Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος χαιρετίζει την σημαντική αυτή πρωτοβουλία και καλεί όλους τους μουσικούς να την στηρίξουν

Δημοσιεύτηκε στις

Στο τελευταίο Δ.Σ. του Σωματείου μας συζητήσαμε τη σημαντική  πρωτοβουλία που πήρε ο Δήμος Πατρέων, για την ανάδειξη του μεγάλου ζητήματος της ανεργίας στη χώρα μας. Οργανώνει αγωνιστική πορεία από την Πάτρα προς την Αθήνα διεκδικώντας λύσεις για τα ζητήματα των ανέργων. Μια πορεία 200 χιλιομέτρων και διάρκειας 8 ημερών, που θα ξεκινήσει την Κυριακή 3 Απρίλη από την Πάτρα, θα διανύει καθημερινά απόσταση 20-30 χιλιόμετρα,  θα περιλαμβάνει 7 διανυκτερεύσεις στους ενδιάμεσους δήμους (Αίγιο-Ακράτα-Ξυλόκαστρο-Κόρινθος-Άγιοι Θεόδωροι-Μέγαρα-Ελευσίνα) και θα καταλήξει την Κυριακή 10 Απρίλη στην Πλατεία Συντάγματος όπου και θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία.

 Στόχος του καλέσματος του Δήμου Πατρέων είναι να  γίνει αυτή η πορεία ένα μεγάλο γεγονός που θα γίνει αφορμή να ανοίξει ευρύτερα η συζήτηση για το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας. Ήδη έχει βρει πλατιά απήχηση σε μαζικούς φορείς της Πάτρας. Δεκάδες Σωματεία, Επαγγελματικοί Σύλλογοι και άλλοι κοινωνικοί φορείς, προσωπικότητες από τον χώρο της Τέχνης, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού έχουν δηλώσει συμμετοχή και στήριξη.

Αντίστοιχα μεγάλη απήχηση έχει βρει το κάλεσμα στα Σωματεία της Αθήνας. Ήδη δεκάδες Σωματεία στηρίζουν και καλούν σε συμμετοχή στην κινητοποίηση.

Ως Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος χαιρετίζουμε την σημαντική αυτή πρωτοβουλία και καλούμε όλους τους μουσικούς να την στηρίξουν. Συγκεκριμένα καλούμε τους συνάδελφους:

1.       να δηλώσουν συμμετοχή στην πορεία. Με ευθύνη των σωματείων της Αθήνας που στηρίζουν την συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα αναχωρούν καθημερινά πούλμαν από Αθήνα και θα επιστρέφουν το βράδυ της ίδιας μέρας. Έτσι οι συνάδελφοι έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν στην πορεία σε ένα οποιοδήποτε τμήμα της (για μια ώρα, μια ημέρα, ή για όλη την εβδομάδα). Δηλώσεις συμμετοχής για την πορεία στην γραμματεία του Σωματείου και στο τηλέφωνο 6973310691. Λεπτομέρειες για τα απαραίτητα εφόδια, για το πρόγραμμα της πορείας (στάσεις-διανυκτερεύσεις) στα επισυναπτόμενα έντυπα

2.       να συμμετάσχουν στην υποδοχή της πορείας στον Δήμο Χαϊδαρίου την Κυριακή 10 Απρίλη, στην πορεία προς το Σύνταγμα και στην μεγάλη συναυλία στην Πλατεία Συντάγματος

Ως  Σωματείο καλλιτεχνών  θα έχουμε μια ιδιαίτερη συμβολή στην διοργάνωση της συναυλίας στην Πλατεία Συντάγματος, στο στήσιμο και στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Όπως αναφέρει και το κάλεσμα του Δήμου Πατρέων «είναι ώρα να ακουστεί η φωνή των ανέργων, είναι ώρα αγώνα. Κανένας δεν μπορεί να μείνει παρατηρητής. Το μέλλον της νεολαίας μας δεν είναι η ανεργία. Κανένας δεν πρέπει να μείνει παρατηρητής, να περιγράφει το δράμα που ζουν οι άνεργοι και να μην κάνει τίποτα για να αποτρέψει αυτή την κατάσταση.»

Εμείς οι καλλιτέχνες έχουμε κάθε λόγο να πάρουμε θέση μαζί με τον λαό που αγωνίζεται. Επειδή η ανεργία και η υποαπασχόληση θερίζουν και τον κλάδο μας. Επειδή έχουμε και εμείς πλαίσιο άμεσων μέτρων για την προστασία των ανέργων – υποαπασχολούμενων – χαμηλόμισθων που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου. Και κυρίως επειδή ζούμε στον 21ο αιώνα και  υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να ζούμε χωρίς φτώχεια και ανεργία, να εργαζόμαστε και να απολαμβάνουμε τα αγαθά που παράγει η συλλογική εργασία.

Καλούμε όλους τους συνάδελφους μουσικούς να αγκαλιάσουν αυτή την πρωτοβουλία. Να φτάσει το κάλεσμα μας σε κάθε συνάδελφο εργαζόμενο ή άνεργο. Να συζητήσουμε σε κάθε χώρο εργασίας πως θα αξιοποιήσουμε την συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Προσανατολιζόμαστε για κινητοποίηση προς το Υπουργείο Εργασίας με κατάθεση του πλαισίου μας για τους άνεργους του κλάδου μας.

Ταυτόχρονα εντείνουμε τις προσπάθειες για την επιτυχία της 48-ωρης απεργίας που θα κηρυχθεί την μέρα κατάθεσης του αντιασφαλιστικού νόμου στην Βουλή. Απευθυνόμαστε στους συνάδελφους μουσικούς των Μουσικών Συνόλων (ΕΡΤ, ΚΟΑ, Συμφωνική Δ. Αθήνας) να μην επιτρέψουν σε κανέναν να βάλει χέρι στις εισφορές τους, που μετρούν χιλιάδες ευρώ ανά χρόνο για κάθε εργαζόμενο. Αυτά είναι λεφτά που ανήκουν στους ίδιους τους εργαζόμενους. Καλούμε τους μουσικούς του ελεύθερου επαγγέλματος  να αγωνιστούν για την  αποτροπή των σχεδίων κυβέρνησης και δανειστών για  αύξηση   των απαιτούμενων ενσήμων (από 4.500 στα 6.000) που τους στερεί το δικαίωμα να βγουν στην σύνταξη, ακόμα και όσοι έχουν δουλέψει μια ζωή. Καλούμε την νεολαία του κλάδου, τους νέους συνάδελφους να μην σκύψουν το κεφάλι, να μην αποδεχτούν την βαρβαρότητα που λέει πως η κοινωνική ασφάλιση είναι τελειωμένη υπόθεση. Τελειωμένη υπόθεση είναι οι αυταπάτες πως μπορεί κάποιος   να λύσει ατομικά το ζήτημα της ασφάλισης και μάλιστα όλες τις πλευρές που αυτή αφορά: ιατροφαρμακευτική κάλυψη για τον ίδιο και την οικογένειά του, παροχές υγείας πρόνοιας, νοσοκομειακές εξετάσεις, άλλες κοινωνικές παροχές  όπως επιδόματα, κοινωνικός τουρισμός, πρόληψη και ασφάλεια στο χώρο εργασίας, σύνταξη.

Ο αγώνας μας μπορεί να σταματήσει την αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης και δανειστών.  Οι αγώνες πολλών κοινωνικών στρωμάτων ενάντια στο νόμο – λαιμητόμο για την κοινωνική ασφάλιση καθυστέρησαν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης « ψήλωσαν το μπόι μας», βοήθησαν στην ενίσχυση της λειτουργίας του Σωματείου μας, έδειξαν ότι έχουμε τη δύναμη. Χρειάζεται όμως να γίνουν αποφασιστικά βήματα στην συσπείρωση του κλάδου.  Πρέπει να δημιουργηθούν πυρήνες του Σωματείου σε κάθε χώρο, που θα συνδέουν τον χώρο με το Σωματείο, θα κινητοποιούν τους συναδέλφους στην βάση των αποφάσεων του Σωματείου. Πρέπει να συνειδητοποιούν όλο και περισσότεροι συνάδελφοι ότι η δύσκολη αλλά κρίσιμη  πορεία ανασύνταξης των Σωματείων μας είναι μια πορεία που δεν περνά μόνο από την όξυνση των αγώνων μας αλλά και από τη διαμόρφωση του περιεχομένου που θα καλύπτει τις δικές μας ανάγκες.  Μια πορεία που έχει  σαν προϋπόθεση, τη σύγκρουση με τον εκφυλισμό και την σήψη του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού που κυριαρχεί σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ,αλλά και την  Ομοσπονδία μας την ΠΟΘΑ.

Είμαστε αισιόδοξοι πως μπορούμε να κάνουμε βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Μετράμε σε καθημερινή βάση σε πόσους χώρους συζητήθηκε το ζήτημα της απεργίας, πόσοι συνάδελφοι θα κάνουν το βήμα να απεργήσουν.

Η μαζική συμμετοχή στην πορεία για την ανεργία και στην 48-ωρη απεργία μπορούν και πρέπει να γίνουν βήμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής.

 

Για το Δ.Σ.

Περισσότερα

Απαράδεκτη Απόφαση του δικαστηρίου για τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ

Για άλλη μια φορά η δικαιοσύνη με την απόφασή της τάσσεται με την πολιτική...

16 Ιούλη στις 11πμ στο Υπ. Υγείας για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο – έκτρωμα για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση

 ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ –ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ Η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε...

Καταγγελία στη Δημοτική Αρχή Ηλιούπολης για την προσπάθεια φίμωσης του σωματείου εργαζομένων

Τις τελευταίες μέρες εξελίσσεται ακόμα ένα επεισόδιο στην προσπάθεια φίμωσης του Σωματείου Εργαζομένων του...