Σωματείο Εργαζ. Νοσοκομείου Θριασίου: Συγκέντρωση ενάντια στη διέλευση αγωγών καυσίμων μέσα από κατοικημένες περιοχές στην Ελευσίνα

Δημοσιεύτηκε στις

Οι πυρκαγιές στο διυλιστήριο της ΜΟΤΟΡΟΙΛ και η διαρροή προπανίου στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα επιβεβαιώνουν ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Έκτασης και αναδεικνύουν την επικινδυνότητα των σχεδιασμών για διέλευση αγωγών καυσίμων των ΕΛΠΕ μέσα από κατοικημένες περιοχές σε Ασπρόπυργο και Ελευσίνα

Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση εργαζομένων και κατοίκων

την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ. στο σταθμό του τρένου στην Ελευσίνα

Η μεγάλη πυρκαγιά , με τραυματισμούς εργαζομένων, στο διυλιστήριο της ΜΟΤΟΡΟΙΛ στις 17 Σεπτεμβρίου, η διαρροή προπανίου στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα στις 24 Σεπτεμβρίου και η νέα πυρκαγιά στο διυλιστήριο της ΜΟΤΟΡΟΙΛ στις 28 Σεπτεμβρίου επιβεβαίωσαν, για άλλη μια φορά, ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Έκτασης.

Προφανώς δεν είναι τα μοναδικά περιστατικά, όπου η ασφάλεια των εγκαταστάσεων και η προστασία της ζωής εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής θυσιάζονται στο «βωμό» της αύξησης της επιχειρηματικής κερδοφορίας.

Στην περιοχή της Δυτικής Αττικής λειτουργούν τουλάχιστον 23 επιχειρήσεις υψηλού βαθμού επικινδυνότητας, αλλά με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, παραμένει ανύπαρκτος ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση πιθανών βιομηχανικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης.

Γεγονός που σε συνδυασμό με την ολοένα μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, που μετατρέπει και το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ελευσίνας σε πιθανό στόχο, δικαιολογούν απόλυτα το χαρακτηρισμό της «βραδυφλεγούς βόμβας».

Νέος σοβαρότατος κίνδυνος από το σχεδιασμό για διέλευση αγωγών καυσίμων των ΕΛΠΕ

Νέο «δωράκι» για την HELLENIQ ENERGY (πρώην ΕΛΠΕ) αποτελεί η σχεδιαζόμενη δημιουργία δύο νέων αγωγών μεταφοράς αργού πετρελαίου και «λευκών» προϊόντων διύλισης (βενζίνη, πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης) που θα συνδέουν τα διυλιστήρια Ασπροπύργου και Ελευσίνας και θα κατασκευαστούν κάτω από έναν νέο κλάδο του προαστιακού σιδηρόδρομου από τα Άνω Λιόσια έως τα Μέγαρα, στην παροπλισμένη σήμερα σιδηροδρομική γραμμή.

Για να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την κερδοφορία των ΕΛΠΕ (το 1ο εξάμηνο 2024 τα καθαρά κέρδη είναι 236 εκατ. ευρώ που προστίθενται στα κέρδη 606 εκατ. του 2023) αδιαφορούν για τους κινδύνους για την ασφάλεια και ζωή δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων και κατοίκων, αν και η διεθνής εμπειρία επιβεβαιώνει ότι τα ατυχήματα σε αγωγούς καυσίμων είναι συχνά, και προκαλούν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και μεγάλες καταστροφές στο περιβάλλον.

Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος όταν υπάρχει γειτνίαση αγωγών καυσίμων με σιδηροδρομικές γραμμές, όπου η διέλευση των συρμών προκαλεί μεγαλύτερες φθορές στους σωλήνες των αγωγών.

Πρόσθετα προβλήματα στην πόλη θα προκληθούν από την επίγεια (αντί για υπόγεια) διελευση του προαστιακού, με το «σπάσιμο» της πόλης στα δύο, τις διακοπές της κυκλοφορίας οχημάτων και την επιβάρυνση ιδιαίτερα των συνοικιών εκατέρωθεν της γραμμής.

Υπενθυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο έργο είχε ανακοινωθεί στο λεγόμενο αναπτυξιακό συνέδριο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Αττική το Δεκέμβρη του 2017, ενώ ένα μήνα αργότερα υπογράφηκε Μνημόνιο μεταξύ ΟΣΕ – ΕΡΓΟΣΕ – ΕΛΠΕ – δήμου Ελευσίνας, που προβλέπει μαζί με τη σιδηροδρομική σύνδεση η ταυτόχρονη κατασκευή αγωγών μεταφοράς καυσίμων μεταξύ των διυλιστηρίων Ασπροπύργου και Ελευσίνας.

Η χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης, με προαπαιτουμένο τη συνέχιση της φροληστείας των λαϊκών οικογενειών, αναδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι προτεραιότητα κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικής κερδοφορίας σε βάρος μας.

Μεγάλες ευθύνες έχουν η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής που έχει αναλάβει τη «διαφήμιση» του επικίνδυνου κυβερνητικού σχεδιασμού αλλά και οι τοπικές δημοτικές αρχές, όπως της Ελευσίνας, που στηρίζουν τα κυβερνητικά σχέδια που υπηρετούν τα συμφέροντα των ΕΛΠΕ, επιδεικτικά αγνοώντας τις αντιδράσεις δεκάδων σωματείων και φορέων.

Λογαριάζουν όμως χωρίς τους εργαζόμενους και κατοίκους και δεσμευόμαστε ότι δε θα τους αφήσουμε σε «χλωρό κλαρί».

Περισσότερα

Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ (Δαφνί): 3 Οκτώβρη όλοι στη σύσκεψη συλλόγων στον χώρο της υγείας, της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης

Όλες και όλοι την Πέμπτη 3/10/2024  στις 1 μ.μ. μπροστά στη σύσκεψη Σωματείων, Ομοσπονδιών και...

Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας: Όλοι 6 Οκτώβρη στη γενική συνέλευση του συλλόγου

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΟΚΤΩΒΡΗ 10.30 Αγ. Φιλοθέης 5β,...

Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού: Πρόβλημα με τη λειτουργία των ειδικών τμημάτων φοίτησης στις ΑΕΝ

Συνεχίζεται, όπως κάθε χρόνο, το οξυμμένο πρόβλημα με τους Μηχανικούς, που έχουν εγγραφεί για...