Ανακοίνωση Εργατικών Κέντρων – Ομοσπονδιών και Πρόταση Νόμου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

Δημοσιεύτηκε στις

Οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που υπογράφουμε αυτό το κάλεσμα παίρνουμε την πρωτοβουλία να απευθυνθούμε σε όλα τα σωματεία, σε όλους τους εργαζόμενους, σε κάθε κλάδο, σε όλη τη χώρα για να συζητήσουμε και να οργανώσουμε μεγάλο αγωνιστικό μέτωπο πάλης, διεκδικώντας αυξήσεις στα μεροκάματα και τους μισθούς, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), κατάργηση των αντεργατικών νόμων που ακυρώνουν τις ΣΣΕ, σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Το πλατύ κάλεσμα σε σωματεία και εργαζόμενους δεν έχει το χαρακτήρα μιας πρωτοβουλίας που θα περιοριστεί μόνο σε συζήτηση, αλλά κυρίως είναι κάλεσμα αγώνα με πλαίσιο αιτημάτων που συνδέονται άμεσα με τη ζωή τη δική μας και των οικογενειών μας.

Η οργάνωση ενός τέτοιου μεγάλου αγώνα που κομβικός σταθμός είναι η πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη είναι ζήτημα προτεραιότητας, που θα τροφοδοτείται, θα ενισχύεται και θα γιγαντώνεται από τους αγώνες των συνδικάτων, θα συντονίζεται σε πανελλαδικό επίπεδο και θα δημιουργεί όρους και προϋποθέσεις για θετικά αποτελέσματα και κατακτήσεις.

Δεν υποχωρούμε από τα συλλογικά μας δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι μετράμε απώλειες και οι λίγοι, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, μπουκώνουν με κέρδη.

Η κατάσταση της ζωής των εργαζομένων είναι μπροστά σε μεγάλα προβλήματα και αδιέξοδα. Δίπλα στις μεγάλες απώλειες, την αφαίρεση κατακτήσεων, τη χειροτέρευση των όρων δουλειάς και ζωής, που προωθήθηκαν δήθεν ως προσωρινά μέτρα στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, των μνημονίων, έρχεται να προστεθεί η σημερινή κατάσταση των εργαζομένων που επιβεβαιώνει ότι η αντεργατική πολιτική, τα αντεργατικά μέτρα, είναι ένα μόνιμο εργαλείο, ένας κόφτης, για να κρατιούνται στα χαμηλότερα επίπεδα οι μισθοί, τα μεροκάματα, οι εργασιακές σχέσεις, για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του ΣΕΒ, της μεγαλοεργοδοσίας, για πάμφθηνη εργατική δύναμη.

Το ασφυκτικό πλαίσιο περιορισμού της δυνατότητας των εργαζομένων να πετύχουν με τον αγώνα τους βελτίωση των όρων δουλειάς, οι αντεργατικοί νόμοι για τον περιορισμό της απεργίας, τον έλεγχο της συνδικαλιστικής δράσης και των συνδικάτων, είναι η προσπάθεια του κεφαλαίου και των δυνάμεων του να υπάρξει «σιγή νεκροταφείου».

Η προπαγάνδα της κυβέρνησης, του Υπ. Εργασίας, για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο δεν αναιρεί την αθλιότητα του αντεργατικού οπλοστασίου, που κρατά τους μισθούς καθηλωμένους μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά εδραιώνει και ενισχύει τη βασική γραμμή και απαίτηση του κεφαλαίου, να πληρώνει τα ελάχιστα, να συμπιέζει όλους τους μισθούς προς τα κάτω και να έχει στα χέρια του τα εργαλεία να «κατεβάζει το διακόπτη» μέσα σε μια νύχτα, όπως συνέβη το 2012.

Όταν οι μισθοί και τα μεροκάματα βρίσκονται ανάμεσα στις συμπληγάδες της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας θα συνθλίβονται, οι εργαζόμενοι θα μετρούν απώλειες και το κεφάλαιο θα γεμίζει τα ταμεία του. Οι εργαζόμενοι και προηγούμενα στην κρίση και τώρα στην ανάπτυξη θα βρίσκονται με «το ταμείο μείον».

Μόνο τα δύο τελευταία χρόνια οι εισηγμένες εταιρίες στο Χρηματιστήριο Αθηνών συγκέντρωσαν πάνω από 22 δισ. ευρώ καθαρά κέρδη, ενώ οι εργαζόμενοι ανεβαίνουν έναν Γολγοθά προβλημάτων με τη μεγάλη ακρίβεια, το πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα, την ακριβοπληρωμένη υγεία και στέγη, τις ληστρικές τιμές σε βασικά αγαθά, την υπέρογκη φορολογία, που εξαϋλώνουν το ήδη πενιχρό εισόδημα. Αυτή την περίοδο γιγαντώθηκε κι’ άλλο η φοροληστεία, αφού ο λαός πλήρωσε τη συντριπτική πλειοψηφία των 116,8 δισ. ευρώ φόρων του κρατικού προϋπολογισμού.

Την ίδια στιγμή οι μισθοί είναι μειωμένοι κατά 14% σε σχέση με το 2011. Την τριετία 2021 – 2023 υπογράφτηκαν μόλις 74 εθνικές κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις, από τις οποίες η κυβέρνηση αρνήθηκε να κάνει υποχρεωτικές τις 49, ενώ την ίδια περίοδο υπεγράφησαν μόλις 133 επιχειρησιακές συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς σε έναν όγκο 5.277 επιχειρήσεων (άνω των 50 εργαζομένων) που απασχολούν πάνω από 1.100.000 εργαζόμενους. Το 2024 αποτελεί χρονιά αρνητικού ρεκόρ αφού μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη είχαν υπογραφεί μόλις 8 εθνικές κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις εκ των οποίων υποχρεωτικές έχουν γίνει μόλις 2! Όλα αυτά σε συνδυασμό με την επέκταση των ελαστικών σχέσεων απασχόλησης, έχουν πετάξει έξω από τις συλλογικές συμβάσεις πάνω από 1.500.000 εργαζομένων τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

Είναι ψέματα οι ανακοινώσεις της υπουργού Εργασίας ότι με το νέο τρόπο υπολογισμού δεν θα μπορούν να μειωθούν μισθοί. Οι βέλτιστες πραχτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους μισθούς, την ασφάλιση, τις συντάξεις και τα εργασιακά, έχουν γίνει νόμοι από τα χρόνια της κρίσης και παραμένουν σε ισχύ. Αυτοί οι νόμοι, που τσάκισαν μισθούς, συντάξεις, τη ζωή μας ολάκερη, δεν γίνεται να λειτουργήσουν διαφορετικά σήμερα. Δεν γίνεται τα μέτρα που προωθούνται, για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του ΣΕΒ και αντλούνται από το ίδιο αντεργατικό πεδίο, να παράξουν διαφορετικό αποτέλεσμα από αυτό που απαιτούν αυτοί που τα «παραγγέλνουν».

Τώρα να δυναμώσει αποφασιστικά ο αγώνας για ΣΣΕ και αυξήσεις στους μισθούς

Εμείς γνωρίζουμε καλύτερα από όλους ποιο είναι το δικό μας συμφέρον. Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε οι δικές μας προτάσεις και διεκδικήσεις να μη μείνουν στα «αζήτητα», αλλά να γίνουν πραγματικότητα! Να γίνουν κουρελόχαρτο οι αντεργατικοί νόμοι και το δικό μας δίκιο να γίνει νόμος.

Η απάντηση σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι ο αγώνας με επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες. Δεν θα μας σώσει καμία κυβέρνηση, κανένας από όλους αυτούς που χτύπησαν κατακτήσεις και δικαιώματα, που είναι συνένοχοι στο έγκλημα απέναντι στη ζωή μας.

Τώρα, έχουμε όλοι ανάγκη τον αγώνα και ο αγώνας μάς έχει όλους ανάγκη.

Τώρα, χρειάζεται να δυναμώσει η ενότητα των γραμμών της εργατικής τάξης, η οργάνωση μέσα στους χώρους δουλειάς.

Τώρα, πρέπει να δυναμώσει η αντιπαράθεση με την εργοδοσία.

Τώρα, να βελτιωθεί η λειτουργία και η δράση των σωματείων. Να συγκεντρωθούν δυνάμεις σε κάθε μέτωπο πάλης. Να καταχτηθεί η σταθερή παρέμβαση και το σχέδιο κινητοποίησης δυνάμεων σε κάθε σταθμό του αγώνα.

Τώρα, χρειάζεται να ξεπεραστούν αδυναμίες. Να δοκιμαστούν στην οργάνωση της μάχης και να αναδειχτούν νέες εργατικές βάρδιες, που θα σηκώσουν ακόμη πιο ψηλά τους αγώνες, θα γράψουν νέες σελίδες ιστορίας με μεγάλα αποτελέσματα και καταχτήσεις.

Τώρα, πρέπει να γίνουν βήματα τολμηρά, να αξιοποιηθεί η πείρα των αγώνων, να προσπεραστούν αντιλήψεις και θεωρίες επιζήμιες για τη μάχη που δίνουμε. Να γίνει ο προβληματισμός ενεργητική επένδυση στον αγώνα. Να μην φοβηθεί κανένας μπροστά στην ευθύνη να πάρει μέρος σε μια μάχη, που θα αλλάξει τα δεδομένα, θα ανατρέψει θεωρίες και πραχτικές, που αφοπλίζουν τις δυνατότητες του αγώνα.

Να προσπεραστούν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που όχι μόνο δίνουν συγχωροχάρτι στην αντεργατική πολιτική, στις κυβερνήσεις που την υλοποιούν και τα κόμματα που τη στηρίζουν, αλλά με συγκεκριμένο ρόλο και αποστολή προωθούν μέσα στο εργατικό κίνημα τη γραμμή του κεφαλαίου.

Η αφωνία της ΓΣΕΕ, για αυτά που προωθεί η κυβέρνηση για τον κατώτατο μισθό, είναι η ζωντανή απόδειξη ότι όλα είναι συμφωνημένα. Όπως ακριβώς τα προηγούμενα χρόνια, με το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος με τον απεργοκτόνο νόμο Αχτσιόγλου (ΣΥΡΙΖΑ), όπως με το νόμο Χατζηδάκη (ΝΔ), που η ηγεσία της ΓΣΕΕ έβλεπε θετικά πράγματα για να φθάσει σήμερα να διεκδικεί να έχει τον πρώτο λόγο στη διαχείριση του ΓΕΜΗΣΟΕ.

Οι ηγεσίες αυτές δεν θέλουν τον αγώνα γιατί είναι στο πλευρό της γραμμής του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων. Γι΄ αυτό διακηρύττουν ότι «οι απεργίες τελείωσαν», γιατί αυτό βολεύει τον ΣΕΒ.

Τις λύσεις που έχουμε ανάγκη δεν θα μας τις χαρίσει κανένας. Με τον αγώνα μας θα τις κάνουμε πράξη.

Δεν δεχόμαστε οι βασικές και καθημερινές μας ανάγκες να θυσιάζονται για να δίνονται δισεκατομμύρια στους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς. Δεν δεχόμαστε όταν οι μισθοί μας είναι παγωμένοι εδώ και τόσα χρόνια να πληρώνουμε μέσω του κρατικού προϋπολογισμού 7 δισ. τον χρόνο για τους ΝΑΤΟικούς σκοπούς και την εμπλοκή της Ελλάδας στους πολέμους. Γι’ αυτό παλεύουμε για την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τους οποίους όλοι μας πληρώνουμε με αιματηρές οικονομικές συνέπειες και με κινδύνους που γεννούν για το λαό μας.

Ο ένας δίπλα στον άλλον, με ταξική ενότητα μπορούμε να ορθώσουμε το ανάστημα μας απέναντι στη βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης. Να βγούμε νικητές στη μάχη για το μεροκάματο, τη σύνταξη, την ασφάλεια της ζωής μας στους χώρους δουλειάς, στον αγώνα για το μέλλον των παιδιών μας, χωρίς πολέμους, εκμετάλλευση, με δικαιώματα που ανταποκρίνονται στον 21ο αιώνα.

Καλούμε συνδικάτα και εργαζόμενους να σκεφτούν με μεγάλη ευθύνη το κάλεσμα που τους απευθύνουμε. Οι δύσκολες συνθήκες, με την ενεργητική συμμετοχή όλων όσων αντιλαμβάνονται την αξία και την αναγκαιότητα του συλλογικού ταξικού αγώνα, μπορούν να γίνουν και συναρπαστικές! Να αλλάξουν τα δεδομένα. Να βάλουν γερές βάσεις για μεγάλα νικηφόρα αποτελέσματα και πιο μεγάλες νίκες. Είμαστε αισιόδοξοι ότι έτσι θα γίνει γιατί δουλεύουμε και αγωνιζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη βάση των παραπάνω, προτείνουμε να συζητηθεί το παρακάτω πλαίσιο πάλης και αιτημάτων ως ο άξονας της οργάνωσης των αγώνων για την υπεράσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων, για αυξήσεις στους μισθούς, το επόμενο διάστημα.

  • Κατάργηση όλων των αντεργατικώ ν νόμων που υπονομεύουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας.
  • 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Οχι στην 6ήμερη εργασία, στις «ελαστικές» μορφές απασχόλησης, στην απλήρωτη εργασία και στις απλήρωτες υπερωρίες, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
  • Αυξήσεις στους μισθούς και Συλλογικές Συμβ άσεις. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό. Επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ, κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ.
  • Αύξηση 20% στους δημοσίους υπαλλήλους. Επα ναφορά στο Δημόσιο του 13ου και 14ου μισθού, χορήγηση όλων των μισθολογικών κλιμακίων, κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού στη μισθολογική εξέλιξη ανάλογα με την κατηγορία Εκπαίδευσης.
  • Επαναφορά κατακτήσεων, όπως οι τριετίες συ μπεριλαμβανομένης της περιόδου 2012 – 2023, η μετενέργεια και η συρροή, η αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης, η κυριακάτικη αργία, η πληρωμή υπερωριών.
  • Ουσιαστική προστασία των εργαζόμενων γυναικ ών και της μητρότητας μέσα από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Να γίνει υποχρεωτικά καθολική η εφαρμογή του επιδόματος γάμου στο 10%.
  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους και χωρίς προϋποθέσεις στο 80% του μισθού.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις. Επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης. Ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Καμία σύνταξη κάτω από 80% του μισθού.
  • Μέτρα για την υγεία και τη ν ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.
  • Προστασία των συνδικαλιστικών ελευθεριών κ αι δικαιωμάτων.

Αποστέλλουμε σε όλα τα συνδικάτα σχέδιο νόμου για τις Συλλογικές Συμβάσεις, που θα είναι η δική μας πρόταση για την επαναφορά των συλλογικών μας κατακτήσεων, που θα εκφράζει τις δικές ανάγκες και διεκδικήσεις. Όσο πιο μεγάλη θα είναι η συμμετοχή και ο συντονισμός των συνδικάτων, τόσο πιο δυνατή θα είναι η φωνή και η αποφασιστικότητα μας, ότι δεν παζαρεύουμε τα δικαιώματα μας, ότι διεκδικούμε το δίκιο μας.

ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ – ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ – ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

Επισυνάπτεται το σχέδιο – νόμου

Πρόταση-Νόμου-για-ΣΣΕ.pdf

Το εργατικά Κέντρα:

  1. Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας
  2. Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου
  3. Εργατικό Κέντρο Λάρισας
  4. Εργατικό Κέντρο Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς»
  5. Εργατικό Κέντρο Λαυρίου & Αν. Αττικής
  6. Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας
  7. Εργατικό Κέντρο Κεφαλλονιάς – Ιθάκης
  8. Εργατικό Κέντρο Λαμίας
  9. Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο
  10. Εργατικό Κέντρο Άρτας
  11. Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας
  12. Εργατικό Κέντρο Φωκίδας
  13. Εργατικό Κέντρο Σάμου
  14. Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου
  15. Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας
  16. Εργατικό Κέντρο Λευκάδας
  17. Εργατικό Κέντρο Τρικάλων
  18. Εργατικό Κέντρο Αγρινίου
  19. Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων

Οι Ομοσπονδίες:

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ

  1. Ομοσπονδία Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας
  2. Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας
  3. Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος Ελλάδας
  4. Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων Ποτών
  5. Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών
  6. Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου
  7. Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών
  8. Ομοσπονδία Συλλόγων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας
  9. Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας
  10. Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή
  11. Ομοσπονδία Υπαλλήλων Υπουργείου Ανάπτυξης, τέως Βιομηχανίας, Ενέργειας, Έρευνας και Τεχνολογίας (ΟΣΥΒΕΤ)

Περισσότερα

Αποφάσεις συμμετοχής συνδικαλιστικών οργανώσεων στη Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ

Λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση της Ανακοίνωσης του ΠΑΜΕ για τη διοργάνωση Πανελλαδικής Σύσκεψης...

Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Αττικής: Για τη νομοθετική ρύθμιση φορολόγησης του φιλοδωρήματος

Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού για τη νομοθετική ρύθμιση φορολόγησης...

Σωματείο Μετάλλου Αττικής – Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου : Συμμετέχουμε όλοι στην 24ωρη απεργία στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΗ  ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ...