Εργατικό Κέντρο Άρτας: 9 Οκτώβρη σύσκεψη για τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της υγείας, την κατάσταση στο χώρο της παιδείας και την ιδιωτικοποίηση του νερού

Δημοσιεύτηκε στις

ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΡΕΥΜΑ και ΝΕΡΟ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΛΑΟ

Το Εργατικό Κέντρο Άρτας καλεί τα σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους φορείς και το λαό της Άρτας, σε σύσκεψη για τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της υγείας, την κατάσταση στο χώρο της παιδείας και την ιδιωτικοποίηση του νερού την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στις 7μμ στο εργατικό κέντρο.

Η επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματα των εργαζομένων συνεχίζεται. Μόνο τα τελευταία δυο χρόνια οι εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο Αθηνών συγκέντρωσαν πάνω από 22 δις ευρώ καθαρά κέρδη, ενώ οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα υποφέρουν από τη μεγάλη ακρίβεια, το πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα, το πρόβλημα στέγης, τις ληστρικές τιμές για βασικά αγαθά και τους υπέρογκους φόρους που κατατρώγουν το λαϊκό εισόδημα.

Έρχονται αντιμέτωποι με το διαλυμένο σύστημα υγείας και τη μεγάλη εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας, είναι εκτεθειμένοι στις φυσικές καταστροφές.

Τώρα είναι ώρα οργάνωσης και μάχης ενάντια σε αυτά που μας φέρνουν καθημερινά σε απόγνωση. Τώρα είναι η ώρα του οργανωμένου αγώνα και της μαζικής διεκδίκησης.

Για την υγεία:

Η κατάσταση στον τομέα της υγείας σε όλη την χώρα είναι απαράδεκτη. Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, σε συνέχεια των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων, βάζει στο “ζύγι” των αναγκών του κεφαλαίου τις ανάγκες μας και μας καταδικάζει σε επικίνδυνες ελλείψεις.

Η κυβέρνηση προκαλεί όταν δεν προκηρύσσει θέσεις για να καλυφθούν τα κενά στα νοσοκομεία. Προκαλεί όταν καταδικάζει ολόκληρο τον νομό Άρτας, να τρέχει στα Γιάννενα, στην Πάτρα και αλλού, για τις πιο απλές εξετάσεις και εγχειρήσεις. Προκαλεί όταν ολόκληρες μονάδες στο νοσοκομείο της Άρτας κλείνουν λόγω της έλλειψης γιατρών. Με τις πολιτικές τους, είτε μας σπρώχνουν στους ιδιώτες και στα κοράκια της ιδιωτικής υγείας, είτε μας καταδικάζουν το 2024 να ζούμε χωρίς περίθαλψη.

Από όποια μεριά και να το ψάξει κανείς θα δει πως έχουμε απέναντί μας μια διαχρονική πολιτική υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που σε συνδυασμό με το ότι μετατρέψανε το σύστημα υγείας την περίοδο της πανδημίας σε σύστημα αντιμετώπισης μίας νόσου έχει οδηγήσει σε οριακές καταστάσεις. Συνολικά έχουμε επιδείνωση των όρων ζωής και των συνθηκών διαβίωσης της εργατικής τάξης και του λαού.

Ολόκληρα νοσοκομεία είναι υπό κατάρρευση και απειλούνται με κλείσιμο.

Τμήματα και κλινικές βάζουν λουκέτο. Τμήματα και κλινικές κρίσιμα όχι μόνο για την τακτική λειτουργία των νοσοκομείων, αλλά και για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών. Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι πλέον επικίνδυνη για τους ασθενείς. Προγραμματισμένες θεραπείες και χειρουργεία αναβάλλονται, η ποιότητα των υπηρεσιών Υγείας έχει υποβαθμιστεί δραματικά.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από το υπόμνημα που υπογράφουν 55 γιατροί του νοσοκομείου και κάνουν λόγο για “τραγική υποστελέχωση και για συνθήκες λειτουργικής κατάρρευσης” στο νοσοκομείο Άρτας.

Κανένα σωματείο δεν πρέπει να συμβιβαστεί με την υποβάθμιση του συστήματος υγείας, με την συνεχιζόμενη υποστελέχωση των δημόσιων δομών, σε σημείο που περιφερειακά νοσοκομεία να μην έχουν ούτε τις βασικές ειδικότητες ενώ στα υπόλοιπα χρειάζεται να περιμένεις μήνες για τυπικές επεμβάσεις. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να δεχτεί να έχει υγεία, μόνο αν βάλει το χέρι στην τσέπη.

Για την παιδεία:

Η διαρκής υποχρηματοδότηση των σχολείων από τη σημερινή και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οδηγεί τα σχολεία και την μόρφωση των παιδιών μας σε υποβάθμιση. Δεκάδες αντιεκπαιδευτικοί νόμοι διαλύουν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του σχολείου και διασπούν τον ενιαίο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, οδηγώντας τους γονείς να βάζουν διαρκώς το χέρι στην τσέπη και τους εκπαιδευτικούς να είναι πολλών ταχυτήτων.

Τα κενά σε δασκάλους τάξης αλλά και ειδικοτήτων είναι τεράστια ακόμη και ένα μήνα μετά το άνοιγμα των σχολείων. Έχει μπει κόφτης για τους μαθητές που χρειάζονται παράλληλη στήριξη. Οι συγχωνεύσεις τμημάτων είναι πολλές. Ενώ τεράστιο είναι το πρόβλημα με την ακαταλληλότητα των σχολικών κτηρίων που λόγο της παλαιότητας και της μη συντήρησης θέτουν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς σε κίνδυνο. Η ακρίβεια στα σχολικά είδη χτυπάει κόκκινο, πολλές οικογένειες στην περιοχή μας δυσκολευτήκαν να αγοράσουν τα απαραίτητα για να στείλουν τα παιδιά τους σχολείο.

Διεκδικούμε και παλεύουμε μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που είναι αγωνίζονται για τη μόρφωση και την εκπαίδευση των παιδιών μας.

Παλεύουμε μέσα από τα σωματεία μας για σύγχρονη, ολόπλευρη, ενιαία, δημόσια και αποκλειστικά δωρεάν μόρφωση! Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις ανάγκες και τα όνειρα των παιδιών μας!

Είναι υπόθεση όλων μας, να μην πάνε τα παιδιά μας στα σχολεία και στοιβαχτούν ανά 28 σε μια αίθουσα, να μην γεμίσουν τα προγράμματά τους με κενά λόγω των απουσιών χιλιάδων εκπαιδευτικών, να μην στερηθούν βασικά αναλώσιμα λόγω έλλειψης χρημάτων.

Για το νερό:

Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει προς ψήφιση ένα εγκληματικό νομοσχέδιο που βαθαίνει την πορεία εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του νερού. Με το νομοσχέδιο της μετατροπής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και τη διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων η κυβέρνηση προωθεί  τη μεγαλύτερη επιχειρηματική δράση στο νερό κατά τα πρότυπα της ενέργειας, των σιδηροδρόμων κ.ά.

Οι συνέπειες για το λαό θα είναι μεγάλες αφού από τη μια θα χρυσοπληρώσει την αύξηση της τιμής του νερού και από την άλλη η ποιότητα του νερού και οι επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία θα βρίσκονται πάντα υπό τη δαμόκλεια σπάθη των επιχειρηματικών κερδών που θυσιάζουν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στο βωμό του κόστους – κέρδους. Την ίδια στιγμή η πρόσβαση του λαού στο δίκτυο θα είναι στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων που δε θα διστάζουν να κόβουν το νερό σε φτωχά νοικοκυριά. Λέμε όχι στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης.

Καλούμε όσους προβληματίζονται, όσους ανησυχούν, όσους αντιλαμβάνονται ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση, να συμμετέχουν στην σύσκεψη του εργατικού κέντρου για να επιβάλουμε με τον αγώνα μας, λύσεις που έχουμε ανάγκη για να ζήσουμε έτσι όπως μας αξίζει με βάση τα επιτεύγματα της τεχνολογίας και τον πλούτο που παράγουμε.

 

Περισσότερα

Ομοσπονδία Γάλακτος Τροφίμων Ποτών: Για την διαπραγμάτευση της κλαδικής ΣΣΕ με τους εργοδοτικούς φορείς 

Την Τετάρτη 9/10/24 θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον ΣΕΒ στα...

Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου: Για την απόλυση εργαζόμενης από την εταιρία ΕΡΜΗΣ

Η Διοίκηση του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου καταγγέλλει την απόλυση συναδέλφισσας από την εταιρεία...

Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ (Δαφνί): Κάλεσμα σε 24ωρη Απεργιακή κινητοποίηση στο ΨΝΑ – Δαφνί στις 10 Οκτώβρη

Σε συνέχεια των πολύμορφων κινητοποιήσεων ενάντια στο νόμο που κλείνει και διαλύει ότι έχει...