Σωματείο Συμβασιούχων Ερευνητών/τριών και Διδασκόντων/ουσων Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων Αθήνας: 27 Μάρτη όλοι στο συλλαλητήριο

Δημοσιεύτηκε στις

Απόφαση του ΔΣ για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 27ης Μάρτη

«Καμία συμμετοχή – Καμία εμπλοκή – Έξω η Ελλάδα από τον πόλεμο – Δεν θα πληρώσουμε τα σπασμένα»

Οι εξελίξεις με την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πολέμων, καθώς και η ολοένα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς, δημιουργούν τεράστιους κινδύνους για τους εργαζόμενους, συνολικά για τον λαό. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δηλώνει κυνικά την άμεση στρατιωτική εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που ήδη έχουν αποσταλεί, όπως στη Σαουδική Αραβία, στον όλεθρο της Μέσης Ανατολής. Με προκλητικό τρόπο προβάλλει το «αξιόμαχο» τους, ενώ στην πραγματικότητα τις στέλνει στο στόμα του λύκου για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, με τη στήριξη όλων των κομμάτων του συστήματος. Οι ανταγωνισμοί τους για τα κέρδη, την ενέργεια και τους δρόμους μεταφοράς δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες και τα συμφέροντα των λαών.

Την ίδια ώρα, εμείς ήδη πληρώνουμε το τίμημα. Η ακρίβεια τσακίζει το λαϊκό εισόδημα, το κόστος της ενέργειας εκτοξεύεται και τα βασικά αγαθά γίνονται απρόσιτα, ενώ οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι. Στους χώρους δουλειάς εντείνεται η εκμετάλλευση, η εντατικοποίηση έχει φτάσει στο κόκκινο με τη λογική «τα κεφάλια μέσα», τα δικαιώματά μας συρρικνώνονται και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας καθιερώνονται ως κανονικότητα. Για τους εργαζόμενους στην έρευνα, αυτή η κατάσταση είναι πλέον καθημερινότητα. Αντιμετωπίζουμε διαρκώς την ανασφάλεια, την εντατικοποίηση, την υποβάθμιση των όρων εργασίας και τα ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Ταυτόχρονα, εντείνεται η εμπλοκή των ΑΕΙ και των ερευνητικών κέντρων σε ερευνητικά προγράμματα με αμιγώς πολεμικό προσανατολισμό, ως αποτέλεσμα της συνολικής στροφής της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας προς την πολεμική βιομηχανία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η συνεργασία της Lockheed Martin με τον «Δημόκριτο», η συμμετοχή του «Δημόκριτου» στους επιταχυντές αμυντικής καινοτομίας του DIANA, οι συνεργασίες του ΕΜΠ με το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), καθώς και η ενεργός συμμετοχή σε ολοένα και περισσότερα έργα στο πλαίσιο του European Defence Fund (EDF).

Από την πλευρά μας, δεν αποδεχόμαστε αυτή την κατάσταση. Αρνούμαστε να πληρώσουμε τα «σπασμένα» για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και για την εμπλοκή της χώρας στους πολέμους. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε στα κόμματα που ορκίζονται πίστη στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, και μας θέλουν θεατές και θύματα των εξελίξεων. Δεν θα αποδεχτούμε παθητικά το ζοφερό μέλλον που μας επιφυλάσσουν. Δεν θα επιτρέψουμε η επιστήμη και η έρευνά μας να αξιοποιούνται για πολεμικούς σκοπούς.

Μέσα από το σωματείο μας, με οργανωμένο και συλλογικό αγώνα, μπορούμε να βάλουμε φρένο σε πολιτικές που αντιμετωπίζουν τον εργαζόμενο λαό ως αναλώσιμο και θυσιάζουν τις ζωές μας για τα κέρδη τους. Στηρίζουμε το κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στο μεγάλο συλλαλητήριο με σύνθημα: «Καμία συμμετοχή – Καμία εμπλοκή – Έξω η Ελλάδα από τον πόλεμο – Δεν θα πληρώσουμε τα σπασμένα», την Παρασκευή 27 Μάρτη, στις 18:30, στο Σύνταγμα. Δίνουμε μαζική και οργανωμένη απάντηση και διεκδικούμε:

  • Καμία συμμετοχή – καμία εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
  • Να κλείσει εδώ και τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις. Να μη χρησιμοποιούνται λιμάνια και υποδομές για τη μεταφορά πολεμικού υλικού.
  • Να ανακληθεί η ελληνική πυροβολαρχία Patriot από τη Σαουδική Αραβία. Να επιστρέψουν όλες οι φρεγάτες και τα F-16. Καμία αποστολή ελληνικών στρατευμάτων εκτός συνόρων.
  • Καμία έρευνα για πολεμικούς σκοπούς – καμία συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Απεμπλοκή των ΑΕΙ και των ΕΚ από όλα τα ΝΑΤΟϊκά προγράμματα και τις συμφωνίες με τους αντίστοιχους φορείς.
  • Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους, ανεξάρτητα από τη μορφή απασχόλησης.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης.
  • Μείωση των τιμών σε ενέργεια, καύσιμα και μεταφορές, με κατάργηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης.
  • Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους εργασίας, σύγχρονες υποδομές και πλήρη μέσα ατομικής προστασίας σε όλα τα εργαστήρια.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν τις ΣΣΕ και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Περισσότερα

Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Κορυδαλλού – Αγ. Βαρβάρας: Συμμετέχουμε στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ στις 4 Απρίλη

Το ΔΣ του Συλλόγου μας ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ αποφάσισε τη συμμετοχή του...

Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού: Συμμετέχουμε στην Πανελλαδική Σύσκεψη 4 Απρίλη

Σε συνεδρίαση του Δ.Σ της ΠΕΜΕΝ, στις 19 Μάρτη, αποφασίστηκε η συμμετοχή του σωματείου...