Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Με έκπληξη και βαθιά ανησυχία παρακολουθήσαμε, στις 30-06-2025, την συνέντευξη τύπου, της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Νίκη Κεραμέως και του Υφυπουργού κ. Κώστα Καραγκούνη, που δόθηκε για την παρουσίαση των βασικών αξόνων του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, που αποτελεί τη χαριστική βολή και γκρεμίζει ότι απέμεινε από τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων που κατακτήθηκαν μέσα από μεγάλους αγώνες της ανθρωπότητας.
Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, επικαλούμενο «το καλό των εργαζομένων», μετά τους νόμους Χατζηδάκη (Ν. 4808/2021) και Γεωργιάδη (Ν. 5053/2023) και εφαρμόζοντας ουσιαστικά την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2003/88/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, μεταξύ άλλων θεσμοθετεί:
∙ Επέκταση της 13ωρης εργασίας, δίνοντας τη δυνατότητα να γίνεται και σε έναν εργοδότη, από δύο όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Μάλιστα επιτρέπει την 13ωρη εργασία μέχρι 6 ημέρες την εβδομάδα, με μόνη προϋπόθεση την εβδομαδιαία ανάπαυση την 7η μέρα και την υποχρεωτική ημερήσια ανάπαυση 11 ωρών, δηλαδή το νομοσχέδιο επιτρέπει 78 ώρες εργασίας την εβδομάδα.
∙ Προβλέπει μέχρι και 12 ημέρες συνεχόμενη εργασία.
∙ «Διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου με 10ωρη απασχόληση χωρίς προσαύξηση στην αμοιβή όλο τον χρόνο, αντί για 6 μήνες όπως σήμερα.
∙ Μέσα από την «ψηφιακή κάρτα» νομιμοποιείται η «ευέλικτη προσέλευση» μέχρι και 2 ώρες, και προβλέπει χρόνο προετοιμασίας πριν την έναρξη του ωραρίου από 10 έως 30 λεπτά, κάτι που μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα εργαλείο απλήρωτης δουλειάς
∙ Υπερωριακή απασχόληση ακόμα και στην εκ περιτροπής εργασία, μειώνοντας έτσι το εργασιακό κόστος.
∙ Κατάτμηση της ετήσιας άδειας σε περισσότερα τμήματα από δύο όπως ισχύει σήμερα, ανοίγοντας τον δρόμο για κατάργηση της τουλάχιστον 10ήμερης θερινής άδειας, που έδινε την δυνατότητα στους εργαζόμενους να ξεκουραστούν.
Συνάδελφοι,
Η εφαρμογή στην πράξη όλων των παραπάνω, η κατάργηση του 8ωρου και η δουλειά «ήλιο με ήλιο», θα οδηγήσουν τους εργαζόμενους σε πλήρη εξουθένωση με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και την υγεία τους, έχοντας σαν συνέπεια την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.
Η διάρκεια της ημερήσιας εργασίας, σε συνδυασμό με τις περιόδους ανάπαυσης, αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους παράγοντες που επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική υγεία του εργαζομένου. Σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές μελέτες, η ημερήσια εργασία διάρκειας 6 έως 8 ωρών θεωρείται ιδανική για τη διατήρηση της καλής υγείας και της ασφάλειας του εργαζομένου. Η εφαρμογή επαρκών διαλειμμάτων κατά τη διάρκεια της εργασίας συμβάλλει επιπλέον στη μείωση του σωματικού και ψυχολογικού φόρτου. Η συστηματική εργασία 13 ωρών ημερησίως θεωρείται επικίνδυνη και ανθυγιεινή.
Η υπέρβαση του ημερήσιου ορίου των 8 ωρών εργασίας συνδέεται άμεσα με την αύξηση των παρακάτω κινδύνων για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων:
▪ Των εργατικών ατυχημάτων, σοβαρών και θανατηφόρων
▪ Καρδιαγγειακών νοσημάτων (υπέρταση, στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικά) ▪ Ψυχικών διαταραχών, όπως άγχος, κατάθλιψη και επαγγελματική εξουθένωση ▪ Μυοσκελετικών προβλημάτων
▪ Διαταραχών του ύπνου και κόπωση
▪ Εξάντλησης του ανοσοποιητικού συστήματος – μεγαλύτερη ευπάθεια σε λοιμώξεις ▪ Πονοκεφάλων, της χρόνιας κόπωσης, των ζαλάδων
▪ Συναισθηματικής εξουθένωσης (burnout)
▪ Διαταραχών διάθεσης και αυξημένη ευερεθιστότητα
▪ Μείωση της ικανοποίησης από τη ζωή και την εργασία
▪ Μείωση της συγκέντρωσης και της πνευματικής διαύγειας
▪ Αύξηση λαθών και ατυχημάτων στον χώρο εργασίας
Η εργασία 13 ωρών ημερησίως συνεπάγεται:
▪ Περιορισμό του προσωπικού χρόνου και των κοινωνικών σχέσεων
▪ Επιβάρυνση της οικογενειακής ζωής
▪ Μειωμένο χρόνο για φυσική άσκηση, ψυχαγωγία ή χαλάρωση
▪ Υποβάθμιση της συνολικής ποιότητας ζωής
Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε, περιλαμβάνει και θετικές διατάξεις για την Επιθεώρηση Εργασίας, που μεταξύ άλλων θεσμοθετούνται, η καταγραφή επαγγελματικών ασθενειών με θέσπιση των σχετικών κριτηρίων αναγνώρισης, η αυστηροποίηση των ποινικών κυρώσεων για πράξεις βίας ή παρεμπόδισης του ελέγχου, η αναπροσαρμογή των ναυτικών μιλίων για αναγνώριση εξόδων διανυκτέρευσης, με στόχο να καλύπτονται νησιωτικές περιοχές, η ηλεκτρονική τήρηση του βιβλίου υποδείξεων του Ιατρού Εργασίας και του Τεχνικού Ασφαλείας κλπ. Πάρα ταύτα η επέκταση της 13ωρης εργασίας, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης σε συνδυασμό και με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα στην Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας, έχουν οδηγήσει στην αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών, όπως καταγράφονται τα τελευταία χρόνια.
Ζητάμε:
▪ Να αποσυρθούν οι αντεργατικές διατάξεις του νομοσχεδίου και όλων των προηγούμενων
▪ Προσλήψεις επιθεωρητών και διοικητικού προσωπικού στην Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας
▪ Να διασφαλισθεί για όλους τους εργαζόμενους το 8ωρο, το 5μερο και το 40ωρο