Εργατικό Κέντρο Εύβοιας: 20 Νοέμβρη Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία

Δημοσιεύτηκε στις

Τη Δευτέρα 14/10/24 πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας για το σχεδιασμό δράσης της Πανελλαδικής – Πανεργατικής Απεργίας της 20ης Νοέμβρη. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν δεκάδες εκπρόσωποι Σωματείων και εργαζόμενοι.

Μετά την εισήγηση το λόγο πήραν τα μέλη του ΔΣ και εκπρόσωποι Σωματείων που μετέφεραν πλούσια πείρα από τη μάχη που δίνουν τα Σωματεία σε χώρους και κλάδους δουλειάς, κατακτήσεις που υπήρχαν σε πολλές περιπτώσεις. Η προσπάθεια να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις ώστε οι συνάδελφοι συλλογικά να αποφασίζουν τη δράση τους ενάντια στα αντεργατικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων,  να ξεπεραστούν δυσκολίες της δράσης.

Τη συζήτηση απασχόλησε συνοπτικά:

  • Η ακρίβεια και οι μισθοί που δε φτάνουν ούτε για το μισό μήνα την ίδια στιγμή που οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι καταγράφουν το ένα ρεκόρ κερδοφορίας μετά το άλλο.
  • Η ανάγκη να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι, να επανέλθει η ΕΓΣΣΕ και οι κλαδικές – επιχειρησιακές ΣΣΕ που θα κατοχυρώνουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση των δικαιωμάτων.
  • Η φοροληστεία που εξανεμίζει το πενιχρό εισόδημα των εργαζομένων και του λαού αφού εμείς πληρώνουμε το 95% των φόρων ενώ οι λίγοι, αυτοί που βγάζουν εκατομμύρια στις πλάτες μας, πληρώνουν μόνο το 5%.
  • Τα ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς που έχουν ως αποτέλεσμα να θρηνούμε σχεδόν καθημερινά νεκρούς και σακατεμένους.
  • Η επικίνδυνη κατάσταση στην Υγεία, με τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας να έχουν τραγικές ελλείψεις.
  • Η κατάσταση στην Παιδεία μετά τις απανωτές μειώσεις της κρατικής χρηματοδότησης και ειδικότερα η υποβάθμιση σχολείων που επιχειρείται το τελευταίο διάστημα από την κυβέρνηση με τις συγχωνεύσεις τμημάτων, πολιτική που έχει βρει σθεναρή αντίσταση με τις κινητοποιήσεις που οργανώνονται αυτό το διάστημα από Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων και στην Εύβοια.
  • Το θέμα των πλειστηριασμών και ειδικότερα η επιχείρηση έξωσης οικογένειας με παιδί ΑμεΑ στα προσφυγικά της Νεάπολης Χαλκίδας.
  • Το θέμα της εμπλοκής της χώρας μας στους πολέμους που καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού, αντίθετα, μας κάνουν στόχο ακόμα και στρατιωτικών αντιποίνων ενώ ξοδεύονται εκατομμύρια και τις επιπτώσεις τις ζούμε καθημερινά στη ζωή μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι εργαζόμενοι με τα Σωματεία τους πρέπει να κάνουμε δική μας υπόθεση την επιτυχία της Απεργίας της 20ης Νοέμβρη.

Με βάση τη συζήτηση, το Διοικητικό Συμβούλιο κατέληξε στο βασικό πλαίσιο που θα δοθεί η μάχη της Απεργίας με κεντρικά συνθήματα:

ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας  – ή τα κέρδη τους ή τα δικαιώματά μας
Παλεύουμε για μισθούς, υγεία και παιδεία και την ίδια ώρα απαιτούμε
να φύγει η χώρα από τα πολεμικά σφαγεία των λαών.

Διεκδικούμε:

  • Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων (ΕΓΣΣΕ, κλαδικές – επιχειρησιακές ΣΣΕ) και της υποχρεωτικής εφαρμογής τους. Υπογραφή ΣΣΕ σε κάθε χώρο δουλειάς, που θα κατοχυρώνουν ουσιαστικές αυξήσεις, σταθερό εργάσιμο χρόνο, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο.
  • Μέτρα που θα προστατεύουν την υγεία του λαού παντού. Πλήρως στελεχωμένα Νοσοκομεία και Κέντρα υγείας. Μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Απεμπλοκή της χώρας μας από τους πολέμους σεΟυκρανία-Παλαιστίνη, να σταματήσει η γενοκτονία του λαού από το κράτος – δολοφόνο Ισραήλ με τις πλάτες και της χώρας μας.
  • Πραγματικά δημόσια και σύγχρονη Υγεία και Παιδεία.
  • Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών, φτηνή στέγη για όλους.
  • Να μπει φρένο στις αυξήσεις σε Ενέργεια, νερό, είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης κτλ. Ρεύμα και νερό κοινωνικά αγαθά.

Ο σχεδιασμός δράσης του Εργατικού Κέντρου θα περιλαμβάνει τα εξής:

  1. Πρόγραμμα περιοδειών και ομιλιών στους χώρους δουλειάς ώστε να φτάσει παντού το μήνυμα της Απεργίας, να συμβάλει το ΕΚΕ στη δράση των σωματείων για την απεργία.
  2. Εξασφάλιση φυλλαδίων, αφισών, πανό, οτιδήποτε χρειαστεί.
  3. Πλατιά Σύσκεψη Σωματείων, συνδικαλιστών, εργαζομένων και Φορέων, την Τετάρτη 23/10, στις 7μμ στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου στη Χαλκίδα.
  4. Συντονισμός με Δημόσιο Τομέα, φορείς βιοπαλαιστών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων.
  5. Στήριξη των κλαδικών Απεργιών που έχουν προκηρυχθεί πριν την Πανελλαδική – Πανεργατική (Υγειονομικοί, Ξενοδοχοϋπάλληλοι, Οικοδόμοι).
  6. Σχετικά με την επιχειρούμενη έξωση της οικογένειας με παιδί ΑμεΑ στα προσφυγικά της Νεάπολης Χαλκίδας:
    • Σάββατο 19/10, 10:00πμ, συγκέντρωση στο Δημοτικό Στάδιο Χαλκίδας για ενημέρωση της γειτονιάς.
    • Τρίτη 22/10 κινητοποίηση στην Αθήνα, στο Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής συνοχής και στην CEPALHELLAS.
    • Δήμος και Περιφέρεια να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να ασκήσουν πιέσεις ώστε να μη χαθεί το σπίτι της οικογένειας.
  7. Στήριξη της κινητοποίησης που πραγματοποιούν Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων ενάντια στην υποβάθμιση των σχολείων τους. Συμμετέχουμε την Τετάρτη στις 16/10 στις 6:30μμ στην Υψηλή Γέφυρα (προσυγκέντρωση 5:45μμ στο πάρκινγκ της γέφυρας).
  8. Λαϊκό Φροντιστήριο: Μέσα στην εβδομάδα θα δοθούν τα υλικά στα Σωματεία, για να απευθυνθούν σε συναδέλφους που έχουν ανάγκη. Ταυτόχρονα, καλούμε το Δήμο να λύσει το πρόβλημα που έχει προκύψει με την παραχώρηση κατάλληλου σχολικού χώρου για τη διενέργεια των μαθημάτων.

 

Η γενικευμένη οργή και αγανάκτηση που νιώθουμε όλοι να γίνει οργάνωση και αγώνας για τη ζωή που μας αξίζει!

Όλοι στη μάχη για την επιτυχία της Απεργίας!

Απεργιακή Συγκέντρωση στη Χαλκίδα: Τετάρτη 20 Νοέμβρη, 10:30πμ στο Εργατικό Κέντρο

 

 

Περισσότερα

Δήλωση Γιάννη Τασιούλα, Προέδρου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ για τη συνάντηση της ΓΣΕΕ με την Υπουργό Εργασίας για τον...

Η τοποθέτηση της υπουργού Εργασίας για τον κατώτερο μισθό επιβεβαιώνει ότι ενισχύεται και αναβαθμίζεται...

Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ: Μεγάλη νίκη του αγώνα λιμενεργατ’ων της COSCO – Πλήρης ένταξη στα ΒΑΕ των λιμενεργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ αναδρομικά από το...

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ,ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ ! ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΝΙΚΗ και ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ Συνάδελφοι, είμαστε περήφανοι που...

Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αττικής: Νίκη στον αγώνα των εργαζομένων EFOOD / WOLT

Το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ν. Αττικής χαιρετίζει όλους τους συναδέλφους εργαζόμενους στις πλατφόρμες των...