Συνδικάτο Τροφίμων Ποτών Ηρακλείου : Οργάνωση και αγώνας για να μπει ένα τέλος στις συνθήκες γαλέρας στην επίχειρηση ΣΑΒΟΪΔΑΚΗ

Δημοσιεύτηκε στις

Εργαζόμενε, εργαζόμενη στην επιχείρηση Σαβοϊδάκη. Απευθυνόμαστε σε σένα :

  • που αναγκάζεσαι να δουλεύεις με μισθούς πείνας, με χιλιάδες απλήρωτες υπερωρίες, τις Κυριακές, τις γιορτές, ξημερώματα και μεσάνυχτα την ίδια ώρα που δεν έχεις να πάρεις ψωμί για το σπίτι σου

  • που δεν έχεις το δικαίωμα να αρρωστήσεις εσύ ή το παιδί σου γιατί δεν έχεις ούτε άδεια ούτε λεφτά να πάς στο γιατρό

  • που πρέπει να καλοσυντηρείς τα μηχανήματα της επιχείρησης την ώρα που η μέση και τα πόδια σου είναι διαλυμένα

  • που συνειδητοποιείς ότι δεν θα μπορείς να ανταπεξέλθεις για πολλά χρόνια ακόμα στην πίεση αυτής της δουλειάς, όμως ξέρεις ότι αλλού δεν είναι καλύτερα.

  • που ακούς τη διεύθυνση ότι για να πληρωθείς τα δύο μηνιάτικα πρέπει να πάνε καλά οι δουλειές της επιχείρησηςστα ξενοδοχεία.

Πρώτοι εσείς, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που βγάζετε την παραγωγή, ξέρετεοι τζίροι που κάνει η εταιρία φτάνουν και περισσεύουν για να πληρωθείτε, για να προσληφθεί επαρκής αριθμός προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι βάρδιες και να βγαίνουν τα ρεπό.

Μην περιμένεις κάποιος άλλος να λυπηθεί εσένα και την οικογένειά σου. Η κατάσταση θα παραμένει έτσι και θα γίνεται χειρότερη όσο εσύ δεν κάνεις κάτι γι’ αυτό. Η παραίτηση δεν είναι λύση στις συνθήκες που ζούμε. Η εκμετάλλευση υπάρχει σε όλο τον κλάδο των τροφίμων και στους άλλους κλάδους αφού οι εργοδότες είχαν και στην περίοδο της ανάπτυξης αλλά ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης ένα τεράστιο αντεργατικό οπλοστάσιο, προίκα από όλες τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, για να μας ξεζουμίζουν με δουλειά από ήλιο σε ήλιο για ένα ξεροκόμματο, την ίδια ώρα που αυτοί βγάζουν ένα σκασμό λεφτά.

Όχημα για το τσάκισμα των μισθών αποτέλεσε η Ένωση Προσώπων, ένα εργαλείο της εργοδοσίας, που επιβλήθηκε στους εργαζόμενους το 2011 με την απόσπαση των υπογραφών μας με το πιστόλι στον κρόταφο.

Από τότε η εταιρία καταπατά ακόμα και αυτήν την ήδη πετσοκομμένη εργατική νομοθεσία. Μόνο στα καταστήματα, με τις 2 δεδομένες υπερωρίες την ημέρα, τη δουλειά τις αργίες και τις Κυριακές, τις νυχτερινές ώρες, η επιχείρηση κλέβει από τον κάθε εργαζόμενο τουλάχιστον 200 ευρώ το μήνααπό αυτά που δικαιούται νόμιμα. Αντίστοιχη εκμετάλλευση υπάρχει και στο εργοστάσιο.

Εδώ δεν χωράει άλλος συμβιβασμός και αναμονή. Να δοθεί απάντηση τώρα. Η δύναμή σου βρίσκεται στον διπλανό σου, στους εργαζόμενους της επιχείρησης που προβληματίζονται το ίδιο όπως και εσύ, σε εργαζόμενους σε άλλες επιχειρήσεις του κλάδου που βιώνουν την ίδια εκμετάλλευση και μπορούν να σε καταλάβουν. Η δύναμη σου βρίσκεται στο σωματείο σου.Πλέον έχουμε το αποκούμπι μας, δεν είμαστε μόνοι μας, αδύναμοι απέναντι στην εργοδοσία.

Τι θα αλλάξει αν οργανωθείς στο σωματείο ;

Σίγουρα τίποτα δεν θα αλλάξει αν υπομένεις στωικά τη εργοδοσία! Έχεις την πείρα να καταλάβεις ότι με το να μη αντιδράει κανείς δεν διασφαλίζεται ούτε το μεροκάματό ούτε η δουλειά.

Αν κάτι μπορεί να αλλάξει μπορεί να γίνει μόνο αν αξιοποιήσεις την δική σου δύναμη. Όλοι οι εργαζόμενοι έχουμε χρέος να οργανώσουμε την απάντησή μας, να βάλουμε φρένο γιατί κανένα αφεντικό από μόνο του δεν σταμάτησε να μειώνει τους μισθούς και να αυξάνει τις απλήρωτες υπερωρίες. Αντίθετα είναι πολλά τα παραδείγματα που οι εργαζόμενοι μαζί με το σωματείο τους κατάφεραν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, τις υπερωρίες τους, να πάρουν τα ένσημά τους, ακόμα και να πάρουν πίσω απολύσεις.

Το σωματείο μας έχει δώσει δείγματα γραφής που μπορείς να διακρίνεις. Έξω από την πύλη του εργοστασίου και στα καταστήματα έδωσε το προηγούμενο διάστημα τη μάχη για την οργάνωση των εργαζομένων. Έχει ξεκαθαρίσει με την στάση του ότι είναι με το δίκιο του εργάτη και ότι δεν έχει τίποτα κοινό με μία σειρά ξεπουλημένα εργοδοτικά σωματεία και την πλειοψηφία του ΕΚΗ.

Σε καλούμε λοιπόν να εμπιστευτείς το σωματείο σου, την δύναμή σου και την δύναμη των συναδέλφων σου. Να γραφτείς στο σωματείο σου ενισχύοντας έτσι την οργανωμένη απάντηση που πρέπει να πάρει η εργοδοσία από όλους μας.

Σήμερα μαζί με το σωματείονα απαιτήσεις από την εργοδοσία:

  • Άμεση πληρωμή των χρωστούμενων μισθών. Πληρωμή του μισθού στο τέλος κάθε μήνα. Αυξήσεις στους μισθούς πείνας. ΟΧΙ στην Ένωση Προσώπων

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ. Κανένας μισθολογικός διαχωρισμός λόγω ηλικίας.

  • Όχι στην καταστρατήγηση του ωραρίου και την διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Άμεση πληρωμή όλων των υπερωριών. 5μερο-8ωρο-40ωρο

  • Έγκαιρη καταβολή των αδειών. Να πάρουν όλοι οι εργαζόμενοι τις χρωστούμενες άδειες τους από παρελθόντα έτη.

  • Να μπει ένα τέλος στην τρομοκρατία, στην εργοδοτική αυθαιρεσία, στην εντατικοποίηση της δουλειάς.

  • Άμεση πρόσληψη προσωπικού ώστε να καλύπτονται οι βάρδιες.

  • Ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής.

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας : Όλοι 9 Αυγούστου στην Αντιπολεμική Εκδήλωση στα πλατάνια Ηγουμενίτσας στις 20.30

ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ- ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ  ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9/8 ΣΤΙΣ 20:30  ΣΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ...

Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου: Διεκδικούμε την επιστροφή όλων όσων καταχρηστικά έχουν αφαιρεθεί από τις συντάξεις μας

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες διορθωτικές και να δώσει  λύση...

ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ: Η μαύρη λίστα των νεκρών ναυτεργατών σε ώρα εργασίας, αυξάνεται συνέχεια

Ακόμα ένα εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε την Κυριακή 4 Αυγούστου, καθώς ο 57χρονος Α’ μηχανοδηγός,...