Ομοσπονδία Γάλακτος Τροφίμων Ποτών: Για την παρέμβαση της Ομοσπονδίας στο ΣΕΠΕ και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κορινθίας

Δημοσιεύτηκε στις

Παρέμβαση πραγματοποιήθηκε χθες στην Επιθεώρηση Εργασίας και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία με αφορμή το εργοδοτικό έγκλημα σε εργοστάσιο του κλάδου στα Εξαμίλια Κορινθίας.

Από τις συναντήσεις επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά ότι οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί κυριολεκτικά σε   αρένες θανάτου.

Σε μια τεράστια βιομηχανική ζώνη υπάρχει ένας Επιθεωρητής Υγείας και Ασφάλειας για πάνω από 20.000 επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να μην γίνονται προληπτικοί έλεγχοι αλλά και να  μην μπορούν να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι που απαιτούνται. 497 εργατικά ατυχήματα  στην Κορινθία έχουν καταγραφεί στο ΣΕΠΕ τα τελευταία τρία χρόνια!  Επιπλέον κάθε επιχείρηση δηλώνει μόνη της την έναρξη και το βαθμό επικινδυνότητας με αποτέλεσμα η αξιολόγηση από τις υπηρεσίες να είναι μια τυπική διαδικασία και ουσιαστικά να μην γίνονται έλεγχοι.

Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν  ότι στο εργοστάσιο στα Εξαμίλια συντελέστηκε ακόμη  ένα προδιαγραμμένο εργοδοτικό έγκλημα  με τη σφραγίδα των κυβερνήσεων.

Ένοχη είναι η ασυδοσία της εργοδοσίας, η εντατικοποίηση για να βγει η παραγωγή, τα 13ωρα, η ανυπαρξία μέτρα υγείας και ασφάλειας, γιατί λογαριάζονται σαν εμπόδιο στην κερδοφορία των βιομηχάνων.

Ένοχη είναι η πολιτική, όλων των κυβερνήσεων, στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Και είναι η ίδια πολιτική που σακατεύει και σκοτώνει καθημερινά εργάτες στους χώρους δουλειάς, που οδήγησε στο έγκλημα στα Τέμπη, που μας καίει στις φωτιές, μας πνίγει στις πλημμύρες, μας θάβει στα συντρίμμια των σεισμών. Η  πολιτική που θυσιάζει στο βωμό του κέρδους ακόμα και την ανθρώπινη ζωή.

Ξεκαθαρίζουμε ότι οι παρεμβάσεις μας θα συνεχιστούν πιο δυναμικά για να αποκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες  και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι του εγκλήματος στα Εξαμίλια.

Συναδέλφισσες – οι,

υπάρχει μεγάλη πείρα που πρέπει να αξιοποιηθεί. Η στάση αναμονής και υπομονής, η εναπόθεση ελπίδων για λύσεις από πάνω, από εναλλαγές κυβερνήσεων,  αποδείχθηκε στην πράξη καταστροφική για τις ζωές μας, αφού κάθε νέα κυβέρνηση  είναι χειρότερη από την προηγούμενη και είναι βέβαιο ότι και η επόμενη θα είναι χειρότερη από τη σημερινή.

Είναι ξεκάθαρο ότι μπροστά μας υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι.

Ο ένας της μοιρολατρίας, της υποταγή, του συμβιβασμού με την βαρβαρότητα που ζούμε.

Ο άλλος είναι ο περήφανος δρόμος της μαχητικής αγωνιστικής διεκδίκησης βάζοντας στο επίκεντρο της πάλης τις ζωές μας και τις δικές μας ανάγκες.

Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!

Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου, την εργατική τάξη οργανωμένα και αποφασιστικά με τα συνδικάτα μας να διεκδικήσουμε ζωή με δικαιώματα και ασφάλεια. Να γυρίζουμε υγιείς και ασφαλείς στα σπίτια μας. Να σταματήσουμε να θρηνούμε δολοφονημένους συναδέλφους από την εργοδοσία και το κράτος της.

Απαιτούμε:

  • Να ληφθούν άμεσα μέσα στήριξης της οικογένειας του νεκρού συναδέλφου μας.
  •  Να διερευνηθούν πλήρως και χωρίς καμία  καθυστέρηση και συγκάλυψη τα αίτια του δυστυχήματος και να αποδοθούν όλες οι ευθύνες.
  •  Άμεσο έλεγχο για την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων υγείας, ασφάλειας και πυροπροστασίας στους χώρους δουλειάς.
  •  Ουσιαστικοί έλεγχοι σε όλες τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της περιοχής και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων.
  • Πλήρης στελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας και των ελεγκτικών μηχανισμών με μόνιμο προσωπικό και  μέσα.
  • Εξασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων πρόληψης και προστασίας στους χώρους εργασίας με αποκλειστική ευθύνη και δαπάνη της εργοδοσίας.

Στις 5 Σεπτέμβρη στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ διαδηλώνουμε μαζικά για τις ζωές μας και τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες κόντρα στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και τις αυταπάτες που καλλιεργούν παλιοί και νέοι «επίδοξοι σωτήρες».

 

Περισσότερα