Νέο εργοδοτικό έγκλημα με 2 τραυματίες συναδέλφους από εγκαύματα. Έσκασε μπουκάλα υγραερίου , αποτέλεσμα των ΑΝΥΠΑΡΚΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ στα εστιατόρια, των ανύπερκτων ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες!
Συνάδελφοι-συναδέλφισσες
Επιβεβαιώνονται ξανά με τον πιο τραγικό τρόπο οι καταγγελίες του Συνδικάτου μας και εκατοντάδων ακόμα σωματείων, πως οι χώροι εργασίας έχουν μετατραπεί σε μια “απέραντη κοιλάδα των Τεμπών”, με ευθύνη των εργοδοτών και της κυβέρνησης , που αντιμετωπίζουν την ασφάλεια και την υγεία μας ως κόστος !
Το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί σε όλους τους κλάδους τα εργατικά «ατυχήματα». Είτε αυτό έχει να κάνει με βαρύ τραυματισμό που μπορεί να καθιστά τους εργαζόμενους ακόμα και ανίκανους για εργασία, που ξέρουμε τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την επιβίωση των ίδιων αλλά και των οικογενειών τους αν αναλογιστούμε ότι μπορεί να είναι το μοναδικό μεροκάματο που μπαίνει στο σπίτι. Μέχρι του να μετράμε νεκρούς όπως πρόσφατα στον Ασπρόπυργο με νεκρό εργάτη σε εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο.
Άλλο ένα τέτοιο γεγονός έχουμε στο κλάδο μας με την έκρηξη που πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο «Hide&Seek» στο Χαλάνδρι, από έκρηξη φιάλης υγραερίου.
Δύο συνάδελφοι που βρίσκονταν στην κουζίνα είναι τραυματίες, με τον έναν να είναι σε σοβαρά τραυματισμένος.
Το συγκεκριμένο γεγονός έρχεται να επιβεβαιώσει ότι αυτή η κατάσταση είναι γενικευμένη στα εστιατόρια της Αττικής. Τα μέτρα ασφάλειας είναι ανύπαρκτα, οι κουζίνες στήνονται πρόχειρα σε ακατάλληλους χώρους και σημεία (υπόγεια, ημιορόφους )χωρίς κανένας μέτρο προστασίας όπως – μέτρα πυρασφάλειας (πχ οι φιάλες υγραερίου βρίσκονται σε ακατάλληλα σημεία μέσα στις κουζίνες και τις περισσότερες φορές αναγκάζονται οι ίδιοι οι μάγειρες να κάνουν τις αλλαγές φιάλης ) σε συνδυασμό με τις ατελείωτες ώρες δουλειάς, τα 10ωρα και 12ωρα, τις απλήρωτες υπερωρίες.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα του απαράδεκτου νόμου Χατζηδάκη και των προηγούμενων κυβερνήσεων που υποστελέχωσαν το Σώμα επιθεώρησης εργασίας, το οποίο μετατράπηκε σε ανεξάρτητη αρχή χωρίς προσωπικό, με δεμένα τα χέρια από τους αντεργατικούς νόμους. Σκοπός της κυβέρνησης και του Υπουργείου εργασίας, είναι να συνεχίζεται η ασυδοσία της εργοδοσίας και η καταπάτηση δικαιωμάτων των εργαζομένων. ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΡΦΙ για τη ζωή μας , για την ασφάλεια μας .
Ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστούν Μέτρα Προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας μας στους χώρους δουλειάς, είναι να οργανωθούμε και να παλέψουμε για να τα επιβάλλουμε εμείς.
Καλούμε κάθε συνάδελφο-συναδέλφισσα να οργανωθεί στο Συνδικάτο, ώστε σε κάθε χώρο εργασίας μικρό ή μεγάλο να παλέψουμε αποτελεσματικά και αποφασιστικά για να σώσουμε τις ζωές μας, για να σταματήσουμε να θυσιαζόμαστε για τα κέρδη των εργοδοτών.
Απαιτούμε :
- Να διασφαλιστούν πλήρως με ευθύνη της εργοδοσίας, όλα τα απαραίτητα μέτρα που χρειάζονται ώστε να αποκατασταθεί η υγεία των συναδέλφων μας.
- Να καλυφθούν όλα τα μεροκάματα για όσο διάστημα θα βρίσκονται εκτός εργασίας.
- Να πραγματοποιηθεί έλεγχος στην επιχείρηση σχετικά με την ασφάλιση των συναδέλφων, το δηλωμένο πρόγραμμα και να επιβληθούν τυχόν πρόστιμα προς την επιχείρηση, με αντίστοιχο έλεγχο για όλους τους εργαζόμενους.
- Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς
- Αυξήσεις στους μισθούς, 8ωρο 5ΗΜΕΡΟ 35ωρο χωρίς καμία διευθέτηση, με δύο συνεχόμενα ρεπό.
- Επαναφορά της Επιθεώρησης Εργασίας ως ελεγκτικού μηχανισμού με αύξηση κρατικής χρηματοδότησης, προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση μέσων.
Όλες και όλοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ στις 9 Απρίλη, 10:30 πμ στα Προπύλαια