καλεί κάθε εργαζόμενο του κλάδου να τους χαλάσει τα σχέδια. Να μην επιτρέψουμε να σφίξουν για ακόμα μια φορά τη θηλιά στο λαιμό μας. Να στείλουμε ηχηρό μήνυμα απέναντι σε αυτές τις επιδιώξεις αρχής γενομένης από την γενική Συνέλευση του σωματείου ξενοδοχοϋπάλληλων την Παρασκευή 02/03/17 στις 18:30 στο εργατικό κέντρο Χανίων.

 

 

 

Περισσότερα

Για το νέο εργοδοτικό έγκλημα στη Ζώνη

Άλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα Όχι άλλο αίμα για τα κέρδη των εφοπλιστών Το ΠΑΜΕ εκφράζει τα...

Διαδικτυακή εκδηλωση του ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή συνδικαλιστών απο τη Γαλλία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Πραγματοποιήθηκε χθές, 22 Ιουλίου, η διαδικτυακή εκδηλωση του ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή συνδικαλιστών απο...

Μεγάλες αγωνιστικές στιγμές στη ΛΑΡΚΟ – Νεκρωσε η Λοκρίδα (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στη ΛΑΡΚΟ στέλνει μήνυμα: Κανείς δεν πρόκειται να πετάξει έξω...