Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού Υπ. Πο.: Υπόμνημα προς την Υπουργό Πολιτισμού

Δημοσιεύτηκε στις

Το ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Έκτακτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού  υποβάλλει  υπόμνημα προς την Υπουργό Πολιτισμού, τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2025, σχετικά με ζητήματα που αφορούν το ΙΔΟΧ προσωπικό του Υπουργείου Πολιτισμού και την εργασιακή επισφάλεια, την οποία υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια. Συγκεκριμένα:

Α) Η παράδοση ολοένα και περισσότερων υπηρεσιών και εργασιών του Υπουργείου Πολιτισμού σε ιδιωτικές εταιρείες και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Από εργασίες φύλαξης, συντήρησης, ανάδειξης και αναστήλωσης μέχρι εργασίες διαχείρισης των ταμείων, ανασκαφικών ερευνών, αποτυπώσεων και καθαρισμών, είναι διάχυτη η υλοποίηση μιας πολιτικής κατεύθυνσης, σύμφωνα με την οποία ολόκληρη η διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων και των Μουσείων, καθώς και η εκτέλεση των έργων υποδομής παραχωρείται από το Υπουργείο Πολιτισμού σε εργολάβους και ανώνυμες εταιρείες, με την αιτιολογία ότι το Υπουργείο Πολιτισμού αδυνατεί να φέρει σε πέρας τον μεγάλο όγκο των εργασιών, που σχετίζονται με τη διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας μας. Το Σωματείο μας εγείρει σοβαρότατες ενστάσεις σε αυτή την πολιτική παρείσφρησης των ιδιωτών στη διαχείριση του Πολιτισμού, ενός δηλαδή δημόσιου αγαθού που θα πρέπει να τελεί υπό αυστηρούς κανόνες προστασίας, φύλαξης και ανάδειξης και θα πρέπει να είναι προσβάσιμο και ανοιχτό σε όλους.

Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι η ολοένα και μεγαλύτερη παράδοση αρχαιολογικών εργασιών στους ιδιώτες και η αντιμετώπιση του Πολιτισμού με οικονομικούς όρους – ως ένα προϊόν που οφείλει να φέρνει έσοδα στο Κράτος πάση θυσία – αποτελεί ένα εκρηκτικό μείγμα πολιτικής, που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την προστασία της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, ενώ ταυτόχρονα θέτει σε κίνδυνο και τα εργασιακά δικαιώματα του ήδη ευάλωτου, από τη μακροχρόνια ελαστική μορφή εργασίας, ΙΔΟΧ προσωπικού, που εργάζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Σε άμεση συνάρτηση με τα προαναφερόμενα, το Σωματείο μας εναντιώνεται στην εκτέλεση των ποικίλων αρχαιολογικών εργασιών από ιδιώτες προκρίνοντας ως μόνη βιώσιμη λύση, η οποία εξασφαλίζει την προστασία της Πολιτιστική μας Κληρονομιάς και ταυτόχρονα αντιμετωπίζει σοβαρά το πρόβλημα της υποστελέχωσης που μαστίζει όλες τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, την άμεση, μαζική μονιμοποίηση του ΙΔΟΧ προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων. Είναι γνωστό στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ότι πλέον όλες οι Υπηρεσίες – ακόμη και οι πιο κεντρικές, όπως η ΕΦΑΠΑ και η ΕΦΑΑΝΑΤ – πάσχουν από έλλειψη μόνιμου προσωπικού, με αποτέλεσμα οι περισσότερες εργασίες και τα άπειρα κενά των Υπηρεσιών να καλύπτονται από συμβασιούχους, οι οποίοι εντέλει εξαναγκάζονται να εργάζονται μέσα στην επισφάλεια και υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» της απόλυσης, προκειμένου να επιβιώσουν. Στην πραγματικότητα, όμως, εδώ και χρόνια ισχύει το οξύμωρο φαινόμενο, οι συμβασιούχοι να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, λόγω του ολοένα μειούμενου μόνιμου προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού. Ως Σωματείο, κρίνουμε ότι οι θέσεις μόνιμου προσωπικού που προκηρύσσονται για το Υπουργείο Πολιτισμού, είτε μέσω μορίων είτε μέσω του Πανελλήνιου Γραπτού Διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, είναι ανεπαρκείς και δεν μπορούν ούτε κατ’ ελάχιστον να καλύψουν τις ανάγκες του Υπουργείου. Καλούμε το Υπουργείο Πολιτισμού να λύσει το πρόβλημα της υποστελέχωσης, αφενός χωρίς να καταφύγει στη λύση των εργολάβων, αφετέρου διασφαλίζοντας τόσο την προστασία των αρχαιοτήτων όσο και τη μόνιμη και σταθερή εργασία εξειδικευμένου προσωπικού, μέσα από τη μαζική μονιμοποίηση ΙΔΟΧ προσωπικού.

Β) Η ένταξη των ειδικοτήτων των αρχαιολόγων, των ΤΕ μηχανικών και των ΔΕ σχεδιαστών στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, καθώς και η εναρμόνιση των ενσήμων με την εργασιακή πραγματικότητα του ΙΔΟΧ προσωπικού όλων των ειδικοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Είναι πάγια θέση του Σωματείου μας ότι πρέπει στους δικαιούχους του επιδόματος να ενταχθούν και οι προαναφερόμενες ειδικότητες, γιατί – όπως και οι ειδικότητες, οι οποίες εντέλει εντάχθηκαν με τη νέα ΚΥΑ – πληρούν τα κριτήρια που είχε θέσει η «επιτροπή των σοφών» για τους κλάδους που δικαιούνται το επίδομα. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού γνωρίζει πολύ καλά ότι και οι ειδικότητες, που δεν συμπεριελήφθησαν στην ΚΥΑ, εργάζονται υπό επικίνδυνες συνθήκες στο πεδίο, σε εκσκαφές και ανασκαφές, δίπλα από μηχανήματα και μέσα σε χαντάκια, καθώς και σε ακατάλληλους εργαστηριακούς και αποθηκευτικούς χώρους, με χημικά, σκόνη και βιολογικούς παράγοντες. Θεωρούμε κατάφωρη αδικία τον αποκλεισμό των συναδέλφων μας από το επίδομα και απαιτούμε την διόρθωση αυτής της στρέβλωσης. Επιπλέον, για το Σωματείο μας, το επίδομα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το αντίστοιχο ένσημο, οπότε καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού όχι μόνο να συνδράμει στην επίλυση του προβλήματος του κατακερματισμένου ασφαλιστικού τοπίου στο Υπουργείο Πολιτισμού, διαβιβάζοντας αίτημα προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για κάλυψη βαρέος ενσήμου για όλες τις ειδικότητες που εργάζονται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες στον χώρο του Πολιτισμού και δεν λαμβάνουν βαρύ ένσημο και συγκεκριμένα για: όλους τους συντηρητές Αρχαιοτήτων και έργων Τέχνης, τους αρχαιολόγους, τους ημερήσιους αρχαιοφύλακες, τους ζωγράφους, τους γλύπτες, τους ΤΕ μηχανικούς και τους ΔΕ σχεδιαστές

Περισσότερα

Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο : Απεργία στις 28 Φβλεβάρη

Καμία συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών Παλλεσβιακή Απεργία την Παρασκευή 28 Φλεβάρη Απεργιακή συγκέντρωση στις 11...

Κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού: Κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 28 Φλεβάρη

Το ΔΣ του Κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού στη συνεδρίασή του στις 4/2 αποφάσισε την κήρυξη...

Αγωνιστικό Μέτωπο στην ΟΤΟΕ: Να κλείσουν τώρα τα καταστήματα στη Σαντορίνη

Το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ στην ΟΤΟΕ απαιτεί να ΚΛΕΙΣΟΥΝ άμεσα όλα τα καταστήματα των...