Το ΣΕΤΗΠ συμμετέχει μαχητικά στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνδικάτων στη ΔΕΘ, το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη

Δημοσιεύτηκε στις

Δώστε λεφτά για μισθούς, Υγεία και Παιδεία! Καμία θυσία για τον πόλεμο και τα κέρδη τους!

Το ΣΕΤΗΠ συμμετέχει μαχητικά στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνδικάτων στη ΔΕΘ, το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη, στη Θεσσαλονίκη. Καλούμε κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική να πάρει τη θέση του στον αγώνα. Να οργανωθούμε στους χώρους δουλειάς και να δυναμώσουμε τη συλλογική μας δράση μέσα από τα σωματεία.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τα «πακέτα» και τις κοστολογημένες εξαγγελίες της κυβέρνησης στη ΔΕΘ. Αφού έχουν εξασφαλίσει τα δις προς το ΝΑΤΟ, τα χρηματοδοτικά πακέτα προς το μεγάλο κεφάλαιο, θα μας επιστρέψουν ότι περισσέψει. Αυτό αποτυπώνεται και στο πρωτογενές πλεόνασμα των 6 δις για το οποίο πανηγυρίζει η κυβέρνηση: μας παίρνουν 10 και μας επιστρέφουν 1.

Ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει για εμάς η ανάπτυξη για την οποία πανηγυρίζουν κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι. Στον κλάδο μας οι μεγάλες εταιρείες καταγράφουν κέρδη, επενδύουν, επεκτείνονται και ταυτόχρονα απαιτούν από εμάς όλο και περισσότερη δουλειά. Εντατικοποίηση, συνεχής αξιολόγηση και στοχοθεσία, πίεση για «παραγωγικότητα», ελαστικές σχέσεις εργασίας, συμβάσεις που δεν εξασφαλίζουν σταθερότητα, απολύσεις και αναδιαρθρώσεις είναι η καθημερινότητα για χιλιάδες εργαζόμενους. Με τη δική μας δουλειά πληρώνουμε τα κέρδη τους, τον ανταγωνισμό τους, τους επιχειρηματικούς τους σχεδιασμούς, τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές τους. Κάθε απαίτηση για μεγαλύτερη «παραγωγικότητα» μεταφράζεται για εμάς σε περισσότερη δουλειά, μεγαλύτερη ένταση, περισσότερη πίεση και μεγαλύτερη ανασφάλεια, και σε κέρδη για τους επιχειρηματίες και τους μετόχους.

Την ίδια στιγμή, η τεχνογνωσία και οι δυνατότητες του κλάδου μπαίνουν όλο και περισσότερο στην υπηρεσία των πολεμικών σχεδιασμών και της πολεμικής βιομηχανίας. Υποδομές, λογισμικό, τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, τηλεπικοινωνιακά συστήματα και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό αξιοποιούνται για τις ανάγκες των πολεμικών μηχανών, ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι αναζητούν νέες ευκαιρίες κερδοφορίας μέσα από την κλιμάκωση των εξοπλισμών και της πολεμικής προετοιμασίας.

Η γνώση, η τεχνολογία και η δουλειά μας δεν μπορεί να αξιοποιούνται για τους πολεμικούς σχεδιασμούς και την κερδοφορία. Μπορούν να υπηρετήσουν τις ανάγκες της κοινωνίας, να βελτιώσουν τη ζωή και τους όρους εργασίας των εργαζομένων και να συμβάλουν στην πρόοδο και την ευημερία του λαού. Την ίδια ώρα, ο μισθός τελειώνει πολύ πριν τελειώσει ο μήνας. Η ακρίβεια, το κόστος της στέγασης, οι λογαριασμοί και οι ανάγκες της οικογένειας μεγαλώνουν, ενώ οι μισθοί μας δεν ακολουθούν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες μας.

Δεν δεχόμαστε να πληρώνουμε εμείς τον λογαριασμό!

Δεν μπορεί οι επιχειρηματικοί όμιλοι να μετρούν τα κέρδη τους και εμείς να μετράμε αν θα βγει ο μήνας. Δεν μπορεί να μας ζητούν να δουλεύουμε όλο και περισσότερο, να είμαστε συνεχώς διαθέσιμοι, να «πιάνουμε στόχους» και να αποδεικνύουμε καθημερινά την αξία μας, ενώ η ζωή μας γίνεται όλο και πιο ακριβή και τα δικαιώματά μας όλο και πιο κουτσουρεμένα.

Παίρνουμε θέση στον αγώνα για τις ανάγκες μας!

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, δεν περιμένουμε λύσεις από την «καλή διάθεση» της κάθε εργοδοσίας, ούτε από διαπραγματεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες, ούτε από καμία κυβέρνηση, παλιά ή νέα. Έχουμε πείρα: κάθε κυβέρνηση φέρνει νέους αντεργατικούς νόμους, πατώντας πάνω στους προηγούμενους και διατηρώντας, ενισχύοντας ή επεκτείνοντας το αντεργατικό πλαίσιο που έχει ήδη διαμορφωθεί, συνεχίζει να υπηρετεί την πολιτική του κέρδους και δεν υπολογίζει τις ανάγκες μας.

Δυναμώνουμε το ΣΕΤΗΠ και την οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς.

Παλεύουμε για:

  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας.
  • Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.
  • 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, με σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας.
  • Σταθερή και μόνιμη δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Κατάργηση της εργασιακής ομηρίας και των διαχωρισμών ανάμεσα στους εργαζόμενους.
  • Μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, ενάντια στην εντατικοποίηση και την εργοδοτική πίεση.
  • Πληρωμή όλων των υπερωριών, υπερεργασίας, stand-by, νυχτερινών, Κυριακών και αργιών.
  • Προστασία του ελεύθερου χρόνου και της προσωπικής και οικογενειακής μας ζωής.

Καμία θυσία για τον πόλεμο και τα κέρδη τους!

Την ίδια στιγμή που μας λένε ότι «δεν υπάρχουν λεφτά» για μισθούς, Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές ανάγκες και προστασία της ζωής του λαού, βρίσκονταιτεράστια ποσά για πολεμικούς εξοπλισμούς και για την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αποστολή ελληνικών πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, με το ημερήσιο κόστος της φρεγάτας να φτάνει τις 500.000 ευρώ, σε μια αποστολή που υπηρετεί τα συμφέροντα των εφοπλιστών. Αντίστοιχα, ελληνικές συστοιχίες Patriot βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία, προστατεύοντας ενεργειακές υποδομές και τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Την τελευταία δεκαετία, την ώρα που τεράστιες δασικές εκτάσεις της Αττικής έχουν γίνει στάχτη, ακούμε ξανά και ξανά την ίδια καραμέλα από πρωθυπουργούς και υπουργούς που αλλάζουν: «ακραία καιρικά φαινόμενα» και «κλιματική αλλαγή». Για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, όμως, λεφτά, μέσα και δυνάμεις βρίσκονται. Για την προστασία του λαού, των δασών και της περιουσίας του, οι «αντοχές» της οικονομίας τελειώνουν.

Αυτό είναι το κράτος τους: βρίσκει πόρους και μέσα για να προστατεύει τα συμφέροντα και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά αφήνει τον λαό να μετράει καμένα σπίτια, καμένα δάση και καταστροφές.

Η πολεμική προετοιμασία μας επηρεάζει όλο και περισσότερο. Γεννά σήμερα νέες θυσίες για όλο τον λαό. Κάθε μέρα βλέπουμε και νέες συνέπειες για τους εργαζόμενους, ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι αναζητούν νέες ευκαιρίες κερδοφορίας μέσα από την κλιμάκωση των εξοπλισμών και της πολεμικής προετοιμασίας.

Για τις δικές μας ανάγκες επικαλούνται τις «αντοχές της οικονομίας». Για εξοπλισμούς και πολεμικούς σχεδιασμούς, όμως, βρίσκονται δισεκατομμύρια. Τα λεφτά να πάνε στις ανάγκες του λαού και όχι στους πολέμους και στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων! Η πολεμική προετοιμασία μας επηρεάζει όλο και περισσότερο. Η πολεμική προετοιμασία γεννά νέες θυσίες για όλο τον λαό. Οι ναυτεργάτες πληρώνουν με τη ζωή τους την προσπάθεια να διασφαλιστούν τα χρυσά ναύλα και τα κέρδη των εφοπλιστών. Για τις δικές μας ανάγκες επικαλούνται τις «αντοχές της οικονομίας», δισεκατομμύρια κατευθύνονται σε εξοπλισμούς και πολεμικούς σχεδιασμούς που υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Τα λεφτά να πάνε στις ανάγκες του λαού και όχι στους πολέμους και στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων!

Αυτήν την πραγματικότητα που γεννά η πολική που τσακίζει τις ζωές μας την ζούμε όλοι, οι εργαζόμενοι στον κλάδο, τα αδέρφια μας και οι γονείς μας, οι φίλοι μας, όπου και αν εργάζονται, αν έχουν πάρει σύνταξη, ή προσπαθούν να ζήσουν από το χωράφι ή μια μικρή ατομική επιχείρηση.

Δεν θα δεχτούμε να γίνει η δική μας ζωή θυσία για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Η απάντηση βρίσκεται στη συλλογική οργάνωση και στον αγώνα. Στην ενότητα των εργαζομένων, ανεξάρτητα από εταιρεία, ειδικότητα, σχέση εργασίας ή μισθό.

Στις 5 Σεπτέμβρη η δική μας θέση είναι στη Θεσσαλονίκη!

Το ΣΕΤΗΠ οργανώνει μαζική μετάβαση από την Αθήνα για το συλλαλητήριο της ΔΕΘ με λεωφορεία. Η αναχώρηση θα γίνει στις 7 π.μ. το Σάββατο 5/9 από το ΟΑΚΑ. Η επιστροφή θα είναι αργά το βράδυ.

Όλες και όλοι στο μεγάλο συλλαλητήριο των συνδικάτων το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη!

Να συναντηθούμε στη Θεσσαλονίκη με τους συναδέλφους μας από το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης και τα συνδικάτα από όλη την Ελλάδα. Να διαδηλώσουμε μαζί, εργαζόμενοι του κλάδου και εργαζόμενοι από κάθε χώρο δουλειάς, για τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας και να στείλουμε δυνατό μήνυμα:

Δεν συμβιβαζόμαστε με τη φτώχεια και την εκμετάλλευση!

Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει!

Δηλώσεις συμμετοχής: Σωματειακές Επιτροπές, ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής, [email protected], 2130105735

Περισσότερα

ΔΑΣ ΕΦΚΑ – Ανακοίνωση για το νομοσχέδιο για τα επαγγελματικά ταμεία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, Η κυβέρνηση της ΝΔ εξαπολύει νέα...

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών: Καλωσόρισμα νεοδιόριστων εκπαιδευτικών 2026

Συγχαρητήρια σε όλες τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους! Ευχόμαστε σε όλες/ους τις/τους συναδέλφισσες/ους που διορίστηκαν...