Μήνυμα Της Εκτελεστικής Επιτροπής Της ΟΕΚΙΔΕ

Δημοσιεύτηκε στις

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι, εργάτριες – εργάτες, άνεργοι, νέοι, μετανάστες, συνταξιούχοι του κλάδου.

Η χρονιά που πέρασε ήταν από τις πιο δύσκολες για τους εργαζόμενους του κλάδου, για κάθε εργατική – λαϊκή οικογένεια.

Συνεχίστηκε και κλιμακώθηκε η επίθεση στο εισόδημα και τα δικαιώματα μας με στόχο να πληρώσουμε εμείς την καπιταλιστική κρίση και να ανακάμψει η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

Στον κλάδο όπως και γενικότερα κυριάρχησε η απληρωσιά, η επιβολή από την εργοδοσία μειώσεων μισθών και προσλήψεων νέων συναδέλφων με 586 και 511 ευρώ μεικτά, οι άδειες άνευ αποδοχών με πρόσχημα και το κλείσιμο των τραπεζών, η εκ περιτροπής εργασία, οι απολύσεις ακόμα και το κλείσιμο επιχειρήσεων.

Παράλληλα αναβαθμίστηκε η κοροϊδία και εξαπάτηση των ανέργων της ΕΝΚΛΩ για τον εγκλωβισμό τους, για συνδιαχείριση  των πτωχευμένων επιχειρήσεων, τα χρέη και τα αδιέξοδα των καπιταλιστών να φορτωθούν στις πλάτες των εργατών.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προχωρούσε σε παραπέρα μείωση μέσω του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ των συνολικών ποσών των επιδομάτων ανεργίας, ικανοποιούσε πάγιες απαιτήσεις των Βιομηχάνων και συζητούσε ακόμα και για «ελεύθερη οικονομική ζώνη» στη ΒΙΠΕ του Κιλκίς δηλαδή κατάργηση κάθε μισθολογικού – εργασιακού δικαιώματος των εργαζομένων, γη και ύδωρ στους επενδυτές.

Στα ταξικά – αντεργατικά μέτρα των προηγούμενων χρόνων προστέθηκε και η ψήφιση τον κατακαλόκαιρο του 3ου μνημονίου από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ.

Αποτέλεσμα και αυτό διαπραγμάτευσης, αναγνώρισης του χρέους, παραμονής στην ΕΕ και υλοποίησης της στρατηγικής των μονοπωλίων.

Το 2015 είχε ξεκινήσει με τις ψεύτικες, κάλπικες υποσχέσεις της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Αποδείχθηκαν για ακόμα μια φορά αυταπάτες, φρούδες οι ελπίδες για λύση από τα πάνω, από τους διαχειριστές της εξουσίας των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, της τάξης που κατέχει τα μέσα παραγωγής και καρπώνεται τον πλούτο που παράγουμε.

Το ταξικό εργατικό κίνημα έχοντας ως γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων, ξεκάθαρη κατεύθυνση και προσανατολισμό προέβαλε την οργάνωση της πάλης για την απόκρουση της επίθεσης, την ανάκτηση των απωλειών της περιόδου της κρίσης, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Απέδειξε όχι μόνο ότι δεν μπορούν να το βάλουν στο χέρι, να το εγκλωβίσουν στα σχέδια τους καταφέρνοντας αποφασιστικό χτύπημα σε βάρος των εργαζομένων και της οργάνωσης τους, αλλά ότι σε κάθε φάση με την ανιδιοτελή προσφορά και δράση αγωνιστών εργατών και συνδικαλιστών που συσπειρώνονται  στις γραμμές του βαδίζει ακούραστα και αταλάντευτα στο δρόμο της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και της οικοδόμησης της συμμαχίας με τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά, τις γυναίκες και τους νέους των λαϊκών στρωμάτων.

Το δρόμο της πραγματικής ελπίδας για την ανάπτυξη που έχουμε ανάγκη οι εργαζόμενοι χωρίς ανασφάλεια, ανεργία, εκμετάλλευση, με μοναδικό κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις (12/11 και 3/12) με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ έβαλαν εμπόδια, δυσκόλεψαν τον αντίπαλο στην υλοποίηση του σχεδιασμού του, δημιούργησαν προϋποθέσεις ώστε με καλύτερους όρους να δώσουμε τη μάχη το επόμενο διάστημα κύρια στο μεγάλο μέτωπο της κοινωνικής ασφάλισης, να μην επιτρέψουμε να μας γυρίσουν δεκαετίες πίσω, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή με την όλο και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς εξυπηρετώντας τους ντόπιους μονοπωλιακούς ομίλους πρέπει να σημάνουν συναγερμό στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα του κλάδου.

Ίδια είναι η αιτία που ευθύνεται και για τα δικά μας βάσανα, η εκμετάλλευση του πλούτου από τα μονοπώλια, οι ανταγωνισμοί τους για το καπιταλιστικό κέρδος, που οδηγούν τους λαούς στον πόλεμο, το ξεριζωμό, στον πνιγμό χιλιάδων, ακόμα και μικρών παιδιών στη Μεσόγειο.

Με τη νέα χρονιά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φέρνει ως μποναμά για ψήφιση το νέο αντιασφαλιστικό τερατούργημα.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας στη σημερινή συνεδρίαση της (28η Δεκεμβρίου) πήρε απόφαση για απεργία τον Γενάρη, ενάντια στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Χωρίς χάσιμο χρόνου, αποφασιστικά, να πάρουμε όλα εκείνα τα μέτρα ώστε η απεργία για το ασφαλιστικό να σημειώσει πρωτόγνωρη επιτυχία, τεράστια συμμετοχή και κινητοποίηση εργαζομένων για να μην περάσει το νέο έγκλημα.

Να μην πιάσει τόπο η προπαγάνδα τους, τα παλιά και νέα διλήμματα, ο εφησυχασμός που καλλιεργούν, η συγκάλυψη του μεγέθους της επίθεσης και της επιδίωξης τους για μείωση των συντάξεων και των παροχών από τα ασφαλιστικά ταμεία, την απαλλαγή του κράτους και των εργοδοτών, την προσαρμογή του συστήματος στους μισθούς και στις εργασιακές σχέσεις  της σύγχρονης σκλαβιάς για τις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Τη νέα χρονιά να κάνουμε πράξη το σύνθημα μας για οργάνωση παντού σε κάθε χώρο δουλειάς, στα κλαδικά συνδικάτα. Να μην αποδεχθούμε  τα μεροκάματα πείνας και τις άθλιες εργασιακές σχέσεις για εμάς  και τα παιδιά μας. Την ασφάλεια και την υγεία της οικογένειας μας δεν θα τα παραδώσουμε στα αρπαχτικά των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και στους εμπόρους της υγείας. Το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τη στάση ευθύνης και τη συμμετοχή κάθε εργάτη και εργάτριας.

Το 2016 να κάνουμε αποφασιστικό βήμα στην ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος στον κλάδο. Μόνο με την πάλη μας μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα για εμάς, με αγώνα ενάντια στους μονοπωλιακούς ομίλους, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις που επιβάλουν τα αντιλαϊκά μέτρα, με μέτωπο ενάντια στο νέο και παλιό κυβερνητικό  και εργοδοτικό συνδικαλισμό που καλλιεργεί τη συναίνεση και οδηγεί το συνδικαλιστικό κίνημα στον εκφυλισμό.

Μπορούμε να παρεμποδίσουμε μέτρα, να βάλουμε μπρος για να πάρουμε πίσω αυτά που χάσαμε, για νέες κατακτήσεις.

Τίποτα δεν τελειώνει αν δεν πούμε εμείς  που παράγουμε τον πλούτο την τελευταία λέξη.

Η Εκτελεστική Επιτροπή εύχεται σε όλους και σε όλες υγεία και καλή αγωνιστική χρονιά.

Περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ: Αποχαιρετισμός στην άξια συνάδερφο και συνοδοιπόρο, την πιανίστα Βίκυ Στυλιανού

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος μέσω της πένας του μέλους του Δ.Σ. του, μαέστρου Χρήστου Κολοβού, αποχαιρετά...

ANAKOINΩΣΗ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ

29 ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ  ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΙΣ  ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ...