Η θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ «Θέατρο από Εργάτες για Εργάτες» ταξιδεύει στην Αλεξανδρούπολη και παρουσιάζει την «Αγία Ιωάννα των Σφαγείων» του Μπέρτολτ Μπρεχτ στο Πνευματικό Κέντρο Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, τo Σάββατο 10 Οκτώβρη στις 7.30 μμ
Η παράσταση μας, μέσα από τον μοναδικό και αιχμηρό θεατρικό λόγο του Μπρεχτ, φωτίζει έναν κόσμο όπου ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με την εκμετάλλευση, την ανεργία, τη φτώχεια και τη δύναμη του κέρδους.
Η Ιωάννα κατεβαίνει στα σφαγεία αναζητώντας έναν τρόπο να βοηθήσει τους ανθρώπους που υποφέρουν. Στην πορεία, όμως, ανακαλύπτει πως η δυστυχία δεν είναι απλώς αποτέλεσμα ατομικής ατυχίας. Πίσω από αυτήν υπάρχουν σχέσεις, συμφέροντα και ένας ολόκληρος μηχανισμός που βάζει το κέρδος πάνω από τις ανάγκες του ανθρώπου. Και κάπως έτσι, ένα έργο γραμμένο πριν από σχεδόν έναν αιώνα συναντά το σήμερα.
Τα ερωτήματα που έθεσε ο Μπρεχτ για το ποιος παράγει τον πλούτο, ποιος τον καρπώνεται, ποιος πληρώνει το τίμημα και αν μπορεί τελικά ο κόσμος να αλλάξει παραμένουν ζωντανά.
Το «Θέατρο από Εργάτες για Εργάτες» επιλέγει να φέρει αυτά τα ερωτήματα στη σκηνή και να συναντήσει το κοινό εκεί όπου ζει και εργάζεται. Γιατί το θέατρο δεν είναι μόνο μια βραδινή έξοδος. Είναι συνάντηση. Είναι σκέψη. Είναι ένας τρόπος να κοιτάμε τη ζωή λίγο πιο καθαρά και να αναρωτιόμαστε για όσα μας περιβάλλουν.
Η παράσταση στην Αλεξανδρούπολη αποτελεί μια ακόμη στάση σε αυτό το ταξίδι της ομάδας, ένα ταξίδι που φέρνει το θέατρο πιο κοντά στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στη νεολαία και σε όλους εκείνους που αγαπούν την τέχνη και θέλουν να τη βλέπουν να συνομιλεί με την πραγματικότητα. Γιατί, όπως μας θυμίζει ο ίδιος ο Μπρεχτ:
«Η τέχνη δεν είναι καθρέφτης για να αντανακλά την πραγματικότητα, αλλά σφυρί για να τη διαμορφώνει.»
Την παράσταση οργανώνουν και προσκαλούν τα παρακάτω σωματεία:
Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Περιοχής Αλεξανδρούπολης – Φερών – Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»
Σωματείο Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων
Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Θράκης
Σωματείο Τροφίμων & Ποτών ΑΜΘ
Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων
Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Έβρου
Σας περιμένουμε στην Αλεξανδρούπολη.
Γιατί η σκηνή είναι πιο δυνατή όταν συναντά τους ανθρώπους.
Και το θέατρο αποκτά το πραγματικό του νόημα όταν μας κάνει να κοιτάμε τη ζωή με άλλα μάτια.

