Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Επισιτισμού – Τουρισμού Ν. Ηρακλείου: Κατάργηση του 13ωρου και όλων των αντεργατικών νόμων

Δημοσιεύτηκε στις

ΑΠΕΡΓΙΑ 1 ΟΚΤΩΒΡΗ!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεση απέναντι στην εργατική τάξη φέρνοντας ένα ακόμα αντεργατικό νομοσχέδιο : το 13 ωρο και την κατάργηση του δικαιώματος στην άδεια.

Θέλουν να μας εξαντλήσουν, να μας στερήσουν δικαιώματα, να μας κρατούν φτηνούς και αναλώσιμους για τα κέρδη των αφεντικών. Δεν είναι μόνο η σημερινή κυβέρνηση αλλά και ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ψηφίσει και εφαρμόσει δεκάδες άντεργατικούς νόμους, στρώνοντας έτσι το δρόμο για τη σημερινή επίθεση.

Μιλούν για «ελευθερία επιλογής» και για «διευκολύνσεις», Την ώρα που όλοι ξέρουμε τι σημαίνει πραγματικά η δουλειά στον επισιτισμό:

 Απλήρωτες υπερωρίες
 Καθημερινά εργατικά ατυχήματα
 Εντατικοποίηση
 Ελλείψεις προσωπικού
 Κλεμμένα δώρα, άδειες και επιδόματα

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες προσπαθούν να μας πείσουν ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που θέλουν οι ίδιοι 13ωρα. Ε όχι! Κανένας εργαζόμενος δεν θέλει να δουλεύει μέχρι τελικής πτώσεως! Το νομοσχέδιο αυτό δεν αφορά ούτε σε ελεύθερες επιλογές ούτε σε διευκολύνσεις αλλά στην ικανοποίηση των απαιτήσεων της εργοδοσίας για ακόμα πιο ευέλικτο και φτηνό προσωπικό.

Αυτά τα ζητούν οι εργοδότες και η κυβέρνηση τους τα προσφέρει!

Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί πού μας θέλουν τσακισμένους από τη δουλειά. Τρανό παράδειγμα η πρόσφατη παρέμβαση του Προέδρου του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού
Ηρακλείου στο πλαίσιο της διαβούλευσης που είχε οργανώσει το Υπουργείο Εργασίας με θέμα το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο. Ο Πρόεδρος του σωματείου που υποτίθεται εκπροσωπεί όλους τους εργαζόμενους του Νομού Ηρακλείου που εργάζονται στην εστίαση, αντί να οργανώσει τον αγώνα τους για την απεργία και για να μην περάσει το νομοσχέδιο, θέλησε να παρέμβει για να κάνει μερικές διορθωσούλες!

Ζητάει «η τροποποίηση του ωραρίου να απαιτεί έγγραφη συναίνεση του εργαζόμενου». Λες και δεν ξέρουμε υπό ποιο καθεστώς οι εργαζόμενοι συμφωνούν για την τροποποίηση του ωραρίου τους.

Ζητάει «ελάχιστη ημερήσια ανάπαυση 11 ωρών σύμφωνα με την Οδηγία 2003/88/εκ». Αυτή η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι που άνοιξε το δρόμο να έρθουν όλα τα αντεργατικά
νομοσχέδια που μέχρι σήμερα τσακίζουν τις ζωές μας. Και μάλιστα με τη στήριξη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της εργοδοτικής πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που συνεχίζουν να βάζουν πλάτη για να κερδίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες και οι όμιλοι.

Ζητάει μάλιστα «Αντί του 13ωρου να καθιερωθεί ανώτατο ημερήσιο όριο 10 ωρών»!!! Την ώρα που οι εργαζόμενοι παλεύουν να ανταπεξέλθουν στις ήδη άθλιες συνθήκες εργασίας και με τα ψίχουλα που παίρνουν για μισθό, ο Πρόεδρος δεν ζητάει ούτε 7ωρο ούτε 8ωρο αλλά 10ωρο!! Να τα βρούμε δηλαδή κάπου στη μέση!! Να εφαρμοστεί δηλαδή στην ουσία ο Νόμος Χατζηδάκη που οι εργαζόμενοι έχουν ήδη καταδικάσει!!

Το Σωματείο πρέπει να είναι το αποκούμπι των εργαζομένων. Να στέκεται στο πλάι τους, να τους υπερασπίζεται και να καθοδηγεί τον αγώνα τους για σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Αντιθέτως, το Σωματείο Επισιτισμού Τουρισμού Ηρακλείου με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησης έχει να πραγματοποιήσει διοικητικό συμβούλιο εδώ και μήνες και για Γενική Συνέλευση ούτε λόγος!

“Λειτουργεί” με τις πόρτες κλειστές !

Τους γυρίζουμε την πλάτη και οργανώνουμε τον αγώνα μας!! Παλεύουμε για ένα Σωματείο που οι εργαζόμενοι θα μπορούν να στηριχτούν! Η απάντηση μας είναι μία. Διεκδικούμε :

 Κατάργηση του 13ωρου και όλων των αντεργατικών νόμων.
 Συλλογικές συμβάσεις στον επισιτισμό με ουσιαστικές αυξήσεις των μισθών.
 Σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, με λιγότερο χρόνο δουλειάς και περισσότερο ελεύθερο χρόνο.
 Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
 Όχι στην αδήλωτη εργασία και στις ατομικές συμφωνίες που κυριαρχούν στον κλάδο μας.
 Δώρα και άδειες κόντρα στην ασυδοσία της εργοδοσίας.
 Τακτική έλεγχοι στους χώρους δουλειάς με ευθύνη του κράτους.

Στις 1 Οκτώβρη απεργούμε όλες και όλοι! Να βουλιάξουν οι δρόμοι από τη φωνή μας, να πάει το νομοσχέδιο στα σκουπίδια!!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10 πμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ!!

Περισσότερα

Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας “Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ”: Στηρίζουμε την κατάληψη των μαθητών του 4ου Λυκείου Κατερίνης

Το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας “Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ” (ΣΙΥΝΠ) στηρίζει την κατάληψη των μαθητών...

Σωματείο Εργαζομένων Mitel Networks: Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της ATOS

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, Το Σωματείο Εργαζομένων της Mitel Networks εκφράζει την συμπαράστασή του, στους συναδέλφους μας...

Σωματείο Εργαζομένων Επιχειρήσεις ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ: Συμμετοχή στην πανεργατική απεργία της Τετάρτης 1 Οκτώβρη

Τη Δευτέρα 29/9 πραγματοποιήθηκε με μαζική συμμετοχή η Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας, ενόψει...