Ο καύσωνας αποτελεί μόνιμη πηγή κινδύνου για τους εργαζόμενους τους θερινούς μήνες, οι οποίοι βρίσκονται εκτεθειμένοι σε υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία με πολλαπλούς κινδύνους για την υγεία και την ασφάλειά τους εάν δεν ληφθούν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Κίνδυνοι υφίστανται τόσο κατά την εργασία σε ανοικτούς, όσο και σε κλειστούς χώρους και χρειάζεται ιδιαίτερα μέριμνα σε όλες τις περιπτώσεις.
Ειδικότερη μέριμνα απαιτείται για τις περιπτώσεις των ευπαθών ομάδων εργαζομένων. Διότι για τις ομάδες υψηλού κινδύνου η τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Συνιστάται για αυτό η κατά τακτά χρονικά διαστήματα διακοπή της εργασίας ώστε οι εργαζόμενοι να ξεκουράζονται και να μειώνεται με αυτόν τον τρόπο η θερμική καταπόνησή τους. Σημειωτέων ότι η ένταξη των εργαζομένων στις ομάδες υψηλού κινδύνου γίνεται από τον Ιατρό Εργασίας της επιχείρησης ή σε περίπτωση που δεν υπάρχει αντίστοιχος με ιατρική βεβαίωση που προσκομίζει ο ίδιος ο εργαζόμενος.
Επειδή η προστασία των εργαζομένων από την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες είναι ένα επιπλέον κόστος για την εργοδοσία η τελευταία με την βοήθεια και της μονόπλευρης ερμηνείας του νομικού πλαισίου προσπαθεί να παρακάμψει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην υγεία των εργαζομένων στους χώρους της. Υπενθυμίζουμε ότι τα σωματεία ή και οι επιτροπές υγείας και ασφάλειας έχουν το δικαίωμα διαβούλευσης και υπογραφής συλλογικών ρυθμίσεων, με αντικείμενο την εφαρμογή σχεδίου αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, σε συνεργασία με τον τεχνικό ασφαλείας και τον γιατρό εργασίας.
Η Π.Ο.Ε.Ε.Π. εφιστά την προσοχή των Σωματείων-μελών της και απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους να φροντίζουν ώστε οι διευθύνσεις των επιχειρήσεων να λαμβάνουν και να τηρούν όλα τα απαιτούμενα προληπτικά μέτρα για την διασφάλιση των υγιεινών συνθηκών εργασίας στις ακραίες συνθήκες καύσωνα. Συγκεκριμένα στους χώρους δουλειάς θα πρέπει να γίνονται συχνές μετρήσεις της θερμοκρασίας και υγρασίας του χώρου, δημιουργία κατάλληλων διαμορφωμένων χώρων για τον χρόνο ανάπαυσης και τη μείωση της θερμοκρασίας, την διάθεση πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10 με 15 βαθμούς κλπ., για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν οι υψηλές θερμοκρασίας της εποχής.
Οι επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας οφείλουν σε συνεργασία με το Σωματείο της επιχείρησης να φροντίζουν για την σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, ειδικά σε περιπτώσεις καύσωνα.
Ευχόμαστε καλό καλοκαίρι σε ένα ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου των Εμφιαλωμένων Ποτών και Τυποποιημένων Τροφίμων.