ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ- ΜΜΕ: 20 Νοέμβρη 2024 ενική Πανεργατική, Πανελλαδική απεργία

Δημοσιεύτηκε στις

Απαιτούμε υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς – λεφτά για Παιδεία και Υγεία

Εξω η Ελλάδα από του πολέμου τα σφαγεία !

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ σας καλεί να πάρουμε την υπόθεση της οργάνωσης της Πανελλαδικής απεργίας στις 20 Νοέμβρη στα χέρια μας, οργανώνοντας τη δράση για την επιτυχία της μέσα στους τόπους δουλειάς, όλοι οι εργαζόμενοι μαζί, δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι και φωτορεπόρτερ, ώστε με το δικό μας απεργιακό μήνυμα, να συμβάλλουμε ώστε να πάρουν αποφάσεις τα ΔΣ, μετά την ΕΣΗΕΑ, όλων των Ενώσεων και Ομοσπονδιών του κλάδου.

Ενας ενιαίος, συντονισμένος αγώνας όλων των εργαζομένων και των σωματείων τους,  απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων που τσακίζουν τη ζωή μας, μπορεί να βάλει φρένο σ’αυτή την πολιτική και να φέρει κατακτήσεις όπως η υπογραφή ΣΣΕ που να καλύπτει τις δικές μας ανάγκες.

Οι μεγάλες απεργιακές μάχες, που συστηματικά αποσιωπούνται απο τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ που εργαζόμαστε, αγκαλιάζουν ολόκληρους, μαζικούς κλάδους εργαζόμενων, όπως τους οικοδόμους, τους σιδηροδρομικούς, τους ντελιβεράδες, τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, τους μεταλλεργάτες στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, τους ναυτεργάτες, τους υγειονομικούς, τους εκπαιδευτικούς. Αξίζει να σταθούμε στους λιμενεργάτες της COSCO που με οργανωτή το σωματείο τους ΕΝΕΔΕΠ, μετά από πολύχρονο και αποφασιστικό αγώνα κατάκτησαν το στόχο για αναδρομική καταβολή του επιδόματος Βαρέων και Ανθυγειινών από το 2012. Με την πάλη τους απέτρεψαν τη μεταφορά πυρομαχικών πρός το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ από τους προβλήτες της COSCO. Είναι οι όλοι οι παραπάνω συνάδελφοι μας που μας δείχνουν το δρόμο, μας δίνουν ελπίδα και αισιοδοξία.

Χρειάζεται αποφασιστικά να παλέψουμε για την επιτυχία της απεργίας. Τίποτα δεν πρόκειται να κερδίσουμε αν δεν αγωνιστούμε για τα δικά μας συμφέροντα.

Η επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματά μας συνεχίζεται.Οι ιδιοκτήτες των επιχειρηματικών ομίλων συνεχώς βγαίνουν και πιο κερδισμένοι, είναι αυτοί που πλουτίζουν από τη δουλειά μας, από την ακρίβεια των καταναλωτικών αγαθών, της ενέργειας, τη μείωση των μισθών μας, την κατάργηση άλλων δικαιωμάτων μας. Δεν μπορεί κανείς άλλος να τους βάλει φρένο, εκτός από τον οργανωμένο δικό μας αγώνα για την ικανοποίηση των δικών μας αναγκών.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με κριτήριο την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, επιχειρεί να επιβάλλει ένα μόνιμο κόφτη για τους μισθούς και τα δικαιώματα και ας φαίνεται ότι δίνουν κάτι παραπάνω σε σχέση με πριν. Είναι ψίχουλα μπροστά στα κέρδη που βγάζουν από τη δουλειά μας. Και αυτός ο τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού γίνεται με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με μνημονιακούς νόμους που όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν και εφάρμοσαν.

Είναι νόμοι που κατάργησαν τις ΣΣΕ και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Που καταργούν τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, το 7ωρο- 5ημερο, θέλουν να επιβάλουν το 6ημερο, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με 10ωρα έως και 13ωρα, χωρίς πληρωμή υπερωριών, απλήρωτη εργασία για ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευσή μας.

Είναι νόμοι που θεσμοθετούν τη μείωση θέσεων εργασίας στα ΜΜΕ (νόμος Παππά, Λιβάνιου, Οικονόμου) και την ασυδοσία των εργοδοτών στην επιβολή εξαντλητικών ωραρίων, εντατικοποίηση της δουλειάς, απλήρωτων υπερωριών, την καθήλωση των κλαδικών μισθών.

Ο μέσος πραγματικός μισθός σήμερα είναι μικρότερος κατά 24% σε σχέση με το 2009 όταν βρίσκοταν σε ισχύ υπογργραμμένες κλαδικές ΣΣΕ. Σήμερα οι εργοδότες αρνούνται να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις, είτε υπεκφεύγοντας, είτε προσφεύγοντας στα δικαστήρια όπως η ΕΙΤΗΣΕ, θέλουν με κάθε τρόπο να καταργήσουν τον κατώτερο κλαδικό μισθό και άλλα συλλογικά κατακτημένα δικαιώματα όπως οι τριετίες και οι ειδικότητες για να μεγενθύνουν τα περιθώρια τους για κέρδη.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση με συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων των επιχειρηματιών, εφαρμόζοντας την πολιτική της ΕΕ υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, εμπορευματοποιούν ακόμα περισσότερο τη λειτουργία τομέων όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η ενέργεια, το νερό, οι μεταφορές, η κοινωνική ασφάλιση, οι υποδομές, τομείς όπου μειώνεται ολοένα η κρατική χρηματοδότηση, ή δεν χρηματοδοτούνται τα αναγκαία έργα για την ασφάλεια της ζωής του λαού από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς κλπ.

Ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειάς μας στους χώρους δουλειάς. Καθημερινά υπάρχει ένας νεκρός ή σοβαρά τραυματίας εργαζόμενος σε διάφορους κλάδους! Ακόμα και σε ΜΜΕ έχουμε περιπτώσεις συναδέλφων που φεύγουν πρόσκαιρα ή οριστικά από τη δουλειά ή και τη ζωή με κρίσεις πανικού, καρδιακά ή εγκεφαλικά επεισόδια.

Δεν δεχόμαστε οι δικές μας βασικές ανάγκες να θυσιάζονται στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που τους ενισχύει κράτος κυβέρνηση αστικά κόμματα, ΕΕ με πακτωλό χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης που το πληρώνουν οι λαοί.

Ούτε να θυσιάζονται στους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, για πυραύλους, φρεγάτες, πολεμικά αεροπλάνα με λεφτά από τη φοροληστεία του λαού. Η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, οι αμερικαΝΑΤΟϊκές βάσεις στην Ελλάδα και η αποστολή ελληνικών δυνάμεων έξω από τα σύνορα μας, γεννούν ανυπολόγιστους κινδύνους για τη χώρα και το λαό μας.

Δεν δεχόμαστε να δίνονται εδώ και τόσους μήνες 500.000 ευρώ την ημέρα για τη φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, δεν δεχόμαστε να πληρώνουμε 7 δις ευρώ το χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ, όταν εμπορευματοποιούν τις ανάγκες της ζωής μας τις οποίες δεν μπορούμε να καλύψουμε αφού είναι ανύπαρκτη η κρατική χρηματοδότηση για κοινωνικές ανάγκες όπως η πρόνοια, ενώ η στέγαση γίνεται βορά των τραπεζών και των funds.

Για αυτό παλεύουμε για την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, να σταματήσει η Ελλάδα να είναι ιμπεριαλιστικό ορμητήριο, να γυρίσουν πίσω όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις που δρουν εκτός συνόρων και κινδυνεύουν να γίνουν θύτες άλλων λαών στα πλαίσια της ευρωατλαντικής πολεμικής δράσης με την εμπλοκή ως τα μπούνια της Ελλάδας στους πολέμους. Ταυτόχρονα στέλνουμε την αλληλεγγύη μας στα στρατευμένα παιδιά μας που αντιστέκονται στην εμπλοκή της χώρας στα μέτωπα του πολέμου στο πλευρό των ιμπεριαλιστών.

Τώρα να δόσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να διεκδικήσουμε :

  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν τις απώλειες από το 2009, τον πληθωρισμό, να ικανοποιούν τις ανάγκες μας. Οχι στα κουπόνια της ντροπής. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό. Επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ, κατώτερος μισθός στα 950 ευρώ που πρέπει να είναι μισθός για τους πρωτοπροσλαμβανόμενους και τους ασκούντες πρακτική εξάσκηση.
  • Επαναφορά στο δημόσιο του 13ου και 14ου μισθού, χορήγηση όλων των μισθολογικών κλιμακίων.
  • Επαναφορά κατακτήσεων, όπως οι τριετίες συμπεριλαμβανομένης της περιόδου 2012 – 2023, της μετενέργειας, κυριακάτικη αργία, η πληρωμή υπερωριών.
  • Σταθερός ημερήσιος εργάσιμος χρόνος 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, όπως επιβάλλει το επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, καμμιά μείωση θέσεων εργασίας, σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Οχι στην 6ήμερη εργασία, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης, στην απλήρωτη εργασία και στις απλήρωτες υπερωρίες, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που υπονομεύουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας.
  • Ουσιαστική προστασία των εργαζόμενων γυναικών και της μητρότητας μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Καθολική εφαρμογή του επιδόματος γάμου στο 10%.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις. Επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης. Ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Καμία σύνταξη κάτω από 80 % του μισθού.
  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους και χωρίς προϋποθέσεις στο 80% του μισθού.Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται στα συντάξιμα χρόνια και να υπάρχει πλήρης κοινωνική ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανέργους πληρώνοντας για αυτό κράτος και εργοδοσία.
  • Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και για την προστασία του εισοδήματός μας. Κατάργηση του ΦΠΑ και όλων των έμμεσων φόρων σε τρόφιμα, ενέργεια, άλλα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Εκπαίδευση για τα παιδιά μας.
  • Ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, για όλους, προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία και σύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός για την ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών σε σύγχρονες υπηρεσίες πρόληψης – θεραπείας – αποκατάστασης.Κέντρα Υγείας με πλήρη κάλυψη προσωπικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, με γιατρούς εργασίας.
  • Κατοχύρωση της προστασίας της πρώτης λαϊκής κατοικίας, όχι στις εξώσεις και στους πλειστηριασμούς.
  • Αμεσα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς και στα ρεπορτάζ, ιδιαίτερα σε συνθήκες όπως φωτιές, σεισμούς και πλημμύρες με λιγότερες ώρες δουλειάς και εναλλαγή συνεργείων, αλλά και στις εμπόλεμες περιοχές, με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Προστασία των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.
  • Απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους που οργανώνουν ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Να γυρίσουν πίσω όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις που δρουν εκτός συνόρων. Δε θα γίνουμε θύτες άλλων λαών. Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, να σταματήσει η Ελλάδα να είναι ιμπεριαλιστικό πολεμικό ορμητήριο. Να σταματήσει τώρα η γενοκτονία του Παλαιστινιακού και του Λιβανέζικου λαού. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 20 ΝΟΕΜΒΡΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ, ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ, ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΣΤΙΣ 10.30 ΠΜ, ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

 

Περισσότερα

00:20:06

Απεργία Ναυτεργατών 22-23 Οκτώβρη: Συνέντευξη με τους Aγγ.Γαλανόπουλο και Απ.Κυπραίο(ΒΙΝΤΕΟ)

Σε 48ωρη πανελλαδική απεργία σε όλα τα λιμάνια της χώρας προχωρούν στις 22-23/10/2024 τα...

Ανακοίνωση – Κάλεσμα συμμετοχής στην Πανελλαδική Σύσκεψη Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συνδικάτων 9-10 Νοέμβρη στο Ολυμπιακό Κέντρο, Γαλατσίου

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ 9 – 10 ΝΟΕΜΒΡΗ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ...

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 20 ΝΟΕΜΒΡΗ 2024: ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ – ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

 20 ΝΟΕΜΒΡΗ 2024 - ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ – ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ...