ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ: Χαιρετίζουμε τους ναυτεργάτες στα πλοία της Ραφήνας για την καθολική συμμετοχή τους στην απεργία

Δημοσιεύτηκε στις

Χαιρετίζουμε τους ναυτεργάτες που συμμετείχαν στην 24ωρη Απεργία μας στα πλοία της Ραφήνας, την Παρασκευή 3 Ιούλη. Η καθολική συμμετοχή κι η αγωνιστική στάση όλων των ναυτεργατών στην απεργία, έριξε στο κενό τις προσπάθειες των εφοπλιστών, και του αστικού κράτους να χτυπήσουν και να ματαιώσουν την απεργία μας.

Στην απεργία μας αυτή, αναδείχτηκε για άλλη μια φορά, ότι μέσα στην ίδια χώρα, μέσα στη ίδια Θάλασσα, στα Νησιά του Αιγαίου και στα Λιμάνια μας, συγκρούονται δύο κόσμοι, δύο τάξεις που τα συμφέροντά τους δε θα είναι κοινά ποτέ.

Από τη μια, βρέθηκαν οι Ναυτεργάτες με τα σωματεία μας που πρωταγωνίστησαν στη οργάνωση και τον αγώνα της απεργίας, με την πρωτοφανή αλληλεγγύη πολλών στεριανών σωματείων, εργατικών κέντρων, αλλά και την καθοριστική συμβολή των φορέων και του λαού της Ραφήνας, που έγιναν ένα τείχος που σφράγισε την ενότητά μας κι έγινε δύναμη υπεράσπισης της ασφάλειας, στα καράβια και στη περιοχή.

Απέναντί μας, ήταν ένα «μαύρο μπλοκ» που βάζει σε δεύτερη μοίρα την ασφάλεια και τις συνθήκες της εργασίας μας, ξεχειλώνει τα ωράρια μας και ο κίνδυνος ενός ατυχήματος καραδοκεί. Είναι το μπλοκ των εφοπλιστών, που με σύσσωμο το πολιτικό, δικαστικό και συνδικαλιστικό τους προσωπικό και με τις υπηρεσίες του εχθρικού αστικού κράτους τους σε διάταξη, προσπάθησε μάταια να προσβάλει και να υπονομεύσει με κάθε μέσο την απεργία μας και να κρατήσει στο σκοτάδι τα δίκαια αιτήματά μας, γιατί έρχονται αντικειμενικά σε αντίθεση με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και τη διασφάλιση του κέρδους τους που υπερασπίζονται με όποιο κόστος.

Οι προσπάθειές τους απέτυχαν μπροστά στην αποφασιστική στάση των σωματείων μας που δεν λύγισαν στις πιέσεις. Δεν δώσαμε δεκάρα τσακιστή στις απειλές τους, δε  συμμορφωθήκαμε ούτε στις πρωτάκουστες παλινωδίες  των δικαστικών αποφάσεων που έβγαλαν «στις επαναλήψεις» την απεργία μας παράνομη. Δεν τους πέρασε!

Η αποφασιστική συμμετοχή των πληρωμάτων κόντρα στους εφοπλιστές, το Υπ. Ναυτιλίας, αλλά και η αλληλεγγύη, η ενότητα, ο συντονισμός, σωματείων, φορέων κι εργατικών Κέντρων της περιοχής στην απεργιακή μας κινητοποίηση, ήταν καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία της μάχης που δώσαμε. Στο πλευρό μας, από την πρώτη στιγμή, βρέθηκαν το ΠΑΜΕ, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Ναυτεργατικά Συνταξιουχικά σωματεία, σωματεία εκπαιδευτικών κι άλλα ταξικά σωματεία, φορείς αλλά και ο ίδιος ο λαός της Ραφήνας.

Στην παρέμβασή μας στο λιμενάρχη, αναδείξαμε ότι η υπάρχουσα κατάσταση, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, και καταθέσαμε τα δίκαια αιτήματά μας, που είναι κρίσιμα για την ασφάλεια των ναυτεργατών, των επιβατών, αλλά και των κατοίκων της Ραφήνας. Τονίσαμε ότι δε θα σταματήσουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μέχρι να δικαιωθούμε.

Όλες οι ειδικότητες, όλοι οι ναυτεργάτες από τα πλοία της Ραφήνας, συντάχθηκαν δίπλα στα σωματεία μας και όρθωσαν το ανάστημά τους, ενάντια σε αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και τους αναγκάζουν να δουλεύουν οι εφοπλιστές, με ευθύνη της κυβέρνησης, του υπουργείου Ναυτιλίας και της ΠΝΟ.

Για άλλη μία φορά, προκλητική και ντροπιαστική ήταν η στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ, όπου κανένας εκπρόσωπος από τα Διοικητικά Συμβούλια των πρωτοβάθμιων σωματείων της πλειοψηφίας, δεν ήταν εκεί για να τους εκπροσωπήσει. Ντροπή! Σε όλη τη διάρκεια της οργάνωσης και πραγματοποίησης της απεργίας μας δεν έβγαλε τσιμουδιά. Είναι ένοχη αυτή η σιωπή αλλά εξηγείται… γιατί γνώριζε λόγω της συμμέτοχης στο Σ.Α.Σ. (μαζί με το Υπ. Ναυτιλίας και τους εφοπλιστές) τις γραμμές που εγκρίθηκαν και τις δρομολογήσεις των πλοίων που δημιούργησαν αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση στο λιμάνι της Ραφήνας. Έχουν συμφωνήσει και στηρίζουν τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και την κερδοφορία των εφοπλιστών, που εντατικοποιούν την δουλειά μας, σε βάρος της ασφάλειας ναυτεργατών και επιβατών. Είναι το μακρύ χέρι των εφοπλιστών στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Προκλητικός ήταν για μία ακόμα φορά και ο υπουργός Ναυτιλίας Β. Κικίλιας, όταν ρωτήθηκε για την απεργία, έριξε το «μπαλάκι» της ευθύνης  στην ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, το λιμενάρχη και το Λιμενικό Ταμείο, αποσιωπώντας τις ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου του.

Κάνουμε σαφές ότι, η προστασία της ασφάλειας των ναυτεργατών και των επιβατών, δεν μπαίνει στο ζύγι για τα κέρδη των εφοπλιστών!

Η απεργιακή μάχη που δώσαμε ήταν προειδοποιητική!

Εάν δεν δικαιωθούν τα αιτήματά μας, ο αγώνας μας θα κλιμακωθεί!

 

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία μας ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ καλούμε τους ναυτεργάτες να είναι σε εγρήγορση, να δυναμώσει η συσπείρωση στα σωματεία μας, να αγκαλιάσουν το μεγάλο κύμα αλληλεγγύης που έχουμε σε κάθε αγώνα μας.

Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα σε συντονισμό της δράσης μας, για την κλιμάκωση του αγώνα μας.

Περισσότερα

Σωματείο Εργαζ. Vodafone – 360 Connect ΛΘ: Απόφαση συμμετοχής στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

Την Τετάρτη 1/7 πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση του σωματείου μας, όπου αποφασίστηκε η συμμετοχή...

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών: Ιστορική νίκη στην ΟΛΜΕ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΛΜΕ! Πρώτη δύναμη η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» για πρώτη φορά μετά το...

Εργατικό Κέντρο Εύβοιας: Τοποθέτηση του Τζαβάρα Γιάννη στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου

¨Σήμερα ακούγεται η φωνή των εργαζομένων και όχι της εργοδοσίας" Στο σημερινό Συνέδριο του Εργατικού...