Για άλλη μια φορά η εταιρεία αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με τους εργαζόμενους, προχώρησε την Παρασκευή 4/9 σε ανάρτηση εγγράφου στους πίνακες ανακοινώσεων με αλλαγές που αφορούν το ωράριο εργασίας.
Αρχικά, είναι προκλητικό από πλευράς της Εταιρείας να ανακοινώνεται με αυτόν τον τρόπο μια τόσο σοβαρή αλλαγή στην εργασιακή μας σχέση. Μάλιστα κάτω από τη γενική δυσαρέσκεια του προσωπικού διαδίδεται ότι πιθανή δια ζώσης ενημέρωση των εργαζομένων θα γίνει δύο μέρες αφού θα έχει ήδη εφαρμοστεί το νέο ωράριο εργασίας!!
Δηλαδή η εταιρεία θέλει να καλύψει αυξημένες παραγγελίες και για να το κάνει επεκτείνει το ωράριο στη λογική αποφασίζουμε και διατάσουμε και μετά θα κάνει ενημέρωση μάλλον για να μας ρωτήσει, αν και η γνώμη μας ή πιο σωστά οι ανάγκες μας δεν φαίνεται να την απασχολούν και πολύ! Θυμίζουμε στην εργοδοσία ότι πολλές φορές έχει κάνει καραμέλα το ότι είμαστε μια οικογένεια και άλλα τέτοια που για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι ήταν λόγια του αέρα.
Συναδέλφισσα, συνάδελφε,
Μπροστά στην νέα κατάσταση που θέλει να διαμορφώσει η Εταιρεία στις ζωές μας σε ενημερώνουμε για τα εξής:
— Η σύμβασή μας προβλέπει 5ημερο – 8ωρο – 40ωρο σε εβδομαδιαία βάση. Το 5ημερο μπορεί να είναι στις 6 εργάσιμες ημέρες της εβδομάδα, δηλαδή Δευτέρα-Παρασκευή ή Τρίτη-Σάββατο για να διασφαλίζεται και το συνεχόμενο ρεπό.
— Η 6η ημέρα εργασίας αμείβεται με προσαύξηση και είναι προαιρετική.
— Οι δυο ώρες παραπάνω εργασίας επίσης δεν είναι υποχρεωτικές. Στην 9η ώρα που ορίζεται ως υπερεργασία η εργοδοσία μπορεί να αξιώσει την εργασία μας μόνο σε εξαιρετικές – έκτακτες ανάγκες, οπού τέτοια ανάγκη δεν μπορεί να θεωρηθεί η αύξηση του όγκου παραγωγής επειδή η εταιρεία έχει αυξημένες παραγγελίες. Η 10η ώρα είναι υπερωρία και αμείβεται με προσαύξηση και είναι και αυτή προαιρετική.
Προφανώς γίνεται κατανοητό ότι κάθε εργαζόμενος που έρχεται αντιμέτωπος με τα τεράστια αδιέξοδα της καθημερινότητας, μετρώντας τα ευρώ για βγάλει τον μήνα, λόγω της τεράστιας ακριβείας που τους τελευταίους ειδικά μήνες έχει εκτοξευθεί και της στασιμότητας των μισθών, στοιχεία για το οποία έχουν από κοινού ευθύνη κυβέρνηση και εργοδοσία, είναι πιθανό να αποδεχτεί παραπάνω ώρες εργασίας, θυσιάζοντας προσωπικό – οικογενειακό χρόνο, θυσιάζοντας την ξεκούραση του, προκειμένου να καλύψει καμιά τρύπα των εξόδων της καθημερινότητας.
Επίσης κανένας εργαζόμενος σε όποιο εργοστάσιο και να δουλεύει δεν αρνείται τη δουλειά ή την αύξηση των παραγγελιών της εταιρείας. Κανένας εργαζόμενος δεν θέλει να φέρει εμπόδια στην ανάπτυξη της εταιρείας. Το αντίθετο, οι εργαζόμενοι κατά κανόνα είναι πάντα οι μόνοι που θέλουν να υπάρχουν παραγγελίες, να δουλεύουν, γιατί δεν έχουν άλλον τρόπο για να επιβιώσουν. Δεν μπορούμε όμως να επιτρέψουμε αυτή η ανάπτυξη να ποδοπατά την αξιοπρεπή διαβίωση μας, την κάλυψη των αναγκών μας, τον οικογενειακό μας προγραμματισμό, την υγεία και την ασφάλειά μας. Άλλωστε να υπενθυμίσουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργατικών ατυχημάτων που καταγράφονται στους χώρους δουλειάς, είναι σε ώρες υπερωρίας/υπερεργασίας.
Αφετέρου, η Εταιρεία επικαλείται την μεγάλη αύξηση παραγγελιών (άρα και κερδών…) και ζητάει, ζητάει, ζητάει. Με απειλές και κόψιμο κατακτήσεων δεν πρόκειται να μακροημερεύσει κανένα σχέδιο. Αυτή τη φορά, στην ανακοίνωσή της δεν κάνει καν τον κόπο να αναφερθεί σε κάποιο οικονομικό μέτρο – κίνητρο σαν αυτά που συνήθιζε προκειμένου να “αποζημιώσει” τον χαμένο χρόνο των εργαζομένων από τις οικογένειές τους, την ξεκούραση τους, εκτός και αν θεωρείται δεδομένο ότι κάτι τέτοιο δεν θα υπάρξει.
Καλούμε την Εταιρεία έστω και καθυστερημένα να δώσει διευκρινήσεις στα εύλογα ερωτήματα και τις ανησυχίες των εργαζομένων, πριν την έναρξη της εφαρμογής των νέων μέτρων.
Καλούμε όλους και όλες σε συσπείρωση στο κλαδικό μας σωματείο, μέσα από το οποίο μπορούμε να δίνουμε απάντηση σε κάθε ζήτημα που μας προβληματίζει στο χώρο εργασίας μας, να παλεύουμε για κατακτήσεις που μας δίνουν ανάσα. Αντίστοιχα συνάδελφοί μας σε άλλους χώρους δουλειάς, μέσα από τα επιχειρησιακά τους σωματεία όπως στην COCA – COLA, στη UNILLEVER, με τη συσπείρωση και τους αγώνες τους, έχουν καταφέρει την υπερεργασία, την υπερωρία, το νυχτερινό και το Σάββατο να αποζημιώνεται για όποιον επιθυμεί να τα δουλέψει, ακόμα και στο 120% του ωρομισθίου και του μεροκάματου αντίστοιχα.
Σε κάθε περίπτωση το συνδικάτο μας, όπως πάντα, θα είναι εδώ για να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να παρεμβαίνει με μόνο μέλημα την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των συναδέλφων.

