Ομιλία Συλλαλητηρίου 22 Μάη

Δημοσιεύτηκε στις

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Δυο βδομάδες μετά την ψήφιση του νόμου – λαιμητόμου για το Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει το νομοθετικό πογκρόμ που έχει εξαπολύσει ενάντια στους εργαζόμενους, στους βιοπαλαιστές. Σήμερα ψηφίζουν άλλο ένα αντεργατικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο – τερατούργημα, για να επιβάλουν νέους έμμεσους φόρους στη συντριπτική πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού που στενάζει και να προσφέρουν απλόχερα νέες φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο. Για να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, η «απελευθέρωση» των «κόκκινων» δανείων.

Εμείς είμαστε και σήμερα εδώ, ταξικά συνδικάτα και σωματεία, σωματειακές επιτροπές, λαϊκές επιτροπές, νέοι και νέες, άνεργοι και συνταξιούχοι, γυναίκες, εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους. Συνεχίζουμε να βροντοφωνάζουμε ότι δε δεχόμαστε την εξαθλίωση! Δε «μασάμε» από ψεύτικες ελπίδες και κάλπικες υποσχέσεις, που απεργάζεται η κυβέρνηση για να πείσει το λαό ότι τάχα «τα δύσκολα πέρασαν».

Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε με το κεφάλι ψηλά!  Δε θα τους κάνουμε τη χάρη! Δε θα προσκυνήσουμε τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ούτε θα αποδεχτούμε να ματώνουμε γι αυτά. Καμιά ηττοπάθεια, κανένας συμβιβασμός! Με αισιοδοξία και πίστη στο δίκιο μας, θα τους αντιμετωπίσουμε!

Σε αυτό το δρόμο, που είναι μονόδρομος για κάθε άνθρωπο του καθημερινού μόχθου, καλούμε όλους τους συναδέλφους μας, αυτούς που δεν είναι εδώ σήμερα μαζί μας, που προβληματίζονται και αγανακτούν, αλλά ταλαντεύονται, διστάζουν ή φοβούνται να κάνουν το βήμα του ταξικού αγώνα!

Η κυβέρνηση, σήμερα, πιστή στις συμφωνίες και τις δεσμεύσεις της με τους επιχειρηματικούς ομίλους, στα πλαίσια των λυκοσυμμαχιών και των οργανισμών τους, ΕΕ, ΔΝΤ, νομοθετεί:

Τη νέα φορολογική επέλαση – φοροληστεία στο λαϊκό εισόδημα με αύξηση στο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ για τα οικόπεδα. Αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης, τη βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης, το υγραέριο, το φυσικό αέριο και την κηροζίνη, για τα τσιγάρα. Αύξηση του ΦΠΑ στο 24% από 23%. Όλα αυτά από την 1η Ιούνη. Επιβολή ΕΦΚ στη σταθερή τηλεφωνία. Επιβολή φόρου 10% στη συνδρομητική τηλεόραση (από 1η Ιούλη). Αύξηση του ΕΦΚ στην μπίρα. Επιβολή ΕΦΚ 15% – 30% στον καφέ και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα (από 1/1/2017). Αύξηση στα τέλη των αυτοκινήτων.

Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας μέσω του «Ελληνικού Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων». 

Την απελευθέρωση των κόκκινων δανείων και για την πρώτη κατοικία, σε πρώτη φάση για ποσά πάνω από 140.000 ευρώ και από Γενάρη 2018 για ποσά κάτω από 140.000 ευρώ.

Τον αυτόματο κόφτη, που θα κόβει και θα μειώνει μισθούς και συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα, θα προκαλεί αυτόματες περικοπές σε κονδύλια προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τους δήμους και άλλους φορείς της Τοπικής Διοίκησης, όταν θα διαπιστώνεται πως δεν πιάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι των κρατικών προϋπολογισμών και του μνημονίου.

Το 4ο μνημόνιο είναι προ των πυλών!

Κι ενώ οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα ρίχνονται στην «κόλαση» της αντεργατικής και αντιλαϊκής νομοθεσίας, το μεγάλο κεφάλαιο βρίσκει το δικό του «παράδεισο» στο νέο «αναπτυξιακό νόμο». Με νέες φοροαπαλλαγές σε βάθος 15ετίας, νέα κίνητρα σε μεγαλοξενοδόχους, φορολογική ασυλία στους εφοπλιστές, δωρεάν κρατικές χρηματοδοτήσεις ως και το 45% της επένδυσης, επιδότηση με χιλιάδες ευρώ για κάθε θέση εργασίας, επιδότηση του «επιχειρηματικού κινδύνου» – κάλυψη των ζημιών, νέο ζεστό χρήμα για τη μεγαλοεργοδοσία από το «πακέτο Γιούνκερ».

«Χαράς ευαγγέλια», λοιπόν, για τους βιομήχανους και τις άλλες ισχυρές μερίδες του κεφαλαίου, που βλέπουν τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μέσα σε 15 μέρες να τους απαλλάσσει από την κοινωνική ασφάλιση και να τους προσφέρει νέα προνόμια. Που τη βλέπουν να το «πάει το γράμμα», σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της ταξικής πολιτικής που υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους.

Να, λοιπόν, γιατί ο ΣΕΒ καλεί σε υπερψήφιση του νομοσχεδίου, προσφέροντας “χείρα βοηθείας” στην κυβέρνηση και ταυτόχρονα προβάλει τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου για νέες ανατροπές σε συνδικαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, κάτι που η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχτεί, στα πλαίσια του 3ου μνημονίου.

Ο επόμενος γύρος αντιλαϊκών μέτρων προετοιμάζεται!Μπροστά μας έχουμε ένα καυτό καλοκαίρι παραγωγής αντιλαϊκών νομοσχεδίων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με μπαράζ νομοθετημάτων εντείνει την επίθεση ενάντια στο λαό προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων και αυτοί εκφράζουν την ικανοποίησή τους, βάζοντας ταυτόχρονα στο τραπέζι και νέες απαιτήσεις.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Όλα αυτά τα γεγονότα, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι για όλους εμάς ο σημερινός δρόμος ανάπτυξης είναι «βαρέλι δίχως πάτο». Η «ανάπτυξη» που λένε και υπόσχονται, όχι μόνο δεν θα εξαφανίσει τα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά θα τα εδραιώσει και θα τα επεκτείνει, ακριβώς γιατί στηρίζεται πάνω σε αυτά. Η λαιμαργία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων δε θα κοπάσει ποτέ! Οι δικές μας απώλειες είναι προϋπόθεση για τα κέρδη τους!

Πρόκειται για ένα σύστημα σάπιο και απάνθρωπο, που δε διορθώνεται.

Γι αυτό και όσοι το υπερασπίζονται, κυβέρνηση, κόμματα, πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις, μόνο κακές υπηρεσίες μπορούν να προσφέρουν στους εργαζόμενους και στο λαό. Όλοι αυτοί διαφωνούν και αντιπαρατίθενται, για το πώς θα στηριχτεί καλύτερα η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και όχι για το πώς θα ζήσουν καλύτερα οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. Δημαγωγούν για να μας αποπροσανατολίσουν και να μας χειραγωγήσουν!

Στο εργατικό κίνημα δείχνουν το δρόμο της υποταγής και της ενσωμάτωσης, το δρόμο της υπεράσπισης συμφερόντων ξένων προς την εργατική τάξη. Γι αυτό, είτε υπονομεύουν τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, είτε τους στρέφουν σε λάθος κατεύθυνση, αφήνοντας στο απυρόβλητο τον πραγματικό αντίπαλο, την εργοδοσία, το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτός είναι ο δρόμος της ήττας για τους εργαζόμενους και το λαό.

Υπάρχει, όμως, και ο δρόμος της νίκης!Είναι ο δρόμος του καθημερινού και σκληρού αγώνα με στόχο και προοπτική την αποφασιστική αναμέτρηση με τους εκμεταλλευτές του μόχθου μας και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής τους. Για να επιβάλλουμε το δίκιο μας, να χαράξουμε το δικό μας δρόμο ανάπτυξης και ευημερίας, χωρίς μνημόνια κι αφεντικά.

Περπατώντας αυτό το δρόμο, χρειάζεται να οργανωθούμε καλύτερα, να δυναμώσουμε την ενότητά μας, να προετοιμαστούμε καλύτερα για πιο μαζικούς κι ανεβασμένους αγώνες! 

Να προετοιμάσουμε τη δική μας αντεπίθεση σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς.

Με οργάνωση στα σωματεία μας να δυναμώσουμε την πάλη μέσα στους χώρους δουλειάς, το μέτωπο απέναντι στην εργοδοσία, να ενισχύσουμε το κύμα ανυπακοής σε αυτήν την πολιτική. Να απαντήσουμε αγωνιστικά στους αντεργατικούς σχεδιασμούς, να αποκρούσουμε τους εκβιασμούς, τις απειλές, την εργοδοτική τρομοκρατία.

Το μεγάλο κεφάλαιο και όσοι το υπηρετούν φοβούνται το οργανωμένο, μαζικό, ταξικό κίνημα, το κίνημα που δεν μπορούν να βάλουν στο χέρι. Το επιβεβαιώνουν οι μεθοδεύσεις και οι τακτικισμοί τους, με τρανταχτό παράδειγμα το πώς ψήφισαν – σαν τους κλέφτες – τον αντιασφαλιστικό νόμο, πριν δυο βδομάδες. Την απάντηση την πήραν, όμως, από το ταξικό κίνημα. Μπορούμε και πρέπει να επιβεβαιώσουμε το φόβο τους, ξεπερνώντας και δικές μας αδυναμίες, χτίζοντας στους χώρους δουλειάς πιο μαζικές και γερές εργατικές οργανώσεις με ανοιχτό μέτωπο απέναντι στην εργοδοσία και σε αυτούς που την υπηρετούν. 

Χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά! Μπορούμε χωρίς αφεντικά!

Να μην ανεχτούμε τις συνθήκες της σύγχρονης εξαθλίωσης.

Να παλέψουμε συντονισμένα παντού για την κάλυψη των απωλειών που είχαμε σε μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις, κοινωνικές παροχές.

Να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα, αλλά για να το πετύχουμε, χρειάζεται ανατροπή της βαρβαρότητας που ζούμε!

Η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, η νεολαία, η φτωχή αγροτιά να δυναμώσουν τους αγώνες και τη συμμαχία τους. Λαϊκό μέτωπο πάλης και αντεπίθεσης παντού.

Κανένας εργάτης, άνεργος δεν πρέπει να λείψει από τις μάχες που έρχονται!

Να πάρει τη θέση του στον ταξικό αγώνα!

Προχωράμε! Πιο δυνατά, πιο αποφασιστικά,με ορμή, με μαζικότητα συνεχίζουμε την πάλη.

 

Περισσότερα

Ομιλία του Μ. Καραντούσα, Προέδρου της Ομοσπονδίας Γάλακτος Τροφίμων Ποτών στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Εργασίας για την ερμηνευτική εγκύκλιο

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες Ήρθαμε  σήμερα εδώ έξω από το υπουργείο εργασίας και απαιτούμε από την...

Ομιλία του Γιάννη Τασιούλα, Προέδρου Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλους Γραμματείας του ΠΑΜΕ στην απεργιακή Συγκέντρωση Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, Η 1η Μάη είναι ημέρα δική μας. Των εργαζομένων όλου του κόσμου...

Άρθρο του Νίκου Παπαγεωργίου, Μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμού στα Δικαιολογητικά για την απεργία

Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία, που πρωτοστάτησαν στην επιτυχία της απεργίας-σταθμό των τελευταίων χρόνων...