Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ: Καλούμε τους συνταξιούχους στη μάχη της 48ωρης απεργίας

Δημοσιεύτηκε στις

Η ΠΕΣ-ΝΑΤ καλεί όλους τους συνταξιούχους να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας των ναυτεργατών στις 22 – 23 Οκτώβρη και να συμμετέχουν μαζικά στην περιφρούρηση της.

«Όλα θα κριθούν στους καταπέλτες», είναι η απάντηση που δίνουν ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» στην επιστολή με την οποία ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) ζητά την αναστολή της απεργιακής κινητοποίησης και καλεί τους ναυτεργάτες να επανέλθουν στη διαπραγμάτευση με …«ρεαλιστικές επιδιώξεις»!

Το αίτημά μας για αυξήσεις 12% στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) για το 2025, καθώς και τα υπόλοιπα κλαδικά και θεσμικά αιτήματα που έχουμε καταθέσει, είναι δίκαια και “εντός των ορίων” που θέτουν οι ανάγκες μας. Οι ναυτεργάτες είμαστε σε αγωνιστική προετοιμασία και δεν θα κάνουμε πίσω από τις αποφάσεις μας, τονίζουν τα δύο σωματεία.

Ο αγώνας για σύγχρονες, ασφαλείς,  φτηνές  ακτοπλοϊκές  συγκοινωνίες πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του λαού

Είναι αγώνας προς όφελος όλων των εργαζομένων:

  • Των νησιωτών, που χρειάζονται και δικαιούνται φθηνές, ασφαλείς και σύγχρονες μεταφορές χειμώνα καλοκαίρι, 365 μέρες το χρόνο.
  • Των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, χιλιάδες οικογένειες στην Ελλάδα στερήθηκαν το καλοκαίρι το δικαίωμα ακόμα και σε ολιγοήμερες διακοπές σε κάποιο νησί, αφού η μετακίνηση κοστίζει ένα ολόκληρο μισθό.

Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, που μεταφέρουν εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο στα νησιά, με τις εταιρείες να αποκομίζουν τεράστια κέρδη τα πλοία είναι υπερήλικα. Η μέση ηλικία του στόλου το 2023 ήταν τα 28 έτη. Συγκεκριμένα, το 86% του στόλου είναι άνω των 20 ετών, το 41% άνω των 30 ετών και το 16% άνω των 40 ετών, που σημαίνει μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τη ζωή και την ασφάλεια στη θάλασσα.

Γι’ αυτά τα σαπάκια, οι εφοπλιστές επιδοτούνται με εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή λεφτά των εργαζομένων, με τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ να συναγωνίζονται ποιος θα τα αυξήσει περισσότερο. Θυμίζουμε ότι οι εφοπλιστές για το στόλο τους, τις περιουσίες των δισεκατομμυρίων, δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος για τα κέρδη από την εκμετάλλευση των πλοίων, απαλλάσσονται από φόρο για τα περιουσιακά τους στοιχεία, την πώληση πλοίων, έχουν αφορολόγητα καύσιμα κ.ά.  Ενώ πολλά νησιά κατά τη διάρκεια του χειμώνα παραμένουν χωρίς τακτικά δρομολόγια ή ακόμα και απομονωμένα για μέρες.

Και σε αυτή τη «ναυαρχίδα της ανάπτυξης», κρύβουν από πίσω τους άγρια εργασιακή εκμετάλλευση, εργοδοτική ασυδοσία και μια πλειάδα αντεργατικών νόμων που τις κατοχυρώνουν. Οπως τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς της απελευθέρωσης των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών (άρση του καμποτάζ) και τους νόμους όλων των κυβερνήσεων, τα πλοία ταξιδεύουν με μειωμένες οργανικές συνθέσεις, καταδικάζοντας τους ναυτεργάτες σε δουλειά μέχρι τελικής πτώσης. Ομως, οι οργανικές συνθέσεις είναι άμεσα συνδεδεμένες και με την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Ο λαός μπορεί τώρα να δει καλύτερα ότι οι ανάγκες του για φτηνές, ασφαλείς, τακτικές εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες, με σύγχρονα πλοία και εργασιακά δικαιώματα, δεν συμβιβάζονται με την πολιτική και τα κόμματα που στηρίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.  Οι ναυτεργάτες, όλοι οι εργάτες, είναι οι παραγωγοί του πλούτου και πρέπει να τον διεκδικήσουν, ανοίγοντας το δρόμο για βαθιές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας, για να οργανωθεί η οικονομία, η ναυτιλία με κριτήριο τις ανάγκες των ανθρώπων του μόχθου και όχι για μια χούφτα εφοπλιστών.

Οι συνταξιούχοι ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με όλους τους ναυτεργάτες, μαζί με όλους τους εργαζόμενους για να δηλώσουμε ότι ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.

Κανένας συμβιβασμός στις συντάξεις πείνας, στους μισθούς φιλοδωρήματα

Δυναμώνουμε την οργάνωση, την ενότητα, την αλληλεγγύη μας,

μαζί με τους εργαζόμενους και όλο το λαό

Η ΠΕΣ-ΝΑΤ καλεί τους συνταξιούχους να συμμετέχουν μαζικά:

  • Στην 48ωρη πανελλαδική απεργία των ναυτεργατών στις 22 – 23 Οκτώβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνουν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ την Τετάρτη 23 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη μαζί με το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, το Συνδικάτο Μετάλλου και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών τα οποία έχουν αποφασίσει επίσης απεργία εκείνη τη μέρα.
  • Στη γενική απεργία στις 20 Νοέμβρη, με σύνθημα “Λεφτά για μισθούς – Παιδεία – Υγεία. Έξω η Ελλάδα απ’ του πολέμου τα σφαγεία”.
  • Στην πανελλαδική συγκέντρωση των Συνταξιούχων, στις 22 Νοέμβρη.

 

 

Περισσότερα

Αποφάσεις συμμετοχής συνδικαλιστικών οργανώσεων στη Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ

Λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση της Ανακοίνωσης του ΠΑΜΕ για τη διοργάνωση Πανελλαδικής Σύσκεψης...

Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Αττικής: Για τη νομοθετική ρύθμιση φορολόγησης του φιλοδωρήματος

Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού για τη νομοθετική ρύθμιση φορολόγησης...

Σωματείο Μετάλλου Αττικής – Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου : Συμμετέχουμε όλοι στην 24ωρη απεργία στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΗ  ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ...