Αποτροπιασμό προκαλούν τα διαδικτυακά σχόλια του υπουργού υγείας όταν κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης με συγγενή ασθενούς που κατέληξε μετά από τρεις ημέρες νοσηλείας στο τμήμα επειγόντων περιστατικών πρότεινε τη διενέργεια ΕΔΕ για να επιρρίψει ευθύνες στο προσωπικό.
Για άλλη μια φορά πέφτει από τα σύννεφα για μια κατάσταση που έχει διαιωνιστεί στα νοσοκομεία όχι μόνο της περιοχής αλλά και όλης της χώρας. Άλλωστε είναι αμέτρητες οι παρεμβάσεις της ένωσής μας αλλά και της ΟΕΝΓΕ για την κατάσταση με τους νοσηλευόμενους ασθενείς στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (πάνω από 20 ασθενείς έως και τρεις ημέρες ) σε αναξιοπρεπείς, επισφαλείς και απαράδεκτες συνθήκες. Για την κατάσταση αυτή ευθύνεται η ανεπάρκεια της πρωτοβάθμιας φροντίδας με την αναγωγή της πρόληψης σε ατομική ευθύνη ανάλογα την τσέπη του κάθε ασθενούς και η κατάσταση υποβάθμισης και υποστελέχωσης των δημόσιων δομών υγείας .Είναι γνωστές οι ελλείψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με το 1/3 των οργανικών θέσεων στους γιατρούς να παραμένουν κενές στα δύο νοσοκομεία της πόλης μας (περίπου 140) και να προκηρύσσονται μόλις οι 12 στις δύο τελευταίες προκηρύξεις, με τα νοσοκομεία της περιοχής προεξάρχοντος του ΓΝ Πύργου να υπολειτουργούν με δανεικούς παθολόγους που περιφέρονται για να καλύψουν το εφημεριακό πρόγραμμα του εν λόγω νοσοκομείου για πάνω από τρία χρόνια. Για την πλεονάζουσα νοσηρότητα ευθύνεται επίσης και η μετατροπή του ΕΣΥ σε μονοθεματικό σύστημα Υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας εκτός από τη χρόνια υποστελέχωσή του, με αποτέλεσμα να χαθούν περίπου 545000 χειρουργεία σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία, την Πολιτική Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΚΕΠΥ).
Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω που οδηγούν σε δυσμενείς συνθήκες εργασίας όλο το υγειονομικό προσωπικό, γίνονται προσπάθειες μετακύλισης των ευθυνών στους εργαζόμενους κατά τη γνωστή τακτική της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της. Κατηγορούνται οι γιατροί για λανθασμένη διαχείριση των περιστατικών της εφημερίας! Κατηγορούνται δηλαδή ότι είτε γίνονται πολλές εισαγωγές ασθενών ή λίγα εξιτήρια!
Για αυτή την κατάσταση υπάρχει υπαίτιος και είναι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας που παίρνοντας τη σκυτάλη από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις προωθεί την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ με υγειονομικούς εξουθενωμένους από την υπερεργασία και την μείωση των μισθών και ασθενείς πελάτες υπηρεσιών υγείας. Με χρήματα που υπάρχουν για να κεράσουν τα πρώτα <<δωρεάν>> απογευματινά χειρουργεία για να ριζωθεί στη συνείδηση των ασθενών η απογευματινή επί πληρωμή λειτουργία και να πριμοδοτήσουν τις ιδιωτικές κλινικές αλλά δεν υπάρχουν για να στελεχωθούν τα νοσοκομεία με μόνιμο προσωπικό και να ανοίξουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες.
Εμείς δε συνηθίζουμε σε αυτή την τραγική κατάσταση, μιζέρια είναι να την αποδεχόμαστε !Θα συνεχίσομε να παλεύουμε μαζί με τους ασθενείς και του συνάδελφους υγειονομικούς για πραγματική ουσιαστική ενίσχυση του συστήματος υγείας .Μόνο ντροπή λοιπόν!
Υ.Γ Την επόμενη φορά που θα επιδοθεί σε επικοινωνιακές φιέστες ο υπουργός ας περάσει και μια βόλτα από το τμήμα επειγόντων περιστατικών γιατί τη μέρα που είχε επισκεφθεί το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο μάλλον <<φυγαδεύτηκε>> από κάποια έξοδο κινδύνου .Στα ΤΕΠ νοσηλεύονταν 36 ασθενείς σε ράντζα!