Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής: Τιμάμε την 80η επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας

Δημοσιεύτηκε στις

ΤΙΜΑΜΕ ΤΗΝ 80η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 12:00 π.μ.

Σας ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή 18-10-2022 στις 12:00 π.μ., θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας στα γραφεία του Συλλόγου μας  (Λεωφ. Συγγρού 80-88, 7ος όροφος)

Πέµπτη 12 Οκτωβρίου 1944: Αντάρτες του ΕΛΑΣ κατεβάζουν από την Ακρόπολη τη γερμανική ναζιστική σημαία και υψώνουν την ελληνική. Ο ΕΛΑΣ παρελαύνει στις συνοικίες Αθήνας & Πειραιά, ο λαός πλημμυρίζει τους δρόμους.

Ο Σύλλογός μας τιμώντας την 80η επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Ναζί θα πραγματοποιήσει εκδήλωση αφιερωμένη στην μεγάλη απεργία των «τριατατικών» την πρώτη μεγάλη απεργία στην Ελλάδα την περίοδο 1941 – 1944.

Πρόκειται για τη μεγάλη δημοσιοϋπαλληλική απεργία, που ξεκίνησε στις 12 του Απρίλη 1942 από το Κεντρικό Ταχυδρομείο της Αθήνας και επεκτάθηκε, σε πολύ σύντομο διάστημα, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες της Αθήνας, του Πειραιά, της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης με καθοδηγητικό όργανο την Κεντρική Πανυπαλληλική Επιτροπή που οργάνωσε και την αποφασιστική μάχη των δημόσιων υπαλλήλων, για την επιβίωσή τους. Στο αποκορύφωμά της, αυτή η απεργία αγκάλιασε πάνω από 50.000 δημόσιους υπαλλήλους και υποχρέωσε την κατοχική κυβέρνηση να δεχτεί τα αιτήματα των απεργών.

Ο αντίκτυπος της απεργίας δε περιορίστηκε στο εσωτερικό. Οι συμμαχικοί ραδιοσταθμοί της Αγγλίας, της Αμερικής και της Σοβιετικής Ρωσίας, μ’ ενθουσιασμό παρακολούθησαν όλες τις φάσεις της απεργίας και καλούσανε τους λαούς των σκλαβωμένων χωρών ν’ ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων.

Η νίκη των απεργών ήταν αναμφισβήτητη. Οι υπάλληλοι επανήλθαν όλοι στις θέσεις τους, οι κρατούμενοι απελευθερώθηκαν, οι εκκρεμείς δίκες στα στρατοδικεία σταμάτησαν, η κυβέρνηση διέταξε αλλεπάλληλες προκαταβολές μισθών και τελικά με το νομοθετικό διάταγμα 1424/1942 χορήγησε το πρώτο σοβαρό επίδομα, που ήταν μια κλιμακωτή αύξηση μέχρι 300%. Η πληρωμή του μισθού ορίστηκε δεκαπενθήμερη κι αυτό ήταν πρόσθετη αύξηση.

Οι άμεσες οικονομικές συνέπειες της απεργίας, αυτές καθαυτές, επισφραγίζουν την επιτυχία της. Το κέρδος όμως δεν ήταν αποκλειστικά αυτό. Η απεργία κατέδειξε στους υπαλλήλους πως η περίοδος της σκλαβιάς θα ‘ναι σκληρή, το εθνικό αίτημα της επιβίωσης θα συναντούσε ολοένα και μεγαλύτερη αντίδραση, για να σπάσει η αντίδραση και το συνεπακόλουθό της η τρομοκρατία, έπρεπε ν’ αναπτυχθούν αγώνες. Η πείρα του πρώτου οκταήμερου απεργιακού τους αγώνα στάθηκε αλάθητος οδηγός τους και μοναδικός εμψυχωτής τους.

Τιμάμε και εμπνεόμαστε από τους αγώνες του λαού και της τάξης μας.

 

 

 

Περισσότερα

Δήλωση Γιάννη Τασιούλα, Προέδρου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ για τη συνάντηση της ΓΣΕΕ με την Υπουργό Εργασίας για τον...

Η τοποθέτηση της υπουργού Εργασίας για τον κατώτερο μισθό επιβεβαιώνει ότι ενισχύεται και αναβαθμίζεται...

Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ: Μεγάλη νίκη του αγώνα λιμενεργατ’ων της COSCO – Πλήρης ένταξη στα ΒΑΕ των λιμενεργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ αναδρομικά από το...

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ,ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ ! ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΝΙΚΗ και ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ Συνάδελφοι, είμαστε περήφανοι που...

Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αττικής: Νίκη στον αγώνα των εργαζομένων EFOOD / WOLT

Το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ν. Αττικής χαιρετίζει όλους τους συναδέλφους εργαζόμενους στις πλατφόρμες των...